Slank med Jenny Jenssen:

Jorunn gikk ned 38 kilo

Fulgte slankeråd fra artisten Jenny Jenssen.

STOLT: - Jeg er stolt av Jorunn som har vært så standhaftig. Nå hjelper hun andre med å få en sunnere livsstil, sier Jenny.
STOLT: - Jeg er stolt av Jorunn som har vært så standhaftig. Nå hjelper hun andre med å få en sunnere livsstil, sier Jenny. Foto: FOTO: Jørn Grønlund
Publisert Oppdatert

Hjemme hos artisten Jenny Jenssen (49) på Nesbru i Asker går Jorunn Sveen rundt og smiler.

Hun er ingen fan som har brutt seg inn hos idolet sitt. Nei, grunnen til besøket er at hun fulgte Jennys slankeopplegg, Jennys Sunn & Glad, da hun endelig klarte å få kontroll over de ekstra kiloene sine.

Nå er Jorunn endelig fornøyd med seg selv.

Jojo-slanker

- Jeg har slitt med overvekt siden jeg var jentunge. Den gangen plaget det meg ikke - jeg hadde en fin barndom. Det var da jeg ble voksen og begynte å slanke meg, at ting ble vanskeligere, forteller Jorunn.

Hun fulgte et opplegg og gikk ned noen kilo, bare for å legge på seg alle sammen igjen, pluss noen til.

- Jeg er sikker på at mange andre kjenner seg igjen i denne type slanking. Du ender opp som stor og tung, og det er ikke morsomt, sier hun ærlig.

For mye kosemat

Etter at Jorunn flyttet sammen med kjæresten for fire år siden, ble det på et tidspunkt rett og slett for mye - til slutt sa kroppen på et vis stopp.

- Det ble mye kos med god mat og drikke, og lite bevegelse, sier Jorunn.

Kvotene du har hver dag

3 brødkvoter à 40 gram. Dette tilsvarer to gode skiver til hvert måltid.

3 påleggskvoter à 20/40 gram. 2 skiver mager skinke eller 1 skive annet kjøttpålegg.

1 kveldskvote bestående av 2 klibrødskiver med pålegg

1 middagskvote bestående av 1 kvote med kjøtt/fisk på 150/200 gram, som tilsvarer et normalt stykke.

1 potetkvote på 100 gram (1-2 poteter), ris eller pasta.

1 tilbehørskvote - 1 ts olje, 3 ss dressing eller 0,5 dl mager saus.

1 melkekvote på 5 dl skummet/ ekstra lett melk.

3 fruktkvoter à 100 gram. Et middels stort eple veier rundt 100 gram.

Minimum 500 gram grønnsaker

Du har også en aktivitetskvote, hvilket betyr at du må gå minst 1000 skritt eller i 10 minutter hver dag. Mengden økes gradvis fra uke til uke.

Partykvoten er en ekstra mengde mat du kan kose deg med hver uke. Den kaloritelles. Du kan kose deg med 500 ekstra kalorier, og hva du bruker dem til, er opp til deg.

- Jeg kontaktet Jenny for å høre om hennes slankeopplegg, og da jeg forsto at det ikke var snakk om en kur, men en varig endring av livsstilen, fikk jeg lyst til å sette i gang. Det var ikke snakk om lavkarbo eller andre dietter, bare et sunt, norsk kosthold i riktige mengder.

Endret vanene

Fordi det ikke føltes som å gå inn i et forbudsregime, gikk det lett å endre vanene.

- Allerede etter første uke hadde jeg gått ned halvannet kilo, og i månedene som fulgte fortsatte resultatene å komme. I snitt forsvant 4-5 kilo hver måned, forteller hun.

Hun brukte størrelse 52 da hun la om kostholdet og begynte å gå turer hver dag. I dag er hun størrelse 44, og er fornøyd med seg selv.

- Men hva jeg veide før og nå, forteller jeg ingen. Det synes jeg er privat, sier hun.

«Så flink du har vært, Jorunn!», sier folk hun møter på gaten. Mange tar kontakt for å få hjelp til å gå ned i vekt. Jorunn holder kurs, og er blitt den store sunnhetsambassadøren på Dalen.

- Det fineste med Jennys filosofi er at du lærer deg å få et øyemål på hvordan en porsjon bør se ut. Og alltid er halve porsjonen grønnsaker, forteller Jorunn.

Stor helsegevinst

Uansett hvor motivert man er, vil man oppleve å sprekke, også med Jennys metode.

- Da gjelder det å fortsette som om det ikke er skjedd, råder Jorunn.

Hun er glad hun har sluppet å telle kalorier. Det gjør man nemlig bare når man spiser av «partykvoten».

- I helgene er det lov å kose seg med 500 kalorier utover det vanlige. Om du vil bruke det på noen glass vin eller litt sjokolade, er opp til deg selv. Det er ikke totalforbud mot noen matvarer, men jeg, som var avhengig av søtt, synes nå at det holder med en rute 70 prosent sjokolade, sier hun.

En gladere dame

- I det daglige går det ofte i fisk og kyllingbryst med ris, potet eller fullkornpasta. Halve tallerkenen er fylt med grønt, og vi drikker vann til. Skal jeg virkelig skeie ut, spiser jeg en kokosbolle eller litt popkorn.

Jorunn sier at kostholdsendringene har gjort henne til en gladere dame. Hun trives og har fått det bedre med seg selv.

- Opplegget jeg følger, handler om å innføre et fornuftig og balansert kosthold. Det er snakk om endringer du fint klarer å leve med. Til og med samboeren min er fornøyd. Han har gått ned femten kilo uten å ha slanket seg, og har ikke lenger diabetes type 2. Alle har noe å tjene på å leve sunt, understreker Jorunn.

Frokost:

LIVSSTIL: Jorunn Sveen (til høyre) greide å følge slankeopplegget til Jenny Jensen fordi det ikke var en kur, men en omlegging av livsstilen.
LIVSSTIL: Jorunn Sveen (til høyre) greide å følge slankeopplegget til Jenny Jensen fordi det ikke var en kur, men en omlegging av livsstilen. Foto: FOTO: Jørn Grønlund

Mandag: Havregrøt av 40 gram store havregryn, 2 dl vann og litt salt. Kokes. Rør inn 2 spiseskjeer cottage cheese eller 2 spiseskjeer syltetøy.

Grønt - gult - rødt

Grønt lys - så mye du vil

Noen matvarer kan du spise mye av: Gulrot, kålrot, salat, agurk, paprika, tomat, krydder, soyasaus, kaffe, te, buljong, sukkerfri brus.

Rødt lys - partykvoten

Mat som ligger under «rødt lys», er det eneste som kaloritelles i Jennys Sunn & Glad. Dette er mat du bare spiser som partykvote.

- Kransekake (100 gram = 480 kcal)

- Skolebrød (1 skolebrød/ 100 gram= 290 kcal)

- Kjeks (100 gram = 500 kcal)

- Nøtter (100 gram = 650 kcal)

- Sjokolade (100 gram = 550 kcal)

- Marsipan (100 gram = 500 kcal)

- Lakris (100 gram = 345 kcal)

- Iskrem (100 gram = 190 kcal)

- Øl (1 dl = 40 kcal)

- Smør (100 gram = 750 kcal)

- Majones (100 gram = 750 kcal)

- Olje (1 dl = 900 kcal)

- Kokosmelk (1 dl = 206 kcal)

- Kaviarmiks (100 gram = 545 kcal)

- Potetgull (100 gram = 550 kcal)

- Vin (1 dl = 70 kcal)

- Brennevin 40 % (1dl = 240 kcal)

- Drops (100 gram = 400 kcal)

Gult lys - må veies

Se rammesaken om de daglige kvotene, for å finne ut hvor mye du kan spise av: Eple, appelsin, pære, banan, druer, juice, bær, olje, avokado

Tirsdag: 2 grove knekkebrød med et tynt lag mager smøreost toppes med to skiver pepperskinke, tomatskiver og nykvernet pepper.

Onsdag: 1 dl usukret frokostblanding med fettfattig yoghurt. Ha i 2 spiseskjeer syltetøy eller cottage cheese, eller en halv banan.

Torsdag: 2 egg, 2 eggehviter, en stor neve grovhakket ruccola, to skiver skinke, som hakkes opp, nykvernet pepper. Stekes.

Fredag: Smoothie lages av 1/2 dl frosne bær etter ønske og ett lite beger fettfattig yoghurt, en halv banan, 1 dl vann. Smak til med kunstig søtstoff, kanel eller vaniljedråper.

Lørdag: Urteomelett: 2 egg, 2 eggehviter, 1 ss hakket gressløk, 2 ss hakket persille, ½ teskje estragon, salt og pepper, 2 skiver halvfet ost. La blandingen stivne langsomt i pannen. Server med tomat eller agurk til.

Søndag: 1 brødskive ristes og toppes med 2 skiver kalkunpålegg og tzatziki, som du lager av mager yoghurt naturell, agurk og hvitløk.

Lunsj:

Salat: Kutt opp salatgrønnsaker og to skiver skinke. Blandes. Dander med ett egg skåret i båter. Serveres med balsamicoeddik som dressing.

Laks: Ett stykke dampet laks med ½ dl ris. Agurksalat av ½ agurk i tynne skiver, eddik, vann, salt, pepper og litt søtstoff.

Roastbiffsandwich: 1 skive dansk rugbrød med et tynt lag fransk sennep, 2 tynne skiver roastbiff, pynt med syltet agurk, skrivet rødløk, salt og pepper. Savner du remulade, kan pepperrotkrem være et alternativ.

Middag:

Biff med pesto og grønnsaker: 170 gram biff av god kvalitet stekes etter eget ønske med salt og pepper. Legg 2 ts pesto på den ferdigstekte biffen. Serveres på en seng av salatgrønnsaker med balsamicoeddik som dressing. Kan også brukes til lunsj, men da er kjøttmengden 100 gram.

Kyllingbryst: 200 gram kyllingbryst marineres i appelsinjuice i 1-2 døgn. Krydres med krydder du liker og stekes. 100 gram kokt ris, blandet salat, soyasaus og 3 ss yoghurt naturell iblandet chili eller hvitløk.

Fisk: 200 gram torsk pakkes inn i folie sammen med masse forskjellige grønnsaker og krydder du liker. Stekes ved 200 grader i ti minutter og serveres med kokte poteter, som foliepakkes og dampes sammen med fisken.

Kveldsmat/ snacks: Skjær opp grønnsaker og lag dip av mager yoghurt naturell og dippulver.

Gratiner et kokt blomkålhode med hvit saus laget på ekstra lett melk. Smak til med karri.

Dessert: Kesam eller vaniljeyoghurt smaker nydelig på friske bær eller frukter. Hvis du vil gjøre det litt ekstra godt, rører du i frø fra en vaniljestang i tillegg. Smaker deilig.

Bli kvitt søtsuget

Jorunn sier at hvis du er avhengig av store doser søtt daglig, kutter du ut sukker og søtt i to uker. Da er suget over!

Unn deg iblant en rute mørk sjokolade, hvis du lengter.

Visste du at:

- For å forbrenne 100 gram peanøtter (tre-fire never), må du gå rolig i tre timer og 30 minutter eller løpe i 56 minutter.

- For å forbrenne 1 flaske vin må du jogge i 53 minutter eller gå rolig i 2 ½ time.

- Spiser du en rosinbolle hver dag gjennom hele året, utgjør det 11 ekstra kilo.

- Fem Marie- kjeks daglig i ett år blir til 5,4 kilo, hvis det andre du spiser er akkurat hva kroppen trenger.

Jennys fire beste råd:

  • Glem ordet slankekur. Det eneste som virker, er å leve sunt og godt, uten at det blir hysterisk. Når du vil ned i vekt, skal du tenke fremover og ikke se deg bakover.
  • Sprekker du, må du glemme det og fortsette.
  • Tenk: «Jeg vil. Jeg kan. Jeg klarer!»
  • Du skal spise regelmessig, gjerne hver tredje eller hver fjerde time. Da holdes maskineriet og forbrenningen i gang. Drikk masse vann, og pass på å få i deg nok fiber.

- Ikke noe revolusjonerende

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky mener Jenny Jenssens slankeopplegg ligner på en «gammel» versjon av Grete Roede-dietten.

- Og det er jo ikke noe galt i det. Partykvoten blir litt som Grete Roede sine kosemerker. Ikke noe revolusjonerende, men helt sikkert en ok diett som passer for mange, kommenterer ernæringsfysiologen.

Hun mener at porsjonsstørrelsene er som hentet rett ut av en bok for normale porsjonsstørrelser, som de fleste av oss ikke har så nært forhold til lenger.

Viktig med matkvalitet

Arsky påpeker også at mengden brød, potet, ris, grønnsaker, kjøtt og fisk er én ting - kvalitet og tilberedning noe annet.

- Det er vanskelig å se om det legges vekt på grovheten på brødet, risen og pastaen, tilberedningen av grønnsaker, kjøtt og fisk - stekt er ikke det samme som kokt - eller om ost og fisk er ok pålegg? Jeg synes også at aktivitetskvoten er å narre seg selv litt, den er så minimal at den har null effekt, kommenterer Arsky, og legger til:

- Og hva med bønner, linser og nøtter, mat vi absolutt bør spise mer av? Jeg ser ikke dem nevnt.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Vafler og sjokolade hver dag er lov

10 treningstips for maks fettforbrenning

Fiskeproteiner får deg ned i vekt

Her er sjekklisten for deg som vil spise sunt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning