Fortsatt slank

Gikk ned 25 kilo - og ble der

Slik har Mai-Britt holdt kiloene unna.

LIVSSTIL: Mai-Britt Pedersen fra Tromsø la om livsstilen, og gikk ned 25 kilo. Hun talte kalorier og trente på egenhånd.
LIVSSTIL: Mai-Britt Pedersen fra Tromsø la om livsstilen, og gikk ned 25 kilo. Hun talte kalorier og trente på egenhånd. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Minus 25 kilo

Vekt: Fra 93 kg til 68 kg

BMI: Fra 31,8 til 23,3

- Det ligger nok mest mellom ørene. I mange år spiste jeg to-tre middagsporsjoner. I dag vet jeg at én porsjon er nok til å bli mett, forteller Mai-Britt Pedersen (61) fra Tromsø til bladet Bedre Helse. Hun har klart å holde en stabil vekt på 68 kilo i flere år.

Det er noen klassiske feller å gå i etter en slankekur som fører til vektøkning. Men Mai-Britt har ikke fått tilbake de ekstra kiloene.

Tidlig overgangsalder

- Ekstrakiloene kom for alvor med en tidlig overgangsalder. Jeg spiste egentlig ikke så usunt, bare så altfor mye, og jeg spiste masse frukt hele dagen, forteller Mai-Britt.

Etter hvert som kiloene smøg seg på, kom økende ryggplager og strålesmerter i det ene benet, noe som begrenset aktivitetsnivået veldig.

Hun var oppe i 93 kilo da hun bestemte seg for å kutte ut all spising mellom måltider.

Mai-Britt om prosessen:

Hadde ikke klart meg uten: Litt belønning. I starten unnet meg fem karameller for hver femte kilo i minus og en liten hvetebolle med brunost på mandager. Nå unner jeg meg et kakestykke i helgene eller litt vin.

Plusser: Ryggsmerten og utstrålingen i foten forsvant med de første 10 kiloene. Med lavere vekt ble det mye artigere å handle klær: Alt passer! Gjennom vektklubben fikk jeg venner i hele landet, som jeg fortsatt har kontakt med.

Utfordringer: Etter to år med kaloritelling og registrering var det litt uvant å klare seg uten denne kontrollen.

Mitt råd til andre: Tenk nøye gjennom helserisikoen som er knyttet til overvekt. Er du villig til å ende opp med hjerneslag, sykdom og plager resten av livet?

Kostnader: 12 måneders medlemskap i vektklubb.no er kr 649. Mai-Britt var medlem i to år.

De fem kiloene hun gikk ned hjalp både på smerter og motivasjon.

Høsten 2006 meldte hun seg derfor inn i VGs vektklubb.

Satte seg høyt mål

Alt hun spiste og drakk ble nå nøye registrert i en elektronisk dagbok, slik at hun fikk full oversikt over kaloriinntak og forbrenning.

Hver dag tvang Mai-Britt seg ut med gåstaver for å få sin daglige time med fysisk aktivitet. Gåing sammen med riktig kosthold kan gjøre deg en kilo lettere i uken.

- Dersom jeg klarer å gå ned 25 kilo, skal jeg gå til toppen av Kilimanjaro, proklamerte hun til både vektklubbvenner, familie og kollegaer.

To år senere sto Mai-Britt på toppen av Afrikas høyeste fjell. Samme år ble hun kåret til årets Vektklubbmedlem.

- Kilimanjaro-turen er det mest fantastiske jeg har vært med på. Senere har det blitt flere turer, og dette har vært god motivasjon for å fortsette å trene, forteller 61-åringen.

Sterk med vaskebøtten

Hver dag, noen timer etter middag, hopper Mai-Britt i treningstøyet.

Er det snø, går hun sin faste mil i skiløypa. Ellers bruker hun gåstaver og trimsykkel. Rockering på stuegulvet og «bøttetrening» er ellers blant favorittøvelsene hjemme.

- Jeg holder bøtten med vann foran meg sånn på strake armer og gjør knebøy. Oppskriften fant jeg i Norsk Ukeblad for noen år siden. Jo mer vann, desto større effekt, sier hun.

Styrketrening kan gjøres hvor som helst og når som helst, også utendørs.

Trening er egenpleie

To timer går med til trening hver dag, og denne tiden definerer hun som ren egenpleie.

Lær deg bøttetrikset

Fyll en vaskebøtte med vann og gjør øvelsen på følgende måte:

Hold ryggen rett og bøy knærne. Reis deg sakte opp og hold vaskebøtten i ro med strake armer noen sekunder før du bøyer deg sakte ned til utgangsstillingen. Ta tre omganger à 12 løft. Start med fem liter vann og øk vannmengden etter hvert som du blir sterkere.

- En veldig effektiv øvelse, lover Mai-Britt som fant tipset i Norsk Ukeblad tilbake i 2007, og bruker det flittig den dag i dag.

Også Ruth Anderson har gått ned i vekt ved hjelp av trening. Du kan lese om hennes metode her.

Trening er blitt en liten mani som Mai-Britt bare må ha.

- Etter åtte til 10 timer på jobb hver dag, må man unne seg luksusen å tenke på egen helse, synes sykepleieren ved nevrokirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

På jobb ser hun mange eksempler på hvordan motsatt tankegang kan ende med hjerneslag og livsstilsykdommer. Det gjør inntrykk.

- Jeg har for mange gode grunner til ikke å la det skli ut med kosthold og trening. At jeg ble kvitt ryggplagene mine er noe jeg setter stor pris på hver eneste dag!

Både og er best

Akkurat som Mai-Britt, har mange som ønsker å gå ned i vekt, fokus både på kosthold og fysisk aktivitet. Og at denne kombinasjonen er gunstig, er det ingen faglig uenighet om.

Trening i seg selv er forbundet med en rekke helsegevinster:

Bedre søvn, humør, spisevaner og appetittkontroll, og ikke minst vekststabilisering, økt muskelmengde og mindre magefett. Det aller beste for helsen er å få opp pulsen skikkelig mens du trener.

Gir sunne vaner

Martin Norum, praktisk fagansvarlig for Akademiet i personlig trening, er opptatt av kombinasjonen trening og kosthold.

- Trening handler om å føle seg frisk og om å få sunne vaner. Trening bidrar til å skape et sunnere kosthold, sier han.

Trening trigger sult

- Men vi blir sultne av å trene. Vil ikke dette gjøre at vi spiser mer og at vinningen går opp i spinningen?

- Det er helt riktig at man blir sulten av å trene. Det skyldes blant annet kroppens økte behov for næring for å kunne gjenoppbygge muskulatur og vev som er brutt ned under trening, sier han.

Og det er lurt å spise litt etter trening, men ikke hva som helst.

Selv om man blir sulten, anbefaler Norum likevel sterkt å gjøre trening til en del av et slankeopplegg. Han forklarer hvorfor:

- Trening gjør det lettere å gå ned i vekt, fordi trening stimulerer til forbedret insulinfølsomhet slik at kroppen håndterer mat og karbohydrater bedre, sier Norum.

Og motsatt kan for mye søt mat og insulinutskillelse føre til plager i muskler og skjelett.

Norum utdyper:

- Du kan fint gå ned i vekt ved kun å justere kostholdet slik at du ligger i underskudd av kalorier, men over tid vil du da miste muskelmasse og dermed få redusert forbrenning. Spiser du nok protein, nok fett og nok karbohydrater av den rette typen, vil derimot både blodsukkeret og metthetsfølelsen bli bedre, og du holder deg mett lengre, sier han.

Ett eple - ett kilo

Allerede fra 30-årene vil kvinner gradvis miste en del av muskelmassen, og med dette går forbrenningen ned. Den gode nyheten er at det aldri er for sent å trene opp muskulaturen og dermed øke egen forbrenning.

- Øker du muskelmassen din med bare ett kilo, kan du spise ett eple ekstra hver dag hele året. En kanskje enda viktigere grunn for å trene styrke for kvinner, er at denne treningsformen holder skjelettet sterkt og redusere risikoen for beinskjørhet, påpeker Norum som tidligere i år utga boken Bygg muskler! sammen med Benjamin Christensen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Supereffektiv trening på fire minutter

Kardio får deg ned i vekt

Slik bruker du pulsklokka riktig

Sjekk om du trenger kosttilskudd

Forum: - Bør jeg hvile, eller bare trene på?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning