Test av posesupper

Gjetter du hvilken suppe som er den sunneste?

Vi testet næringsinnholdet i 15 posesupper.

TEST AV POSESUPPER: Vi hr testet næringsinnholdet i 15 posesupper og funnet den sunneste. FOTO: Petter Berg
TEST AV POSESUPPER: Vi hr testet næringsinnholdet i 15 posesupper og funnet den sunneste. FOTO: Petter Berg
Sist oppdatert

Denne gangen har vi valgt å teste et utvalg posesupper. For selv om vi vet at det beste er å lage alt fra bunnen av, er ikke det alltid realiteten i en travel hverdag. Er det da noen posesupper som er smartere å velge enn andre med tanke på det næringsmessige?

Samsvarer navn og ingredienser?

Hvor mye blomkål er det i blomkålsuppa, og er det sopp i soppsuppa, for eksempel? Det viste seg å variere ganske mye, og i noen av produktene var det forsvinnende lite av det vi gjerne forventer å finne en del av, ikke bare spor av. Når en porsjon (2,5 dl) kantarellsuppe fra Knorr inneholder 0,4 gram kantarell (i tørrvekt), kan man føle seg litt snytt. Ta en titt på innholdsfortegnelsen når du står i butikken.

Lite energi i en porsjon

Det som går igjen er at de aller fleste suppene i utgangspunktet er energi- og kalorifattige. Det kan man si er bra, men på den annen side er det også et poeng at den skal mette sånn passe. En porsjon er fra alle produsentene oppgitt til 2,5 dl ferdig suppe, og da varierte energiinnholdet helt fra 34 – 261 kcal. Skal det fungere som et hovedmåltid må man ha noe ekstra ved siden av. Samtidig kan det nevnes at suppe fyller magevolumet bra, slik at det i seg selv fører til en viss metthetsfølelse, og det kan være en hjelp til å redusere energiinntaket, for eksempel hvis du ønsker å redusere vekta.

I de kremete suppene blir det ganske stor forskjell på kaloriinnhold og fylde om du velger lettmelk eller fløte som tilsetning.

Bruk suppeposen som base

Bruker du posesuppe som utgangspunkt og tilsetter ekstra ingredienser som fisk, kjøtt, egg, linser og bønner, vil du gjøre den mer mettende og næringsrik spesielt med tanke på mer protein. Supert er det uansett å tilsette grønnsaker, selv i en grønnsakssuppe. Det vil gjøre suppa vesentlig sunnere. Hvis du tenker at det har jeg ikke tid til; Vær forberedt, ha frosne grønnsaker i fryseren, og vips rett opp i suppa. Da unngår du også eventuelt svinn av grønnsaker som har lagt for lenge i kjøleskapet. På alle suppeposene står det enkle og gode tips du kan følge for å gjøre suppa mer næringsrik og mettende.

Salte supper

Det du absolutt ikke trenger tilsette disse suppene, er salt. Det er et kjennetegn ved mye av ferdigmaten, at den inneholder mye salt. I en oppgitt porsjon på 2,5 dl suppe får du i noen tilfeller i deg omtrent halvparten av tilrådd mengde per dag, som er 5 gram salt. I noen tilfeller inneholder med andre ord suppa like mye salt som sopp!

Saltpartnerskap

Mange produsenter har høsten 2015 inngått noe som kalles ”Saltpartnerskap” med Helsedirektoratet. Disse produsentene vil jobbe for å redusere saltinnholdet i sine produkter. Utfordringen er å redusere maksimalt uten at det går på bekostning av matvaretryggheten. Salt fungerer nemlig også konserverende, og fjernes det for mye salt, må man gjerne tilsette andre ting for å bevare holdbarheten. En balansegang.

Slik ble testen utført

Vi har valgt å teste posesupper, begrenset til 15 varianter, og med unntak av fiskesupper og tomatsupper. Tomatsupper har vi gjort en egen test på for ikke så lenge siden.

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per porsjon, oppgitt til 2,5 dl. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst sukker, minst mettet fett, mest kostfiber og minst salt. Palmeolje ga trekk i poeng. Produktene er kjøpt i dagligvarebutikker i november 2015.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, du må eventuelt selv vurdere smaken.

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2016, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også