Reagerer på mat
Enkelte pollenallergikere reagerer også på visse mattyper.

Er du en av de mange pollenallergikerne her i landet?
Da kan det godt hende du kjenner ubehag i munn og svelg når du spiser rå grønnsaker eller frukt.
Kryssreaksjoner er ikke helt uvanlig, og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteiner i maten.
Vanlige kryssreaksjoner er:
- Bjørkepollenallergikere reagerer på hasselnøtter, valnøtter, paranøtter, cashewnøtter, eple, pære, fersken, nektarin, kirsebær, plomme, aprikos, rå gulrot, rå potet, kiwi og selleri.
- Gresspollenallergikere reagerer på bygg, rug, havre, hvete, belgfrukter (for eksempel soyabønner) og melon.
- Burotpollenallergikere reagerer på selleri, purre, paprika, løk, solsikkefrø, rå gulrot og urter som persille, paprika, koriander, hvitløk, karri, anis og oregano.
- Som regel utvikles pollenallergien først, og matvareallergien kommer senere. Hos noen er matvareallergien bare merkbar når det er pollen i luften, mens andre reagerer på maten hele året.
(Kilde: Norges astma- og allergiforbund)