Beck-metoden

Slanke tanker - slank kropp

Glem kaloritelling og slankeoppskrifter. Et nytt slankekonsept er kommet til Norge.

SLANKE TANKER: Visst kan du tenke deg ned i vekt. Det gjelder å låne hodet til en slank person.
SLANKE TANKER: Visst kan du tenke deg ned i vekt. Det gjelder å låne hodet til en slank person. Foto: Illustrasjonsfoto: Rafal Strzechowski/Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det er i hodet at jobben må gjøres, hvis du vil gå ned i vekt. Vi har vært sammen med de første norske deltagerne på Beck-programmet.

Vekk med valkene!

- Det hender jeg hører den saboterende stemmen inne i hodet. Den spør om det egentlig er så viktig å bli kvitt disse ekstra kiloene akkurat nå? Men klart det er viktig. Denne veltebøylen skal vekk!

Kursdeltager Trine Kveim tar et bestemt grep rundt "bilringen" sin og krediteres med akutt latter fra 14 andre damer. Alle har de en veltebøyle eller to de vil bli kvitt.

Rekruttert via Bedre Helse

Via Bedre Helses websider har de meldt seg som deltagere i den ene av to pilotgrupper, som lærer kognitiv terapi i kampen mot kiloene. Deltagerne er omhyggelig valgt ut, slik at det blir riktig forskningsmessig fordeling mellom alder, utdanning, mål for kurset osv.

Noen vil bli kvitt fem kilo, andre 20 kilo, og flere har hatt en lang karriere som jo-jo-slankere.

Dette er Beck-programmet

Beck-programmet er et "steg-for-steg-program" fra USA basert på teknikker innen kognitiv terapi for å oppnå vektreduksjon.

  • Kognitiv terapi er en verdensomspennende samtaleterapi utviklet av den amerikanske psykiatriprofessoren Aaron T. Beck.
  • Ideen er at måten vi tenker på, påvirker våre følelser og handlinger. Metoden blir brukt innen en rekke behandlinger - av alt fra psykiske lidelser til fysiske smerter.
  • Becks datter, kognitiv terapeut Judith Beck, er arkitekten bak Beck-programmet.
  • I løpet av kurset lærer deltagerne hvordan de kan motivere seg selv og øke egen motstandskraft mot fristelser.
  • Beck-programmet blir nå lansert i flere byer i Norge og Norden. Kurset går over 10 uker og tilbys også via Internett med medlemskap og individuell oppfølging.
  • For påmelding og mer informasjon: Beckprogrammet.no og Beckdietsolution.com
  • For mer informasjon: Kontakt Rune Andreassen i Agape Meso nås på mobiltlf. 916 56 935

Saboterende tanker

Allerede første kurskveld på Bryn i Oslo lærer de om fenomenet saboterende tanker. Det er den overtalende stemmen, unnskyldningene og det tilsynelatende gode argumentet som leder til at du tar en ekstra porsjon, selv om du er mett, eller du utsetter treningen til i morgen.

Les også: Slankepillen som tømmer deg for fett

- Dere vet mye om mat og slanking. Problemet er at dere ikke har lært kunsten og TENKE som en slank person, forklarer kursholderne Rune Andreassen og Viggo Johansen.

Fra USA

Først når dere begynner å tenke slanke tanker, får dere vaner som kan bidra til lavere og stabil vekt.

De har begge lang erfaring innen coaching og står bak fornorskingen av programmet "Beck", som i over 20 år har slanket tonnevis av amerikanerne. Nå er turen kommet til oss nordmenn, og bladet Bedre Helse får - som eneste medium - følge de første "prøvekaninene" under samlingene.

Måles og veies

I løpet av kurset skal vi høre mye om motivasjon, motstandskraft og mestring. Det er dette deltagerne trener på hjemme og deler med hverandre i plenum. Det handler om å si ja til å være stand-in på Holmenkollstafettens lengste etappe, selv om kroppen ikke har orket å løpe på mange år, eller å tillate seg selv å gråte i stedet for å spise, når ensomhetsfølelsen blir for stor.

Les også: Spis mer, gå ned i vekt

Ved kursstart, midtveis og på slutten av kurset blir deltagerne veid. Utover denne frivillige vektregistreringen er det lite snakk om kilo og kalorier. I stedet fokuseres det på tanker og følelser rundt spising, og ikke minst sammenhengen mellom følelser, handlinger og valg.

Aldri sulten

Kurskveld nummer tre står i dødens og ærlighetens tegn. I hjemmelekse har de hoppet over et måltid og trent på å kjenne forskjell på reell sult, sug, begjær og følelsesmessig ubehag.

Ordentlig sult er en tilstand flere av kursdamene ikke har kjent på flere år. Det er for øvrig påvist at en del overvektige mennesker oppfatter sult som en ren nødssituasjon, med de mentale og fysiske symptomene dette gir.

- Jeg var veldig, veldig sulten, men døde faktisk ikke, forteller en av damene stolt.

LANGVARIG SLANK: - Beck-programmet er mye mer enn et slankekurs. Vi lærer folk ferdigheter de kan bruke mot andre uvaner også, sier kursholderne Rune Andreassen (t.h.) og Viggo Johansen.
LANGVARIG SLANK: - Beck-programmet er mye mer enn et slankekurs. Vi lærer folk ferdigheter de kan bruke mot andre uvaner også, sier kursholderne Rune Andreassen (t.h.) og Viggo Johansen. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

- Nå kan jeg kjenner når jeg er sulten på ordentlig. Det er ikke ofte, faktisk, bekjenner en annen.

Spis når du spiser!

Under kurset lærer de å bli bevisst sin mangeårige "autopilotspising", der de nærmest uten å merke det putter mat i munnen. De spiser foran tv-en, spiser i telefonen, knasker i seg noe godt mens de leser, og ikke minst er de samvittighetsfulle restespisere, når middagen er over.

Les også: Jo-jo-slanking gjør deg tjukk

Nå øver de på å sitte ned, spise sakte og konsentrere seg om kun å spise når de spiser. Først da kan de fange opp kroppens signaler om at den begynner å bli mett.

Mat som "sutteklut"

Kurset krever at man setter av tid til daglig lesing og øvelser i Beck-boka. Deltagerne synes opplegget er både tøft og spennende, og de fleste kan stolt fortelle om små og store personlige fremskritt.

Men et par av damene har også følt frykt eller en slags motvilje, når de merker at kroppen blir mindre og klærne større. Eller de føler sorg over å ha gitt slipp på en mangeårig "sutteklut". Mat.

Stolt av å si nei takk

Kursleder Viggo forklarer at slike reaksjoner og følelser hører med i en endringsprosess.

Gi deg selv ros!

Vi mennesker er vår egen største kritiker. Den gode nyheten er at effekten av ros er enorm, også når den kommer fra deg selv. Skal du bli motivert, må du gi deg selv litt oppmuntring underveis: Hvilke positive ting har jeg gjort for meg selv i løpet av dagen? Hva har jeg lyktes med?

Sett deg mål: Er det noe du i dag ikke kan gjøre på grunn av vekta? Har du et klesplagg du gjerne vil inn i - eller kjøpe? Se for deg selv og kjenn etter hvordan det føles å ha nådd dette målet. Lagre dette " bildet" i hodet og ta det hyppig frem!

Finn en støtteperson: Skaff deg en støtteperson, som kjenner til vektprosjektet ditt, slik at du kan hente psykisk støtte hvis det butter imot.

- Husk at det å si farvel til gamle vaner også er å ta farvel med en del av seg selv, påpeker han.

Les også: 5 enkle slanketips

Som en av damene sier:

- Nå er det faktisk lett å si nei til mat og fristelser. Og den stoltheten jeg føler når jeg sier nei, gir en følelse av rus. Før ruset jeg meg på mat. Nå trenger jeg ikke det lenger. Jeg har kontroll!

Krever selvdisiplin

De norske "importørene" av Beck-programmet medgir at kurset krever en viss porsjon selvdisiplin. Men for den som er villige til å gå noen runder med seg selv, kan det bidra til et helt nytt liv.

Les også: Slanking var dødshardt!

- Vi taler mange slankeeksperter midt imot med dette kurset. Mens ernæringsekspertene sier "Spis annerledes, tren mer!", sier vi "Slank vanene dine!"

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Også vi oppmuntrer til trening og fornuftig mat, men ingen kan oppnå varig vekttap uten å gjøre noe med inngrodde vaner og uvaner, forklarer Rune Andreassen i Agape Meso, firmaet som har fått rettighetene på programmet i Norge og Norden.

Kognitiv terapi

Kognitive metoder er ikke nytt i vektsammenheng, heller ikke her til lands.

STORE FREMSKRITT: - Da jeg begynte å gå turer ved kursstart, var jeg sliten etter én kilometer. Nå klarer jeg åtte kilometer, forteller Ida Sann (t.v.) fra Oslo til de andre kursdeltagerne.
STORE FREMSKRITT: - Da jeg begynte å gå turer ved kursstart, var jeg sliten etter én kilometer. Nå klarer jeg åtte kilometer, forteller Ida Sann (t.v.) fra Oslo til de andre kursdeltagerne. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

- Noe av det som gjør kurset vårt spesielt, er at vi både hjelper kursdeltagerne med å endre eget tanke- og handlingsmønster i tillegg til at vi jobber konkret med stress. Det er et kjent faktum at stress skrur av forbrenningen i kroppen vår.

Les også: Ned i vekt uten å slite

- Alle kurskveldene avsluttes derfor med oppmerksomhetstrening eller mindfulness for å redusere ødeleggende stress og indre uro. Dette har vi fått veldig positive tilbakemeldinger på fra deltagerne, opplyser Viggo Johansen.

Følges opp

- Hva vet dere om langtidsresultatene av Beck-programmet?

Slik blir du motivert

Lag deg beredskapstanker: Ha et konkret svar i beredskap når du er i ferd med å miste motet. Svarene kan du enten skrive på en lapp og plassere på et godt synlig sted, eller de kan utformes som velkomsthilsen på pc-en eller mobilen din. Det viktigste er at du jevnlig blir eksponert for budskapet, for eksempel:

"Vekta går stadig nedover"

"Jeg blir flinkere for hver uke som går"

"Det kommer flere måltider. Jeg trenger ikke spise alt nå"

Les svarkoret så ofte at det blir en del av bevisstheten din. Les gjerne høyt.

- Det kommer stadig ny dokumentasjon på at kognitiv terapi er effektivt for å oppnå varig vektnedgang, og det finnes god dokumentasjon fra USA på at Beck-programmet har effekt.For de norske pilotdeltagerne er ikke dataene bearbeidet ennå. Men vi vet at samtlige deltagere har gått ned i vekt. For øvrig skal de følges opp med nye spørreskjema om ett og to år i samarbeid med NTNU.

I tillegg til vekt er vi her også opptatt av å måle andre faktorer med betydning for livskvaliteten, som selvtillit, tilfredshet og mestringsfølelse, sier kursholderne.

- Ikke noe nytt

- Tanketerapi for å gå ned i vekt er ikke nytt, heller ikke i Norge. Det er over tre år siden psykolog Sigurd Stubsjøen kom med boka "Tenk deg slank", sikkert bygd på Beck-metoden, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Les også: Dropp slankekuren

Nyttig for mange

- Ved overvekt ligger det i svært mange tilfeller noe psykisk eller psykologisk bak. Trøstespising, spising for å glemme, for å døyve smerter, for å hevde seg, hevne seg - hva som helst. Det er klart at det ikke bare er å fortelle den overvektige at det er mindre kalorier i et eple enn i en pose potetgull. Det vet de fleste, og det er ikke derfor de velger chips fremfor frukt. Så det å snu på tenkemåten er svært nyttig for mange, bryte vaner og røske opp i levesettet, sier Arsky til klikk.no.

NYTTIG METODE: - Beck-metoden kan være nyttig for mange, men noe nytt er dette ikke, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.
NYTTIG METODE: - Beck-metoden kan være nyttig for mange, men noe nytt er dette ikke, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama. Foto: Foto: HM Foto/Petter Berg

Valg av diett underordnet

Hun understreker at den mentale omstillingen må følges av gode kostråd.

- Alle hverdagsvalg er ikke like innlysende som chipsen og eplet. Og om man har prøvd mye på egen hånd før, vil et kurs eller oppfølging via internett hjelpe godt. All forskning viser at oppfølging er alfa og omega. Hva slags diett du velger, blir nesten underordnet, mener ernæringsfysiologen.

Les også: Ubrukelige dietter

- Ikke tanketerapi

- Boka om Beck-programmet, "The Beck Diet Solution", ble første gang utgitt i april 2007, så Sigurd Stubsjøens bok fra året før kan ikke være bygd på Beckmetoden, korrigerer daglig leder Rune Andreassen i Agape Messo, som nå introduserer Beck-metoden i Norge.

- Beck-programmet er ikke tanketerapi, men kognitiv terapi. Det å sammenligne kognitiv terapi med tanketerapi, som Sigurd Stubsjøen har skrevet om i sin bok, blir feil. Kognitiv terapi er den mest veldokumenterte formen for terapi, noe man ikke kan si om tanketerapi, sier Andreassen.

DETTE SIER KURSDELTAGERNE:

Ida Sann (27) fra Oslo: Farvel til slankemonsteret!

IDA SANN (27): Ned 10 kilo til nå.
IDA SANN (27): Ned 10 kilo til nå. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Utgangspunkt: - Jeg har vært mer eller mindre overvektig siden jeg var 20 år. De siste årene har overvekten vært en konsekvens av svangerskap og et stillesittende liv.

Min største a-ha-opplevelse: - Å oppdage hva som skjer med kroppen og psyken når jeg blir mer bevisst de valgene jeg tar i hverdagen.

Hva jeg har oppnådd: - Takket være oppmerksomhetstrening sitter ikke hverdagsstresset så hardt i kroppen lenger. Jeg har også opplevd en god mestringsfølelse fordi jeg har satt meg mål som jeg har klart å nå. Så langt har jeg gått ned ti kilo.

Langsiktige mål: - Jeg ønsker å leve lenge i en sunn kropp, slik at jeg orker å gjøre ting sammen med sønnen min. Mitt langsiktige mål er derfor vektreduksjon, bedre helse og stabil vekt, slik at jeg kan leve uten det evinnelige "slankemonsteret" hengende over meg.

Trine Kolderup (46) fra Son i Akershus: Får mat i morgen, også!

Utgangspunkt: - Jeg har alltid overspist og har ikke klart å begrense meg når jeg har hatt søtsaker liggende. For to år siden fikk jeg hjerneblødning, som heldigvis endte bra. Jeg fikk bokstavelig talt en ny sjanse i livet, og etter dette ble jeg motivert til å legge om livsstilen på flere områder.

Min største aha-opplevelse: - Det er ikke noe farlig å være sulten! Og jeg trenger ikke proppe i meg så mye hver gang jeg spiser. For jeg får jo mat i morgen, også.

Hva har jeg oppnådd: - Jeg har gått ned fire og en halv kilo i løpet av de første seks ukene. Jeg tenker lite på mat. På andre slankekurs har alt dreid seg om mat: hva jeg skulle spise, når jeg skulle spise og ikke minst hva jeg ikke kan spise.

Langsiktige mål: - Jeg ønsker å gå ned såpass at jeg kan gå inn i en klesbutikk og kjøpe akkurat det plagget jeg har lyst på. Jeg har også lyst til å bli røykfri, og tror metoden jeg har lært kan hjelpe meg å stumpe røyken.

Turid Røste (60) fra Bærum: Lett å si nei takk!

Utgangspunkt: Særlig etter overgangsalderen ble det vanskelig å holde vekten nede, og en gipset fot for tre år siden resulterte i seks-sju kilo ekstra. Mange ulike kurer til tross har jeg ikke klart å gå ned nevneverdig.

Min største a-ha-opplevelse: Jeg forsto plutselig "alt" allerede første kurskvelden, idet jeg ble klar over hva saboterende tanker er. Tanker av typen "Det gjør ikke noe denne ene gangen" eller " Jeg fortjener noe godt nå", er muligens det som har gjort at jeg ikke har lyktes før.

Hva jeg har oppnådd: - Jeg har ikke smakt sjokolade eller søte desserter siden kursstart, og det er faktisk lett å si nei takk. Jeg har også lært å spise saktere, slik at jeg ikke blir stappmett. Alt dette har bidratt til at jeg har gått ned fem kilo.

TRINE KOLDERUP (46): Ned fire og en halv kilo så langt.
TRINE KOLDERUP (46): Ned fire og en halv kilo så langt. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Mitt langsiktige mål: - Vekten peker fortsatt riktig vei mot målet, som var å gå ned sju kilo. For min del har dette gått så bra at jeg har godt håp om å klare dette i fremtiden også. Jeg vil vandre slank, frisk og sprek inn i pensjonisttilværelsen, når den tiden kommer.

Les også: Slankepiller som virker

Tilbake til Klikk Helse/kosthold

TURID RØSTE (60): Ned fem kilo hittil.
TURID RØSTE (60): Ned fem kilo hittil. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning