Fedon Lindberg:

Fedons smarte tips og triks

Ned i vekt med smart lavkarbo.

ADVARER: Fedon Lindberg advarer mot de mest ekstreme lavkarbokurene med fråtsing i fett og anbefaler et balansert kosthold, som gir matglede og gjør deg mett, friskere og lettere.
ADVARER: Fedon Lindberg advarer mot de mest ekstreme lavkarbokurene med fråtsing i fett og anbefaler et balansert kosthold, som gir matglede og gjør deg mett, friskere og lettere. Foto: FOTO: Mette Randem/Cappelen Damm
Publisert Oppdatert

- I en begrenset periode

Helsedirektoratet mener lavkarbo-dietten kan brukes for å gå ned i vekt.

- I en begrenset periode kan det være gunstig å kombinere fysisk aktivitet med begrenset inntak av fett eller karbohydrater for å få ned energiinntaket.

Det sa Rune Blomhoff, leder av arbeidsgruppen for nye nasjonale kostråd, til Klikk.no da statens nye kostråd ble lansert i fjor.

- Mange gode, vitenskapelige studier ligger til grunn for at vi kan uttale oss på denne måten, sier Blomhoff, som presiserer at et lavkarbokosthold ikke er gunstig i lengden.

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas, advarer mot å følge lavkarbodietter med så lite som 50 gram karbohydrater om dagen.

- Med et slikt kosthold vil man gå glipp av fiber fra kornprodukter, og viktige næringsstoffer som C-vitamin, folat og antioksidanter fra frukt og grønnsaker. Dessuten vil man ikke få energi som er raskt nok tilgjengelig for musklene til at man kan drive fysisk aktivitet med høy intensitet. Til det trenger musklene glukose som de kan få tak i raskt. Det må de ha fra karbohydrater, sa Landaas til Klikk.no i fjor sommer.

Landaas vil imidlertid ikke fraråde å kutte noe ned på karbohydratene. Hun mener det er forsvarlig å ha et kosthold med rundt 150 gram karbohydrater om dagen hvis man ikke trener, 250-300 på dager med trening.

- Men kutt da ned på de usunne karbohydratene. Spis mindre sukker, hvit pasta, hvit ris og lyst brød. Og spis gjerne mer kjøtt, fisk, belgfrukter, frukt og grønnsaker, råder hun.

Fedon Lindberg regnes som Norges fremste ekspert på lavkarbo. Her er Fedons beste råd.

Han advarer mot de mest ekstreme lavkarbokurene med fråtsing i fett og anbefaler et balansert kosthold, som gir matglede og gjør deg mett, friskere og lettere.

- Velg sunne, langsomme karbohydrater

Lindberg var en av de første i Norge som lanserte kostholdskonseptet lavkarbomat, med fokus på et sunt og balansert kosthold. Nå har han videreutviklet konseptet sitt, noe han viser i sin nye bok med gode tips og oppskrifter.

- Det har vært mye oppstyr rundt lavkarbodietter den siste tiden - gikk du for langt da du introduserte konseptet?

- Mange trodde jeg mente at man skulle kutte ut karbohydrater helt. Men budskapet mitt var at de måtte reduseres, og at man måtte velge sunne, langsomme karbohydrater og ikke raske, raffinerte, som sukker og hvitt mel. Mine prinsipper rundt konseptet «Kost i balanse» er definitivt ingen ekstrem diett, og legger stor vekt på helse, ikke bare vekt.

- Ikke bacon, pølser og fløte

Det er viktig å erstatte de utelatte karbohydratene med sunne protein- og fettkilder, som fisk/skalldyr, avokado, nøtter, frø, og olivenolje, sier Lindberg.

- En misforståelse rundt lavkarbo er at folk tror at de nå kan spise så mye bacon, pølser, salami, fløte og smør de vil, fortsetter han.

- Med ekstrem lavkarbo, gjennomført på feil måte, kan man ende opp slank, men også syk. Mitt opplegg gir sunnere vekt og god helse. Vår største utfordring er at vi må øke inntaket av grønnsaker. Reduser sukkerinntaket, fint mel, ris, poteter og pasta. Spis dobbelt så mye fisk og skalldyr, kutt ned på det røde kjøttet og spis mer av det hvite, oppfordrer Fedon Lindberg.

Fedons smarte triks

1. Spis hver tredje til fjerde time, gjerne frokost, mellommåltid, lunsj, mellommåltid, middag og kveldsmat.

2. Hopp aldri over et måltid.

3. Spis langsomt og tygg godt, og spis til du føler deg behagelig mett! Måtehold er stikkordet.

4. Velg naturlig, ubearbeidet mat. Stek ved middels varme.

5. Alle måltider bør inneholde protein, det gir mest effektivt stoffskifte og fettforbrenning.

6. Bruk eddik og sitron i salater, dressinger, sauser og på grillmat.

7. Hvitløk og «varme» kryddere som chili, sennep og pepper øker fettforbrenningen.

8. Erstatt salt med økologisk grønnsakbuljongpulver der det er mulig.

9. Finn den beste balansen mellom sunne karbohydrater, fett og protein. Innta mindre mengder karbohydrater om du lett legger på deg rundt midjen, er fysisk inaktiv og det er mye overvekt og diabetes i slekta.

10. Gi deg selv ett belønningsmåltid per dag, hvor du spiser en liten mengde høyglykemisk mat (en halv håndflate). Å fjerne helt matvarer du elsker, vil øke risikoen for å gi opp.

11. Unngå å spise sukker, mel, pasta, ris eller poteter sammen med mye fett. Det gir vektøkning. Eksempler er wienerbrød, pommes frites og melkesjokolade.

12. Unngå vanlige brødmåltider. Spis eventuelt tynne, grove skiver med proteinrik mat. (For eksempel dansk rugbrød, pumpernikkel eller lavkarbobrød med laks eller makrell og cottage cheese/ kesam/Skyr og avokado.)

13. Unn deg en god ost i moderate mengder sammen med grønnsaker, ikke sammen med kjeks eller brød.

Kilder til sunt fett

- Rå nøtter, mandler og frø

- Oliven

- Avokado

- Smør (klaret smør er best til steking på høyere varme)

- Kaldpressede oljer: Olivenolje (også til steking på middels varme), rapsolje (også til steking på middels varme), avokadoolje (også til steking på middels varme), linfrøolje (bør ikke brukes oppvarmet), valnøttolje (bør ikke brukes oppvarmet), kokosolje (også til steking på høyere varme), makadamiaolje

14. Spis aldri brød før måltidet. Det vil stimulere insulinproduksjonen kraftig og føre til at du spiser mer enn du hadde tenkt.

15. Spis ti om dagen av frukt og grønt! Grønnsaker i alle farger og typer bør utgjøre hovedmengden av matinntaket, og bare to porsjoner (à 100 g) bør være frukt.

16. 50-60 prosent av alt du spiser bør være rått eller minimalt oppvarmet (kokt/dampkokt), det øker næringsinnholdet og bidrar ikke med skadelige stoffer.

17. Drikk minst åtte glass vann daglig! Unngå søte drikker, øl (lavkarboøl er OK), likør, søte viner, fruktjuice/- nektar og brus med sukker.

18. Å sprekke er ikke det samme som å mislykkes. Finn ut hvorfor du sprakk, og prøv igjen!

19. Inkludert i en sunn og slankende livsstil er mosjon, nok søvn og stressmestring.

20. Drikk et stort glass vann, og spis en lavglykemisk frukt rett etter at du har stått opp.

21. Trening er viktig, fordi muskler holder forbrenningen oppe! Mosjon tidlig på dagen gir størst utbytte. 20-30 minutter rask gange er ypperlig.

22. For maksimum effekt; dette fremmer muskelvekst og økt fettforbrenning: Innta 15-20 gram protein rett før du begynner eller senest halvannen time etter trening. (For eksempel 1½ dl yoghurt, Kesam, Skyr eller cottage cheese.)

En typisk dag med «Kost i balanse»

Frokost

Glykemisk belastning

Fedon Lindberg bruker begrepet glykemisk belastning (GB) for å vise matvarenes effekt på blodsukkeret. Matvarer med høy GB fører til økt blodsukker.

Er GB under 10, regnes belastningen som lav, mens over 20 er høy.

Mat med lav GB

- Nøtter, belgfrukter, grønnsaker, bær, melk, yoghurt, kesam, Skyr, fruktsukker (fruktose), Fedon-brød, -müsli og -barer.

Mat med middels GB

All Bran frokostblanding, hele korn, havregryn, rugkjernebrød, pumpernikkelbrød, fullkornpasta, basmatiris, is.

Mat med høy GB

Druesukker, bagett, øl, cornflakes, sukker, fint brød og vanlig grovbrød, poteter: kokt, bakt og mos, pommes frites, müsli, honning, riskaker, sukkertøy, vafler, popcorn, sjokolade.

Eggerøre eller omelett laget av 1 helt egg og 2 eggehviter, hakket spinat og sjampinjong, stekt i 1 ts olivenolje eller rapsolje.

Mellommåltid

1 dl kesam naturell eller Skyr med 1,5 dl friske bær, evt. 1 ts fruktose eller kunstig søtstoff.

Lunsj

100-200 g kyllingbryst eller laks (med urter, krydder, sitron, eddik, sennep e.l.)

Blandet salat (f.eks. 2 dl bladgrønt, tomat, rødkål, agurk, rødløk, reddiker, 1 dl hvite eller brune bønner fra boks).

Dressing: 3 ts olivenolje med 1-3 ts balsamicoeddik eller sitronsaft, ½ ts dijonsennep og ev. urter.

Middag

2 dl ertesuppe eller linsesuppe

120-150 g grillet eller dampet laks (med urter, krydder)

200 g dampet brokkoli med 1 ts oliven- eller rapsolje

1 dl kokt basmatiris eller spagetti

Mellommåltid

1 middels stor pære

10 hele mandler

Gode proteinkilder er fersk og frossen fisk, skalldyr, rødt og hvitt kjøtt, fugl og vilt, egg, tofu, Kesam naturell, Skyr, yoghurt, cottage cheese, proteinpulver uten sukker.

Mat du bør unngå er sauser og salatdressinger på flaske, kaker og kjeks. Hermetisk fisk i sukkerholdig tomatsaus. Bearbeidet mat som fiskeboller, -kaker og -pateer.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Lavkarbo-dietten som virker

Ja, du kan lage lavkarbo creme brulee og ostekake

Taco er lavkarbomat

Lavkarbo for nybegynnere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning