Slankepillen Alli selges uten resept

Ny slankepille tømmer deg for fett

Den nye reseptfrie slankepillen Alli gjør at fettet går rett i do.

SLANKEPILLE TIL BESVÆR: Nå blir slankepillen Alli reseptfri i hele EU/EØS-området. Bivirkningene er betenkelige.
SLANKEPILLE TIL BESVÆR: Nå blir slankepillen Alli reseptfri i hele EU/EØS-området. Bivirkningene er betenkelige. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Fra i dag får du kjøpt slankepillen Alli uten resept på apoteket.

Sørg bare for å ha et toalett i nærheten dersom du har planer om å teste legemiddelet.

Alli gjør nemlig at en firedel av fettet du spiser, går rett gjennom fordøyelsessystemet, uten å bli tatt opp i tarmene.

- Fører til diaré

- Det er det samme virkestoffet i Alli som i det reseptbelagte Xenical, bare halvparten av dosen. Begge midlene er lipasehemmere, det vil si at en del av fettet du inntar ikke blir tatt opp i tarmen. De hemmer rett og slett fettopptaket, forklarer ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, kjent fra blant annet "Sunt og godt" på TV2.

- Resultatet er at spiser du mye fett, går en del av det rett gjennom tarmsystemet og fører til diaré.

- Milepæl

- Dette er en milepæl for overvektige i Europa, sier Erik Hjelvin, som er medisinsk sjef hos Alli-produsenten GlaxoSmithKline.

- Denne nye og klinisk godt dokumenterte vektreduserende behandlingen kan bli et viktig bidrag i kampen mot fedme, uttaler Hjelvin i en pressemelding.

Må være tjukk

De eneste forutsetningene for å få kjøpt Alli på norske apoteker, er at du er over 18 år og har en kroppsmasseindeks (BMI) på over 28.

Regn ut din BMI her!

- Med BMI over 28 er du så overvektig at du kan ha økt risiko for insulinresistens, som kan føre til diabetes type 2, og hjerte- og karsykdom. Grensen for fedme går ved en BMI på 30, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Les også: 30 spørsmål om slanking

ALLI: Slik kommer slankepillen Alli.
ALLI: Slik kommer slankepillen Alli. Foto: Foto: Flickr / Creative Commons

Begrenset effekt

Stadig flere utvikler fedme i Norge, viser en ny undersøkelse. Nær én av fem nordmenn har en BMI på 30 eller mer og er ifølge definisjonen fete.

BMI regnes ut ved å dele vekt i kilo på høyden to ganger.

Les også: - Dropp slankekuren

Kliniske studier viser at vektreduksjonen ved bruk av Alli begrenser seg til fem prosent, og det bare for 45 prosent av dem dem med BMI over 28, ifølge Statens legemiddelverk,

- Samtidig tror jeg at når man bestemmer seg for å ta en slankepille for å gå ned i vekt, vil man også prøve å spise sunnere og være mer aktiv. Dette vil gjøre det lettere å ta av de ekstra kiloene, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Ubehagelige bivirkninger

- Er det fare for misbruk av Alli, hvem som helst kan jo få en overvektig til å gå på apoteket for seg?

- Det tviler jeg på. Hvis du tar Alli og spiser et fettrikt måltid, vil du få den såkalte fettdiareen. Avføringen vil da være utpreget oljete ettersom den inneholder langt mer fett enn normalt, sier Von Krogh.

I Store norske leksikon er fettdiaré beskrevet som "løs, rikelig avføring med økt fettinnhold ... Avføringen blir rikelig, seig, grålig eller gullig glinsende og ofte skummende grøtaktig. Den vil typisk flyte på vann og være vanskelig å skylle ned i toalettet."

- Poenget med Alli og tilsvarende, fetthemmende midler er den preventive virkningen. De fleste vil jo slippe å få slik diaré, sier Lise von Krogh.

Preventivt

- Så det er litt som Antabus for akoholikere?

- Ikke direkte, men har man hatt fettdiaré en gang, vil man nok helst unngå det siden. Da styrer man unna de feteste måltidene, påpeker ernæringsbiologen.

Andre vanlige bivirkninger av Alli er, ifølge Statens legemiddelverk, hodepine og magesmerter.

- Trenger veiledning

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius understreker at Alli i seg selv ikke er løsningen for overvektige personer.

- Livsstilsendringer er og blir det viktigste for å gå ned i vekt på en sunn måte. Alli og Xenical kan sikkert gi noe drahjelp for å spise mindre fet mat, men som regel er slankeveiledning også nødvendig, sier hun.

Les også: - Jeg slanket meg til narkovrak

Kan gi vitaminmangel

Statens legemiddelverk anbefaler brukere av Alli å ta vitamintilskudd.

- Får du i deg for lite fett, vil du også gå glipp av fettløselige vitaminer og sunne fettsyrer. De vil bli skylt rett ned i toalettskålen sammen med fettet, sier Cathrine Borchsenius.

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning