Test av grillpølser

Test av 29 grillpølser

Trodde du kyllingpølser var sunt? Se hvilke grillpølser som er sunnest til grillfesten.

Foto: Foto: Petter Berg HM Foto
Publisert Oppdatert

Sunne pølser

Vil du gjøre pølsemiddagen din sunnest mulig, tar du to grillpølser i en lompe, har på passe med ketchup og sennep, har evt på litt rå løk men står over den stekte, og så spiser du godt med grønn salat til. Da er måltidet balansert og gir deg passe med protein, karbohydrater og fett, og rikelig med antioksidanter, vitaminer og mineraler.

FRA FORBRUKERRÅDET:

Maskinbehandlet slakteriavfall, MUK eller mekanisk utbenet kjøtt, er en billig måte å drøye dyrt kjøtt på. Det er ikke tillatt å kalle MUK for kjøtt, men det gjøres likevel. MUK er en masse som lages ved at bein og annet avfall fra slaktede griser og fjørkre sendes gjennom en spesiell maskin.

Disse MUK-maskinene behandler slakteriavfallet slik at også kjøttrester, som ikke lar seg skjære bort med kniv, utnyttes. I tillegg følger det med en del beinmarg, bindevev og beinrester. Av den grunn er det ikke tillatt å lage MUK av storfe og sau, da det kan spre sykdommer som kugalskap. Foreløpig har ikke MUK tatt helt av i Norge.

Du behøver likevel ikke å lete lenge for å finne mat med MUK i en norsk kjøledisk. Det meste som selges av mat med MUK, merkes ikke i det hele tatt. Dette gjelder særlig ferdigmat av kylling og kalkun.

Pølser er i utgangspunktet ikke det smarteste valget du gjør, dersom du vil grille, kose deg og samtidig tilføre kroppen nyttige næringsstoffer. Men fordi utvalget av grillpølser nå er enormt, kan du gjøre smarte og mindre smarte valg innen denne varegruppen også.

Enten du er opptatt av den slanke linje, eller å få i deg nok vitaminer og mineraler, eller også er opptatt av å bygge muskler, så vil det være sunnest å velge pølser med mindre fett og mer kjøtt.

Ingen sangstemme

Svartbrent er ikke bra for noe! Da jeg var liten, sa alltid min bestemor at det var bra å spise det svartbrente på grillmaten, det ga en fin sangstemme.

Dette er dessverre ikke sant. Og når vi i tillegg vet at svartbrent kjøtt inneholder en rekke kreftfremkallende stoffer, kjent som PAH og stekemutagener, så er det ingen grunn til å spise mat som ikke bare er død, men helt kremert.

Pass på temperaturen under grillingen, la maten ha tilstrekkelig avstand til kullene og varmen, og snu maten regelmessig så den blir jevnt stekt.

Renest er sunnest

Rene fileter av fugl, kjøtt og fisk er sunnest. Selv om vi har kåret den sunneste vinneren blant utvalget av grillpølser, gjør du lurt i å velge rene fileter av fisk, kjøtt eller fugl når du griller.

La dette være førstevalget, og spe heller på med grillpølser en gang i blant. På den måten får du et balansert og sunt kosthold uten å gå glipp av noe.

Tilbehøret er også viktig. En grillpølse kommer sjelden alene. Den følges for eksempel av pølsebrød, lomper, potetsalat og sprøstekt løk, i tillegg til ketsjup og sennep, selvsagt. Og kanskje litt rekesalat. Det er i grunnen mye man kan ha på grillpølsen, og det meste er svært kaloririkt.

Slik er testen utført

Vi har testet et utvalg grillpølser innkjøpt på Centra på Høvik, Rema 1000 på Bekkestua og Ica på Huseby 26. mai 2010. Vi har kjøpt inn alle pølsepakker med ordet "grill" på, enten i produktnavnet eller også som tydelig indikasjon på hva pølsen er til.

Vi har kjøpt pølser med kjøtt av mange slag - storfe, svin, kylling, kalkun og lam, samt "rene" grillpølser og grillpølser med ost, chili eller andre vrier.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning