Slanking

Slik gikk Pernille ned 27 kilo

Nå er det slutt på jojo-slankingen.

FØR OG ETTER: Pernille Sloth før vektnedgangen til venstre. Til høyre en fornøyd Pernille som aldri mer vil begynne med jojo-slanking.
FØR OG ETTER: Pernille Sloth før vektnedgangen til venstre. Til høyre en fornøyd Pernille som aldri mer vil begynne med jojo-slanking. Foto: FOTO: Privat og Vektkonsulentene
Publisert Oppdatert

Da Pernille Sloth (41) var barn ble det kalt valpefett - men de ekstra kiloene forsvant aldri.

- Jeg har vært på slankekurer siden jeg var 15 år gammel. Hver gang jeg avsluttet en kur, ble jeg bare stor igjen. Ordtaket "du blir hva du spiser" beskriver min gamle livsstil godt. Jeg var som de fleste andre et vanemenneske, og når jeg ble stresset, gjorde jeg det jeg var vant til, nemlig å spise - og velge usunne løsninger. Og det tar tid å endre et sånt mønster, sier Sloth.

I noen tilfeller kan også sunn mat være en overvektsfelle.

Nøt maten

En dag møtte hun barndomsvenninnen Lotte, og det skulle bli et vendepunkt i livet hennes. Hun ble invitert på fest til venninnen og mannen, som er vektkonsulent i Danmark.

- Lotte har alltid hatt en jojo-vekt, som meg. Nå sto hun der helt slank og superflott. Hun serverte mat jeg aldri hadde smakt før. Det var bulgur, speltkjerner og masse grønnsaker - et fantastisk fargespill.

Pernille overnattet, og om morgenen var hun naturlig nok sulten.

- Til frokosten spiste jeg tre hele rundstykker på samme tid som Lotte brukte på å spise et halvt. Jeg husker jeg la merke til at hun nøt maten, i stedet for bare å sluke den, som jeg gjorde.

Lært å si stopp

Pernilles beste tips

  • Ha fokus på vekten hele tiden. Tenk over hva du putter i munnen, hvor mange kalorier det inneholder.
  • Jeg lever etter Vektkonsulentene 100 % mandag til fredag, men i helgene kan jeg skeie ut litt. Da gleder jeg meg til det, og nyter det mye mer, når jeg for eksempel tar meg et glass god rødvin.
  • Der finnes gode alternativer til godteri og kaker - vi har bakt et hav av Vektkonsulentenes kaker og har funnet opp vår egen sunne is.

Kort tid etter meldte Pernille seg inn i Vektkonsulentene.

- Det var helt riktig tidspunkt, for jeg var supermotivert og gikk ned de første 20 kiloene på 20 uker. Jeg startet etter sommerferien, og motivasjonen min var at jeg ville se bra ut til min datters konfirmasjon i mai året etter. Jeg nådde målet, og var en stolt og glad mor den maidagen, forteller hun.

Det første året levde Pernille hundre prosent etter kostprogrammet og rørte ikke sukker. Det er likevel mulig å spise mye som er søtt, men som ikke er tilsatt sukker.

I dag kan hun faktisk bli fysisk dårlig og få vondt i magen hvis hun spiser for fet mat.

- Jeg blir uvel bare jeg tenker på alt det jeg puttet i meg før. Derfor er jeg sikker på at jeg aldri blir overvektig igjen.

- Jeg holder meg til de nye sunne vanene, og får støtte av en vektkonsulent hvis jeg trenger det. Noen ganger kan jeg spise litt snop og chips, men nå vet jeg når jeg skal stoppe.

Pernille har nå gått ned fra 103 til 76 kilo.

Lite kalorier

Kostopplegget til Vektkonsulentene består i å redusere antall kalorier i kosten ved hjelp av sunn og mettende mager mat. For kvinner ligger daglig kaloriinntak på 1500, for menn på 1800.

EKSPERTER: Til venstre: Professor og senterleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth. Til høyre ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky.
EKSPERTER: Til venstre: Professor og senterleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth. Til høyre ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky. Foto: FOTO: Sykehuset i Vestfold og Petter Berg HM Foto

Ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky peker på at kostopplegget ikke er langt unna de statlige anbefalingene.

- Det er bare proteininntaket som de anbefaler noe høyere. Myndighetene anbefaler at proteininntaket ligger på mellom 10 og 20 prosent av energien man får i seg på en dag, mens Vektkonsulentene sier 25 prosent. Men det er godt mulig at dersom man veier mye og trenger for eksempel 70-80 g protein per dag, så vil det samsvare med de statlige anbefalingene også når det gjelder protein, sier hun.

Størst vektnedgang i starten

Professor og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, mener kostforslagene ser fornuftige og sunne ut.

- Men hvor stor vektreduksjon det gir er individuelt og avhengig av mange ting, legger han til.

Han peker på at man teoretisk kan gå ned en kilo i uken hvis man tidligere fikk i seg 2500 kalorier for kvinner og 2800 for menn, og man ikke endrer fysisk aktivitetsnivå.

- Man kan gå ned så mye de første to-tre ukene. Deretter vil imidlertid vektreduksjonen avta gradvis og flate ut. Ny forskning på dette området tyder på at dersom man følger et så strengt program hver dag i ett år så vil man kunne gå ned cirka 20 kg, ikke 52 kg som man kanskje ville tro, sier han.

Flere faktorer

Hjelmesæth peker videre på at det er flere faktorer som spiller inn for hvor stor vektnedgangen blir, forutsatt at man følger kostprogrammet til punkt og prikke.

- Hvis kvinnen eller mannen spiser mer enn 2500/2800 kalorier før kostprogrammet, kan de gå mer ned i vekt, hvis de spiser mindre på forhånd så vil de gå mindre ned, sier han.

Holde vekten

Dette er kostopplegget

Dette er Vektkonsulentenes kostopplegg:

- Daglig kaloriinntak for kvinner på rundt 1500 kcal, for menn rundt 1800 kcal.

- Mer proteiner og fiber, mindre karbohydrater, fett og alkohol.

- Energifordelingen på en dag er slik: Proteiner: cirka. 25 prosent, karbohydrater: maks 45-50 prosent, fett: maks 25-30 prosent, alkohol: 0 prosent, fiber: 25-30 gram (andel av daglig inntak).

- Mengden karbohydrater og fettstoffer varierer litt, avhengig av hvor mye belgfrugter du spiser.

Den hardeste delen av en slankekur begynner når den er over. Å holde den nye vekten kan være svært vanskelig. Pernille har greid det, takket være en varig omlegging av livsstilen.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky understreker at det viktigste er å få en livsstil man kan trives med.

- Vitsen er jo å gå ned rolig i vekt, en halv til en kilo kilo per uke, og så lande på et vektnivå som er mulig å opprettholde uten for sære og store avvik eller oppofrelser. For alt virker bare så lenge man gjør det! understreker hun.

- Greier man å gjøre endringer i kosten og i fysisk aktivitet som varer, ja, så varer resultatene også! sier hun.

Friskere

27 kilo mindre har hatt mye å si for Pernilles helse. Før hun startet kostomleggingen hadde hun mye fett rundt sine indre organer - i dag er nivåene helt normale.

Støtte fra familien har vært avgjørende for livsstilsendringen.

- Jeg har to tenåringsjenter på 13 og 15 år. Nå er det gøy å gå på handletur med dem, vi kan kjøpe klær i de samme butikkene.

- Før måtte jeg finne spesialforretninger. Nå sitter vanlige klær fint på kroppen.

Vektkonsulentene og Klikk Helse har samme eier, Egmont Hjemmet Mortensen.

Les også:

5:2-dietten, du går ned en halv kilo i uka

Spis godt og gå ned en kilo i uka

Brystene dine eldes fortere enn resten av kroppen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning