Test av iskrem

Cola-is best i test

Vi har testet 50 is. Sjekk hvilke som er minst usunne.

TESTET: Klikk.no har testet de 50 småisene du får kjøpt i butikker og kiosker.
TESTET: Klikk.no har testet de 50 småisene du får kjøpt i butikker og kiosker. Foto: Petter Berg HM Foto
Publisert Oppdatert

I denne testen har vi tatt for oss de 50 porsjonsiskremene og -saftisene du finner i norske butikker og kiosker denne sommeren.

- Kostvett er kanskje ikke det første du tenker på når du nyter en iskrem eller saftis. Men spiser du iskrem titt og ofte i solvarmen, ja da er det kanskje ikke så dumt å tenke på hva slags iskrem som er sunnest, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh, som har gjennomført testen for Klikk.no

Testvinneren

Det er kanskje ingen overraskelse at saftisene kommer bedre ut av det enn både fløteisene med kjeks og fløteisene på pinne .

Del på Facebook Share

De som får best score på sunnhetstesten er Joystick Cola og Joystick Jordbær , som du finner i kategorien «Annen småis» .

Joystick-isen med colasmak tar en knapp seier på isen med jordbærsmak.

Testens tapere er Royal Trippel og Snickers Extra , med henholdsvis 370 og 253 kcal per is.

Tilsvarer et lite måltid i energimengde

- Hvor mye iskrem du kan unne deg, avhenger av iskremen. Du tåler flere saftis enn fløteiskrem i uken, men det hele kommer an på hvor sunt du spiser - eller aktivitetsnivået ditt, sier von Krogh.

Les også: Stor test av lettbrus

Fløteiskrem har gjerne et energinivå som tilsvarer et helt måltid, mens saftis tilsvarer et lite mellommåltid energimessig.

- Verken fløteiskrem eller saftis er næringsrike matvarer, men noen sorter er bedre valg enn andre, sier von Krogh.

Slik har vi gjort testen

Iskremene er vurdert på energiinnhold og mengde sukker (karbohydrater) og fett. Jo mindre energi, sukker og fett, desto bedre skår (poengskala fra 1 til 5, hvorav 5 er best).

- Jo mer energi iskremen inneholder, desto mer trekk får den, sier von Krogh.

Poengsummen inkluderer derfor også en faktor for selve energiinnholdet. Denne faktoren regnes ut slik: ((500-kcal/100g)/100).

Alle sammenligningene er gjort per 100 gram matvare. Dessuten har ernæringsfysiologen sett på hva én iskrem tilsvarer i energi mot en annen matvare eller måltid.

Les også:

Stor test av frossenpizza

De sunneste kjøpebrødene

Vi har testet 29 grillpølser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning