Protein påvirker hjernen

Forsøk på mus kan forklare hvordan Atkins-dietten virker. Franske forskere kan ha funnet forklaringen på hvorfor dietter med høyt proteininntak fungerer for vektreduksjon.

PROTEIN: Mus som spiser proteinrik mat blir fortere mett.
PROTEIN: Mus som spiser proteinrik mat blir fortere mett. Foto: Foto: Emilia Stasiak/Crestock
Publisert Oppdatert

Et fransk forskerteam fra INSERM (det nasjonale franske forskningsinstituttet) har funnet at dietter som inneholder mye protein kan utløse glukoseproduksjon i tynntarmen på rotter. Dette gir en følelse av metthet som resulterer i at dyrene spiser mindre.

LES OGSÅ: Alt om lavkarbo

Atkins dietten kontroversiell

Blant ernæringsfysiologer har Atkins dietten vært kontroversiell selv om flere studier har vist at dietten kan ha effekt med tanke på vekttap. Man har antatt at denne effekten skyldes proteiners effekt på metthetsfølelsen slik at den som spiser, raskere føler seg mett. Denne mekanismen har imidlertid vært usikker og tidligere forskning på kosthold med mye protein har ikke klart å påvise at denne type kosthold i beskjeden grad påvirker hormonene som regulerer sult og sultfølelsen.

Denne nye franske studien fant at når man ga rotter kost med høyt proteininnhold, økte aktiviteten i gener som er involvert i glukoseproduksjon i dyrenes tynntarm. Dette førte til en økning i proteinproduksjonen. økningen ble registrert av leveren og deretter i hjernen, som i sin tur førte til redusert matinntak.

Ihht de franske forskerne, ble glukoneogenesen (oppbygging av glukose) stimulert i etterkant av matinntak hos de rottene som ble foret på en proteinrik diett. Dette resulterer i en frigjøring av glukose til arterieblodet. Denne frigjøringen motvirker reduksjon av blodsukkeret som normalt inntrer ved frigjøring av glukose fra tarmene.

Testing - protein inn i blodet

Forskerne testet teorien ved å injisere protein i den store hulvenen til rotter som gikk på karbohydratrik kost. Som følge av protein injiseringen, registrerte de et redusert matforbruk og aktivisering av områder i hypothalamus (del av hjernen) som regulerer matinntak. Alle disse effektene ble borte når forskerne fjernet nerveforbindelsene til den store hulvenen.

Kilde

Mithieux G, Misery P, Magnan C, Pillot B, Gautier-Stein A, Bernard C, Rajas F, Zitoun C. Portal sensing of intestinal gluconeogenesis is a mechanistic link in the diminution of food intake induced by diet protein. Cell Metab. 2005 Nov;2(5):321-9.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning