Slanking og karbohydrater

Eddik bremser karbohydratene

Et par spiseskjeer eddik før maten eller til måltidet er gull for blodsukkeret og insulinfølsomheten.

FAST FØLGE: Eddik og kaldpresset jomfru olivenolje. Eddik reduserer brødets glykemiske indeks.
FAST FØLGE: Eddik og kaldpresset jomfru olivenolje. Eddik reduserer brødets glykemiske indeks. Foto: Eugene Bochkarev
Publisert Oppdatert

Lite som skal til

Halvannen til to spisesekjeer eddik er alt som skal til for at du blir mettere og at blodsukkeret reduseres.

Eddiktypene som er brukt i undersøkelsene, er eplesidereddik og hvit eddik - de samme du får kjøpt i butikken. Du kan fint variere med rødvinseddik, balsamicoeddik og andre typer eddik med spennende smak.

Sur vin: Vinegar (engelsk for eddik) kommer av fransk fra ordene vin (vin) og aigre (sur).

De sure dråpene reduserer blodsukkeret og gjør deg mett. Eddik til poteter eller brød gir faktisk lavere glykemisk indeks.

Eddik-effekten er undersøkt hos både friske personer og personer med insulinresistens. I begge tilfeller kunne forskerne se forbedring.

- Best effekt hadde personer med redusert insulinfølsomhet, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Share

Langsomme og raske karbohydrater

Et måltid med karbohydrater får blodsukkeret til å stige. Hvor mye blodsukkeret stiger, avhenger av hva du spiser.

Noen matvarer får blodsukkeret vårt til å stige hurtig, for så å falle like raskt igjen, for eksempel fint brød og varme, kokte poteter. Dette er mat med høy glykemisk indeks (GI).

Andre matvarer får blodsukkeret til å stige langsommere og gir energi som varer, for eksempel grovt brød og kalde poteter. Dette er mat med lavere glykemisk indeks.

Personer med insulinresistens eller diabetes type 2, anbefales å spise mat med moderat til lav glykemisk indeks.

Eddik gir lavere glykemisk indeks

EDDIK: Laget av gjæret eplesider, rødvin, druemost eller annen alkohol. Alkoholen tilsettes en type bakterier som kalles Acetobacter aceti. Bakteriene omdanner etanolen til eddiksyre slik at væsken blir sur. Eddik brukes til "sylting" av kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker (pickles) og i marinader og sauser.
EDDIK: Laget av gjæret eplesider, rødvin, druemost eller annen alkohol. Alkoholen tilsettes en type bakterier som kalles Acetobacter aceti. Bakteriene omdanner etanolen til eddiksyre slik at væsken blir sur. Eddik brukes til "sylting" av kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker (pickles) og i marinader og sauser. Foto: Monika Adamczyk

Eplesidereddik eller annen eddik gir lavere GI til fint brød og kokte poteter. Dette skyldes at eddiken inneholder eddiksyre og har en lav pH. Vanligvis har eddik en pH mellom 2 og 3,5. Når du får i deg eddik, blir du fortere mett.

Gjør som italienerne

Spis brød med eddik og kaldpresset jomfru olivenolje før maten. Da vil du både få den mettende effekten fra eddiken, karbohydratene fra brødet blir langsommere og olivenoljen gir deg sunne fettsyrer og antioksidanter.

Eplesidereddik i potetsalaten

Kok potetene med skallet på slik at du bevarer C-vitaminet og næringsstoffene under skallet. Skrell og del poteten i passe biter og bland det hele med en god olje, for eksempel rapsolje, en klunk eplesidereddik, finhakket vårløk, gressløk og hvitløk.

PS: Avkjølte poteter har lavere GI enn varme poteter. Kalde poteter med eddik har enda lavere GI.

Enkel dressing

Lag en dressing av balsamicoeddik, olivenolje og salt og pepper og ha den i salaten.

Dette henger også sammen med eddiksyren. Desto mer eddiksyre måltidet inneholder, desto fortere og lenger mett blir du. Øker pHen, forsvinner den gunstige effekten eddik har på blodsukkeret og på metthetsfølelsen.

De få kaloriene som finnes i selve eddiken, kommer utelukkende fra karbohydrater. Væsken inneholder ørlite av noen få mineraler, men ingen vitaminer.

Les mer:

Smart vei til slank kropp

De dummeste slankekurene

Sjekk om du er sukkeravhegig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning