Slanking

Du kan krympe magesekken uten operasjon

Du kan enkelt gjøre magesekken mindre slik at du blir fortere mett og går ned i vekt.

INGEN OPERASJON: Du trenger ikke å legge deg under kniven for å minske magesekken.
INGEN OPERASJON: Du trenger ikke å legge deg under kniven for å minske magesekken. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert
ENIG MED FORSKERNE: Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius er ikke i tvil om at magesekken kan forstørres og forminskes etter hvor mye man spiser.
ENIG MED FORSKERNE: Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius er ikke i tvil om at magesekken kan forstørres og forminskes etter hvor mye man spiser. Foto: Foto: Nutricom

Hvorfor er det slik at noen ikke orker mer enn én porsjon selv om de er skrubbsultne, mens andre må spise det dobbelte for å føle seg mette?

Magesekken utvides

Svaret er at magesekken er elastisk. Folk som konstant overspiser, vil ifølge forskerne strekke ut magesekken. Med det økte magevolumet må de hele tiden spise mer for å føle seg mette.

Småspisere, derimot, har en langt mindre magesekk. De vil derfor føle seg mette etter bare en liten mengde mat - om de er aldri så sultne før de setter seg til bords.

Les også: Hva slags slanker er du?

To grundige studier

Det er foretatt to studier på dette området, med særdeles tydelige resultater, skriver Times.com. I den ene studien målte forskerne en gruppe overvektiges magevolum med dertil egnede medisinske ballonger, før de delte gruppen i to.

Den ene gruppen fikk spise så mye og ofte de ville. Den andre fikk begrensede og strengt kontrollerte mengder med mat.

Stort vekttap

Etter fire uker hadde den siste gruppen gått ned 9,1 kilo i snitt, og redusert magesekkvolumet med opptil 36 prosent.

Til sammenligning hadde ikke den andre gruppen gått ned noe som helst. De hadde heller ikke endret volum på magesekken.

- Ingen tvil

- Jeg er ikke i tvil om at dette stemmer, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved Nutricom til klikk.no.

Les også: Slik fungerer tarmsystemet

- Magesekken har en enorm evne til å utvide seg, og det er ikke rart at folk som er vant til å spise store porsjoner, ikke føler seg mette når de spiser mindre.

I tillegg har faktorer som matens sammensetning, om maten er varm eller kald og om det er flytende eller fast føde, noe å si for metthetsfølelsen.

Svingninger i blodsukkeret

De som spiser lite, men ofte, derimot, har jevnere blodsukker og blir ikke så voldsomt sultne

- De som spiser store måltider, spiser kanskje også sjeldnere og har større svingninger i blodsukkeret, noe som igjen kan gjøre det vanskelig å gå ned i vekt.

- De som spiser lite, men ofte, derimot, har jevnere blodsukker og blir ikke så voldsomt sultne, sier Borchsenius.

Overspisere med pondus

I 2001 fant dessuten et forskningsteam ut at normalvektige overspisere hadde en tendens til å få større økning i magevolum enn overvektige av samme alder og kjønn.

Også da de delte opp gruppene med overvektige, viste det seg at overspisere også har størst magevolum blant de overvektige.

Hvis forskerne har rett, vil du kunne gå ned i vekt ved å redusere magesekkens volum:

  • Spis mindre og oftere.
  • Huskeregel: Spis så du ikke lenger er sulten (ikke til du er mett)
  • Kutt for eksempel ned til én porsjon i stedet for to (uten å lesse mer på tallerkenen)
  • I starten vil du føle at du ikke får spist deg ordentlig mett. Prøv å se på det som en positiv ting, og stol på at kroppen har fått i seg nok næring i den ene porsjonen.
  • Etter hvert vil magesekken krympe slik at metthetsfølelsen kommer raskere. Dette kan skje fort, i løpet av et par dager, om du er konsekvent.
  • Hvis du sprekker, vil kroppen reagere med et tydelig ubehag. Før neste måltid vil du føle deg skrubbsulten, men prøv ikke å sprekke på nytt.
  • Blodsukkeret vil jevne seg ut og du får lyst på mindre mat. Nå trenger du ikke lenger mobilisere så mye viljestyrke for ikke å overspise.

Les mer:

Den sunneste ferdigpastaen

Her avlives slankemytene

Her er slankeosten

Nydelig helgemat med bare fem ingredienser

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også