Vinkjenner tester lettbrus
- Et veritabelt skrekkabinett av dufter.


Kan brus uten sukker smake godt? DinKost.no har bedt vinsmaker Arnie Stalheim blindteste 17 lettbruser. Han har gitt karakterer basert på duft- og smaksopplevelsen.
Helhetsinntrykket var ikke veldig oppløftende.
- Altfor mange av brusene hadde syntetisk duft og smak. I tillegg har de fleste altfor kort ettersmak. Det er nemlig i hovedsak sukkeret som sørger for den lange ettersmaken i vanlig brus, sier Stalheim.
Skrekkabinett
DinKost har også testet hvilke av de 17 lettbrusene som er sunnest . «Lett» er ikke alltid lett. Noen inneholder nemlig sukker, og enkelte inneholder mye natrium.
Les også: Den store juicebløffen
Underveis i testen uttalte den erfarne vinkjenneren:
- Ah, et veritabelt skrekkabinett av dufter.
Vurderinger
I denne testen har Stalheim lagt vekt på duft og smak.
Farge - Dette er ikke en kvalitativ vurdering, kun en observasjon.
Duft - I brus er det vel vanskelig å finne et ideal, så det er mer snakk om å unngå negative ting, som syntetiske, ekle eller kvalme elementer.
Smak - Her søker man balanse, det vil si hvis en brus er veldig søt, må det balanseres med friskhet i form av syre, og lang ettersmak er å foretrekke fremfor kort.
