De mest leste næringstestene på Klikk Helse i 2012

De sunneste matvarene

Her er våre testvinnere!

SUNN MAT: Danone Activia yoghurt, Mills Vita Hjertego' Gul ost, Findus Kylling & pasta, Bjørn Havregrøt fra Axa og Nestea white peach iste er de sunneste produktene i sine respektive matvarekategorier, ifølge næringstester Klikk Helse har gjort i 2012.
SUNN MAT: Danone Activia yoghurt, Mills Vita Hjertego' Gul ost, Findus Kylling & pasta, Bjørn Havregrøt fra Axa og Nestea white peach iste er de sunneste produktene i sine respektive matvarekategorier, ifølge næringstester Klikk Helse har gjort i 2012. Foto: FOTO: HM Foto
Publisert Oppdatert

Klikk Helse publiserte 13 store sunnhetstester av matvarer i året som gikk. Her er testvinnerne, de sunneste matvarene innenfor hver kategori.

Når vi tester matvarer for sunnhet, er ikke målestokken en gullstandard for sunnhet. Vi lar matvarene være hverandres målestokk, slik at vi kan si noe om forskjeller i sunnhet mellom både antatt sunne og antatt usunne matvarer. Vi tester nemlig alle slags populære matvarer, enten de har et godt eller dårlig rykte. Sjokolade er ikke sunt, men også i godteri- og snackshyllene kan man gjøre valg som er sunnere enn andre.

Du finner lenke til alle 13 testsamlingene lenger ned på siden. Her er et sammendrag av de mest populære:

Yoghurt

Vi har sammenlignet næringsinnholdet i 14 ulike typer yoghurt som er til salgs i vanlige, norske butikker. Resultatet spriker.

Hele tre yoghurter får terningkast én, mens fem stykker får terningkast seks.

Testvinneren er Danone Activia 0% fett 0% tilsatt sukker. Den inneholder lite kalorier og har testens høyeste innhold av protein.

Yoplait Dobbel 0% får også terningkast seks, den har lavest innhold av kalorier og minst sukker av alle i testen.

Tine Mild og lett (blåbær) får også seks. Den er fri for kunstig søtstoff og har et bra innhold av protein og fett.

Gulost

Tre oster skiller seg vesentlig ut i sammenligningstesten av 13 guloster, og får terningkast seks. Det er avstand til neste, som får en firer. Ingen femmere denne gangen, altså!

Mills Vita Hjertego' Gul er testens vinner - men er det en ost? Du kan spise den og bruke den i matlaging på akkurat samme måte som du bruker vanlige oster.

Tine Lettere Norvegia inneholder mest protein av alle ostene, og mye kalsium også.

Tine Jarlsberg Lite er et godt hverdagsvalg med masse kalsium og protein og lite kalorier.

Pasta

Vi har testet 14 pastaretter for en travel hverdag.

Vi triller én sekser på terningene denne gangen:

Findus Kylling & pasta er en virkelig sunn pastarett med mye kylling og mye grønnsaker.

Toro Lasagne er en relativt dyr ferdigmiddag, men sammensetningen av proteiner, fett, karbohydrater og salt har vi lite å utsette på.

Findus Carbonara har testens laveste innhold av salt, og scorer ellers over middels på alt som teller med.

Ferdiggrøt

Vi har testet 9 ferdiggrøter - den billigste er sunnest og suverent best. Hvilken du velger, kan bety mye for energinivået utover dagen.

En balansert og sunn frokost bør gi deg ca. 20-25 % av dagens kalori- og næringsbehov. Hvis du trenger 2000 kcal per dag, bør frokosten gi deg 400-500 kcal. Ingen av grøtene i denne testen gjør det.

Testens vinner er den blå grynposen med Bjørn Havregrøt fra Axa. Den scorer jevnt bra på alt fra kostfiber og andel gryn til sukker og salt.

Møllerens Havregrøt uten tilsatt sukker er testens beste grøt på fiber og protein.

Axa Great Apple Cinnamon får jevnt over god score, men gjør det spesielt godt på protein og mengde hele gryn.

Iste

Vi har funnet fram til de sunneste isteene for deg. To av disse er sukkerbomber, men tre av dem kan du drikke så mye du vil av. Men ikke alle isteer er like bra valg. Noen isteer, i likhet med andre søte drikker, kan være rene sukkerfeller.

Tre isteer får terningkast seks. Testvinner er den sukkerfrie Nestea white peach.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning