Kvitt deg med magefettet

Kast badevekten. Det er hvor kiloene sitter som betyr noe.

BRA MED MUSKLER: Dersom du trener har du en mindre risiko for å utvikle magefettet.
BRA MED MUSKLER: Dersom du trener har du en mindre risiko for å utvikle magefettet. Foto: Illustrasjonsfoto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Slik måler du

  • Den ideelle livviddem, sett ut fra et helsemessig perspektiv, er under 80 centimeter for kvinner og under 94 centimeter for menn.
  • Mange, også slanke personer, vil trolig finne at de måler mer rundt livet. Da kan det være bra å vite at forholdet mellom midje og hofter - den såkalte midje-hofte-ratioen - også gir en god pekepinn om du er i faresonen for å utvikle sykdom.
  • Du finner denne ratioen ved å dele midjemålet ditt på hoftemålet. Det ideelle målet ligger på mellom 0,75-0,85 for kvinner og mellom 0,8 og 0,9 for menn.
  • Midjen måles midt mellom hoftekammen og den nederste kanten på ribbena. Hoftene måler du der de er bredest.
  • Er du kvinne og måler 90 centimeter rundt livet og 110 centimeter rundt hoftene, ender du på 0,81 - noe som er bra. Måler du derimot 85 centimeter rundt livet og 82 centimeter rundt hoftene, kommer du ut med en svært lite gunstig midje-hofte-ratio.

Lenge har helseproblemer som økt risiko for hjerteproblemer og diabetes type 2 vært koblet med overvekt.

Flere nye studier viser imidlertid at det er vel så viktig hvor på kroppen det overflødige fettet legger seg. Magefettet er verstingen.

- Forklaringen ligger trolig i hva slags type fett som sirkulerer i blodet. Det er nemlig nå vist at personer som har mye fett rundt magen, har et høyere innhold av uheldig fett i blodet, sier Katarina Lien, som er en av innehaverne av 4M-klinikken i Oslo.

Lien har spesialkompetanse på vektreduksjon. Hun mener at vi i stedet for å pugge kaloritabeller og gå på badevekten hver uke, heller bør finne frem målbåndet og sjekke livvidden med jevne mellomrom.

Stor helsegevinst

- Det kommer tynne kvinner hit som ved målinger viser seg å ha kjemperisiko for alvorlig sykdom. Årsaken er for mye magefett. Fordi vi har vært så fryktelig opptatt av kiloene, er det en stor gruppe som har et skjult problem. Får vi flere til å finne frem målbåndet, kan vi kanskje fange opp disse og hjelpe dem før det utvikler seg sykdom, sier Lien.

Kvinner bør helst ikke ha en livvidde på under 80 centimeter. Menn bør ikke måle mer enn 94 centimeter.

Viser målingen mer enn 88 centimeter hos en kvinne og mer enn 102 centimeter hos en mann, er det fare på ferde. Den gode nyheten er at man oppnår helsegevinst for hver kilo som forsvinner fra magen, og at det er dette fettet som forsvinner først om man endrer litt på livsstilen.

Trim og kosthold

- Genene våre kan vi vanskelig gjøre noe med. Livsstilen, derimot, kan vi med få grep endre slik at det blir balanse mellom måten vi er skapt til å leve på og den måten vi faktisk lever på. Jevnlig mosjon og nok mat av det riktige slaget er faktisk alt som skal til. Ved å spise riktig vil matinntaket reguleres og vekten normaliseres. Ved å trimme litt vil du i tillegg bygge muskler, noe som gjør at du forbruker mer energi. Dermed blir det et mindre overskuddslager for kroppen å lagre, sier Lien.

Vil du bli kvitt magefettet gjør du lurt i å størst mulig unngå grad sukker, stivelse, juice, hvitt brød, kaker, poteter, ris og pasta. Spis rikelig med sunne proteiner, som du finner i fisk og hvitt kjøtt som kylling. Sørg også for en god andel gunstig fett. Det finner du i fet fisk, nøtter, frø, avokado, oliven og kaldpresset olje. I tillegg er det viktig å spise regelmessig, helst hver tredje til fjerde time.

Bekjemp magefettet - bygg muskler

Har du lite muskler, forbruker du mindre energi. Dermed øker faren for at du utvikler det farlige magefettet.

- Bygger du derimot muskler, vil energiforbruket øke og mindre fett lagres - også rundt midjen din, sier Lien, som anbefaler alle spesielt å trene opp muskulaturen i lår og rumpe.

Spreke tips:

  • Gå en rask tur hver dag.
  • Svøm, ta en sykkeltur, gå i skogen, spill golf - eller finn en annen aktivitet du trives med og jevnlig kan utføre.
  • Tren intervaller, hvor du veksler mellom lav og høy intensitet.
  • Tren styrke to ganger ukentlig. Du trenger ikke å bli medlem av et helsestudio for å trene de store muskelgruppene. Dette kan du gjøre hjemme: Tren bryst og armer ved å ta push-ups. Sett knær og armer i gulvet og senk overkroppen sakte ned ved hjelp av armene. Repeter så mye du orker. Lårene trener du ved å stille deg inntil veggen og sakte senke deg ned. Tren legger og rumpe ved å holde deg fast i en stolrygg og ta en serie tå-hev.
  • Bruk gjerne strikk eller ball når du trener. Det finnes et utall instruksjonsvideoer på markedet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning