Test av treningsbarer etter trening

Tre av treningsbarene får terningkast 5

Velg den sunneste baren etter trening.

Test sportsbarer energibarer iren vagstad ellingsen september utgave 9
Test sportsbarer energibarer iren vagstad ellingsen september utgave 9
Publisert Oppdatert

Om testen

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per enhet/bar siden man som regel spiser en hel. Da vil selvsagt også størrelsen ha noe å si. Det ble gitt flest poeng for mye karbohydrater, mye protein og lite mettet fett, men proteininnhold langt over anbefalt mengde fikk trekk i denne sammenhengen. Palmeolje ga trekk i poeng. Produktene er et utvalg av det som var tilgjengelig i dagligvarebutikker og treningssentre i juli 2016. Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, smaken blir opp til deg å vurdere.

Påfyll etter trening

Etter en god treningsøkt der man gjerne har trent både kondisjon og styrke vil kroppen trenge påfyll av både karbohydrater til glykogenlagrene i muskulatur og lever, og protein for å erstatte/bygge opp igjen skadet muskelvev. I løpet av den første timen etter aktivitet er kroppen ekstra godt mottakelig for næring for å restituere raskest mulig. Venter du for lenge blir du liksom ”hengende litt etter” med mindre energi enn du kunne hatt om du var rask med påfyll etter treningsøkta.

Karbohydrater

Du bør få i deg 30 – 50 g karbohydrater etter trening, i følge Olympiatoppens råd om ernæring etter trening. Dette gjelder hvis du ikke har tømt glykogenlagrene helt, og når du ikke har flere økter på en dag.

Trener du mer intensivt, har gjennomført en hard utholdenhetsøkt, eller har to økter i løpet av en dag, kan du trenge enda mer karbohydrater enn det en treningsbar gir. Da kan det være greit å supplere med drikke og/eller frukt som gir mer karbohydrater for å fylle opp glykogenlagrene.

Protein

Kroppens protein brytes ned under styrketrening og harde utholdenhetsøkter. Det fører til at det er viktig at det du spiser etterpå inneholder protein, men ikke nødvendigvis etter regelen ” jo mer jo bedre”. Inkluderer du gode proteinkilder fra kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter gjennom dagens måltider er det ikke vanskelig å tilføre kroppen det den har behov for for å restituere seg og vedlikeholde eller øke muskelmassen. Olympiatoppen anbefaler 10 – 20 gram protein som restitusjon etter trening. Protein fra tilskudd kan ikke sies å ha noe bedre effekt enn det man får ved å velge proteinrike matvarer.

Ulike behov

Behovet for restitusjon etter trening vil det selvsagt være avhengig av om du er mann eller kvinne, stor eller liten og hvilken type trening du driver med. Men en treningsbar kan uansett være et greit alternativ i farta, hvis du ikke har annen mat tilgjengelig, for å fylle på energilagrene og opprettholde en jevn måltidsrytme.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning