Øk proteininntaket ved slanking

Protein metter mer enn karbohydrater og fett og øker forbrenningen i følge professor Arne Astrup.

METT: Proteinrik mat som fisk og sjømat metter og slanker.
METT: Proteinrik mat som fisk og sjømat metter og slanker. Foto: Foto: Monkey Business Images/Crestock
Publisert Oppdatert

Det er ingen hemmelighet at vi stadig blir tykkere, og det er vel heller ingen hemmelighet at dette skyldes feil mat og for lite aktivitet. Kroppen vår er laget på en slik måte at vi blir ubeskrivelig sultne hvis vi ikke får mat, og rent logisk burde det også vært slik at vi følte oss forferdelig dårlige hvis vi spiste for mye.

LES OGSÅ: Alt om lavkarbo

Men slik er det altså ikke. Vi føler oss kanskje litt tunge i magen, men ellers går det fint an å spise både litt for mye og altfor mye uten at vi føler oss noe annet enn gode og mette. Derfor er det så lett å få i seg mer enn det vi trenger, og dette er grunnen til at så altfor mange går opp i vekt.

Porsjonsstørrelsen avgjør inntaket

Studier viser at det er porsjonsstørrelsen og ikke næringstettheten som avgjør hvor mye vi spiser. Det betyr at hvis du spiser fet mat proppfull av kalorier, får du antakelig i deg langt mer kalorier enn om du spiser samme mengde mat som ikke er like næringstett. Ved å redusere fettinnholdet i maten vil du antakelig få i deg mindre kalorier og dermed kunne gå ned i vekt.

Øk proteininntaket hvis du vil ned i vekt!

Det har også blitt vist at i tillegg til å redusere fettinntaket, vil det være gunstig å øke inntaket av protein hvis du vil gå ned i vekt. Protein metter nemlig mer enn karbohydrater selv om det inneholder nøyaktig samme antall kalorier. Professor Arne Astrup, direktør for Institutt for human ernæring i Danmark kan dessuten fortelle at man kan få en betydelig økt energiforbrenning ved å øke inntaket av protein i maten. Han viser til studier der man ser at mennesker som følger dietter der de spiser mer protein og mindre fett går ned dobbelt så mye i vekt i forhold til de som bare spiser mindre fett. Professoren mener også at i dietter som Atkins-dietten, er det et høyt proteininntak og ikke det høye inntaket av fett som fører til en vektreduksjon. Kanskje noe å tenke på hvis man hiver innpå med fet mat for å gå ned i vekt?

Proteinholdig mat øker forbrenningen, og i tillegg metter det bedre

Det er altså ikke så rart at studier kan vise at man går ned i vekt ved å øke inntaket av protein. Likevel er det fremdeles et nokså omdiskutert tema, og mange har for eksempel ment at det kan være skadelig både for nyrer, hjerte- og karsystemet og benvevet å spise for mye protein. Men professor Arne Astrup avviser disse påstandene og viser til flere studier som sier at et høyt proteininntak ikke gir noen negativ effekt verken på nyrer, hjerte- og karsystem eller benvev.

Konklusjon

Astrups forskning tyder på at man bør revurdere de generelle anbefalingene både i Danmark og i Norge på lik linje med det de har gjort i USA der de nå anbefaler et daglig inntak på 10-35 E% protein i motsetning til dagens anbefalinger som ligger på 10-20% protein. Men før dette blir gjort kreves det nok enda mer forskning, og det er derfor gledelig å høre at professoren har fått forskningsmidler til å gjøre en stor og omfattende studie på akkurat dette området. Når undersøkelsen er ferdig, og hvis også denne studien viser at et høyere proteininntak kun har en positiv effekt på helsen, mener professoren selv at det vil være på tide å forandre anbefalingene både i Danmark og i Norge.

Kilde

Foredrag av Professor Arne Astrup, "Kjøtt og helse" seminar (24. april 2005) på Matforsk, Ås

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning