Gurkemeie hindrer fettopptak

Krydderet som holder deg slank

Gurkemeie som krydder i maten, kan bidra til å holde vekten nede.

GURKEMEIE: Krydderet kan forhindre vektøkning, viser ny forskning. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/megabeth/">megabeth</a> på Flickr.com. <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/">Noen rettigheter reservert.</a>
GURKEMEIE: Krydderet kan forhindre vektøkning, viser ny forskning. Foto: megabeth på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert
INDISK: Mat fra India inneholder ofte det fordelaktige krydderet.
INDISK: Mat fra India inneholder ofte det fordelaktige krydderet.

Det er forskning ved Tufts University i Boston som viser at krydderet gurkemeie inneholder et stoff, som kan hindre overvekt.

Det skriver den britiske avisen Daily Mail (ekstern lenke).

Forskingsresultatene er offentliggjort i The Journal of Nutrition i mars i år. Her kan du lese et teknisk utdrag av rapporten (ekstern lenke).

Indisk mat

Gurkemeie (Wikipedia) brukes mye i indiske matretter, og har et aktivt virkestoff som kan hjelpe til å hindre overvekt. Krydderet finner du også i karri (Wikipedia).

Et måltid med gurkemeie som krydder, vil føre til lavere vektøkning enn et måltid uten krydderet, men som ellers består av akkurat de samme ingrediensene, hevder forskerne.

Ifølge forskningsresultatene ser det ut til at stoffet curcumin undertrykker vekst av fettvev hos mus og fettceller fra mennesker.

Det virker slik at stoffet hindrer at nye blodårer dannes. Nye årer gjør det enklere for fettvev å spre seg, og som i sin tur fører til at vektnåla når stadig høyere opp i displayet.

Fungerer best på fettrik mat

To grupper mus fikk mat med høyt innhold av fett over en periode på 12 uker. De spiste helt lik kost, men den ene musegruppa fikk måltidet krydret med 500 milligram gurkemeie.

Da studien var ved avslutningen, så forskerne at musene som hadde fått gurkemeie hadde lavere vekt enn de som ikke hadde spist krydderet. Mengden nye blodårer var lavere, og det samme var kolesterolnivået.

Forskerne mener at gurkemeie har hatt klar betydning for resultatet.

Seniorforskeren Mohsen Meydani sier at vektøkning er resultat av vekst og utvidelse av fettvev, og at det ikke kan skje uten at nye blodårer dannes.

Neste skritt er å utføre kliniske tester, av teorien om at gurkemeie forebygger vektøkning, på mennesker.

Oppskrifter:

Bouillabaisse med hvitløksrømme

Alle oppskrifter med gurkemeie

Les også:

- Alli er ingen vidunderpille

Slankepiller som virker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning