Ung, slank og sunn

Mange unge i dag sliter med selvbildet og dette går ofte ut over matinntaket. Hvordan kan man kombinere helse, ernæring og trivsel?

SUNN: Gode kostholdsråd for unge.
SUNN: Gode kostholdsråd for unge. Foto: Foto: Knape Photo/ iStockphoto
Publisert Oppdatert

Hvorfor er det så viktig å spise riktig?

Et sunt kosthold avgjør både fysisk og mental prestasjonsevne, samt ikke minst utseendet. Filmstjerner og modeller er blant de som er mest fokusert på sunn kost, og det syns! Om du som ung ikke gidder å tenke på hjertesykdom og beinskjørhet i alderdommen, så tenk på forskjellen på frisk, klar hud og blankt hår kontra matt, tørr hud og dødt hår! Forskjellen kan ligge i noe så enkelt som å spise laks, ørret, makrell og sild, samt frukt, bær og valnøtter og linfrø regelmessig. Her får man sunt fett og antioksidanter!

Hvordan komme i gang med riktig kosthold med så lett tilgang på søppelmat?

Planlegg! Forbered lunsjen kvelden før, så er det lett å få spist en god lunsj. Om du skal kjøpe noe på farten, kan du velge frukt og grønnsaker. Eller hva med denne superenkle salaten du kan slenge sammen i skolegården sammen med en venn: en pose oppkuttet salat, en pose stekt kyllingkjøtt og en liten boks marinert feta ta med et par tomme plastposer fra fruktavdelingen og ha alle ingrediensene oppi. Rist, og del i to porsjoner. Vel bekomme!

Noe av det letteste du kan gjøre, er å drikke vann når du er tørst, ikke brus. Vann er supert for huden! Og pass på å få to frukter og tre grønnsaker per dag. Dette kan være en start, og så kan man se på middagen og frokosten senere.

Ung med spiseproblemer

Dessverre er det stadig flere unge som blir overvektige, og er du blant dem, bør du ikke primært satse på å gå ned i vekt dersom du fortsatt vokser i høyden. Du bør heller vokse inn i vekten. Mer fysisk aktivitet, sunnere mat og en sunnere livsstil med nok søvn og frisk luft er best. Men om overvekten har fått et stort omfang, kan det være aktuelt med visse kosttiltak.

Aktiv slanking er sjelden å anbefale for barn og yngre ungdom og skal bare skje i samråd med helsepersonell. Om man slanker seg og er jente, kan mensen forsvinne og man kan, i verste fall, få et sprøtt skjelett med hoftebrudd i 20-årsalderen. Husk det er plass til litt godsaker i kosten dersom vi er mye i fysisk aktivitet! Om vi sitter stille mesteparten av tiden, vil vi ikke kunne spise noe uten å legge på oss. Så beveg dere; det er den beste formen for vekt- og appetittkontroll!

Brus og snop - kan man unne seg det?

Heia lørdagsgodt! Om man holder seg til en eller to episoder i løpet av en helg, er det det beste. Ikke kutt ut alt det er lite realistisk å tro at man skal greie det. Bedre å ha noe å se frem til, enn å spise litt man ikke hadde tenkt, og så få dårlig samvittighet og sprekke enda mer og gafle innpå.

Bedre selvbilde!

Får du i deg riktige typer fett fra fisk og nøtter og spiser grovt brød, vil du få et bedre humør og stå-på-energi som også kan gi seg utslag i et bedre selvbilde!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning