Sukker, fruktose, stevia og sukralose

Søte gleder

Sukker, fruktose, Aspartam eller andre kunstige søtstoffer, hva skal vi velge?

SØTE GLEDER
SØTE GLEDER Foto: Foto: Shane White
Publisert Oppdatert

Aller helst bør vi holde oss helt unna sukker, det er jo bare tomme kalorier og bidrar verken med vitaminer eller mineraler. Men, så er det jo så godt! Kanskje ikke sukker i seg selv, men den søte smaken som sukker gir enten det er i en varm kopp kakao, nybakte boller eller en liten sjokoladebit.

Sukker og blodsukker

Sukker, eller sukrose som det også heter, har høy glykemisk indeks (GI). Mat og drikke med høy GI fører til at blodsukkeret stiger raskt og mye noe som er uheldig for vekt og helse. I tillegg til å ha høy GI inneholder sukker massevis av kalorier, noe som gjør at man fort legger på seg av å spise for mye sukker og søtsaker. Heldigvis finnes det alternativer. Kunstig søtningsstoff for eksempel. I tillegg har det kommet nye typer sukker slik som fruktose, stevia og sukralose. Dette kan du lese mer om nedenfor.

Kunstige søtningstoffer

Aspartam, Acesulfam K, , Sakkarin, Cyklamat, og Sukralose er eksempler på kunstige søtningstoffer som gir søt smak uten å påvirke blodsukkeret. Disse søtstoffene inneholder ikke kalorier med unntak av Sukralose, men også denne inneholder minimalt med kalorier. De kunstige søtstoffene er dessuten uten kalorier, noe som gjør at vi kan drikke brus, tygge tyggegummi, og spise sukkerfrie pastiller og sukkerfrie drops uten å få i oss kalorier.

Noen tror at det kan være helseskadelig å få i seg for mye kunstig sukker, men til tross for utallige studier og massevis av forskning har man enda ikke kunnet påvise at dette er noe farlig så lenge man ikke bruker unaturlig store mengder slik som å drikke 10 liter brus hver dag i flere år. Noen føler at de blir mer sultne og får et større søtsug av å drikke brus eller spise andre ting som inneholder kunstig sukker. Dette er høyst individuelt, og er du en av dem som har det slik bør du selvfølgelig kutte ned på inntaket av denne typen sukker. Særlig hvis du er overvektig og ønsker å redusere matinntaket ditt.

Sukkeralkoholer

Maltitol, Xylitol, Isomalt og Sukrin (Erythritol) er det vi kaller for sukkeralkoholer. Disse regnes som naturlige, og påvirker blodsukkeret i varierende grad. Sukkeralkoholer inneholder kalorier, men mindre enn vanlig sukker. Mens et sukkeralkohol inneholder 2-3 kcal per gram (med unntak av sukrin som nesten ikke inneholder noen ting), gir sukker 4 kcal per gram. Fordelen med sukkeralkoholer er at de er tannvennlige, men ulempen er at de kan virke lakserende hvis man inntar for mye av dem. Et unntak er sukrin som ikke har lakserende effekt ved normal bruk.

Fruktose

Omtrent samtidig med at det ble mer fokus på matens glykemiske indeks, ble det vanligere å bruke fruktose istedenfor vanlig sukker. Grunnen til dette er at fruktose har en lavere GI og stimulerer kroppens utskillelse av insulin i mye mindre grad enn annet sukker. Dette er positivt ikke minst for overvektige og personer med diabetes eller insulinresistens, fordi en stor utskillelse av insulin blant annet er forbundet med økt vekt.

Fruktose finnes naturlig i mange matvarer slik som frukt, bær, fruktjuicer og litt i korn og grønnsaker. Fruktose har en sterkere søtsmak enn vanlig sukker slik at man trenger langt mer sukrose enn fruktose for å oppnå samme søtsmak. Fruktose og sukrose inneholder like mye kalorier, men fordi man trenger mindre fruktose enn vanlig sukker, får man i seg mindre kalorier ved bruk av fruktose. Mange har derfor gått helt over til fruktose og bruker dette til fordel for annet sukker.

Noen forskere mener at dette er en uheldig utvikling blant annet fordi fruktose kan øke nivået av triglyserider i kroppen vår, noe som er forbundet med økt forekomst av hjerte-karsykdom. Visse mennesker har dessuten en tendens til å tro at det nesten er sunt å spise fruktose, noe som er direkte feil. Akkurat som vanlig sukker består fruktose kun av tomme kalorier.

Stevia

Stevia er et søtstoff som utvinnes fra en plante som heter Stevia rebaudiana som har en ekstremt søt smak. Stevia kommer opprinnelig fra Paraguay der indianerne kalte den for sugar grass. Stevia har en glykemisk indeks på 0 og inneholder dessuten ingen kalorier. Dette er gunstig, ikke minst for de som vil holde vekten og de som sliter med svingende/for høyt blodsukker og evt. diabetes. Tidligere var det mulig å få tak i dette søtstoffet i Norge, men for noen år siden kom det et forbud fra Mattilsynet. Årsaken var blant annet at man ikke kunne påvise at stevia ikke er helseskadelig, noe som er nødvendig for å kunne få godkjent slike produkter i Norge. Flere forskere mener at det er helt trygt å bruke stevia som søtningsmiddel, og det siste ordet er nok ikke sagt når det gjelder godkjenningen av dette søtstoffet i Norge.

Sukralose

Sukralose, eller Splenda som det også kalles, er også et søtstoff som gir søtsmak uten å inneholde så mye som en eneste kalori. Sukralose fører dessuten ikke til økt blodsukker og økt utskillelse av insulin, noe som er positivt både for vekt og helse. I tillegg tåler dette sukkeret både varme og kulde, og kan derfor erstatte vanlig sukker i de fleste tilfeller, ikke minst ved baking der andre sukkertyper ikke er særlig egnet. I USA har dette sukkeret vært i bruk i flere år allerede, og endelig har sukralose blitt godkjent i Norge. Det fine med sukralose er at det kan brukes som erstatning for sukker både i baking og i matlaging. Flere mener derfor at sukralose har kommet for å bli, og at det kommer til å bli anvendt i stort omfang i tiden fremover, også i Norge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning