Riktig kosthold

Fet mat som gjør godt

Denne maten er søt, fet og bra for kroppen.

BRA MAT: Bacon og poteter er absolutt sunt, hvis det spises med måte og tilberedes riktig.
BRA MAT: Bacon og poteter er absolutt sunt, hvis det spises med måte og tilberedes riktig. Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt
Publisert Oppdatert

Det er den britiske avisen Telegraph som serverer lista over fet og søt mat som også er sunn. Alt med måte, selvsagt, men her ser du hvorfor noen skiver bacon og et par skjeer iskrem kan være bra for kroppen.

Bacon senker kolesterolet

Kostholdsekspert Harriet Alexander omtaler bacon som «supermat», så lenge vi ikke spiser for mye.

- Nesten halvparten av fettet er enumettet, likt fettet i olivenolje, noe som senker kolesterolnivået, skriver Alexander.

Les også om den sunne maten du bør være forsiktig med.

Iskrem gjør deg lykkelig

Forskere ved Institute of Psychiatry i London har studert hva som skjer i menneskehjernen når vi spiser vaniljeiskrem, og ifølge rapporten er et eneste slikk nok til å sette i gang prosesser som gjør at vi føler oss lykkelige. Iskrem stimulerer nemlig hjernens «gledessenter», nærmere bestemt orbitofrontal cortex i pannelappen.

Syltetøy motvirker kreft

Sukkerinnholdet i syltetøy er høyt, men Institute of Food Research har funnet en uventet helsegevinst ved å spise syltet mat. Pektin, som brukes for å få syltetøyet tykt, kan nemlig hindre kreft ved å «klebe» seg til proteinet Gal3, som forårsaker vekst av svulster.

Ost er godt for tennene

SMIL: Ost er bra for tennene.
SMIL: Ost er bra for tennene. Foto: Foto: Mat.no

Fet ost, som cheddar , er kanskje ikke bra for hjertet og midjemålet, men skal ha i hvert fall to positive virkninger for tannhelsen. For det første inneholder ost mye kalsium, for det andre vil en bit ost etter et måltid nøytralisere syrebalansen i munnen slik at tennene blir mindre utsatt for syreskader.

Tre skiver cheddar inneholder like mye mettet fett som daglig anbefaling.

Ta en potet - med skall

Så lenge poteter ikke blir fritert, er de rene sunnhetsbomber. Amerikanske forskere har ifølge Telegraph funnet mer enn 60 forskjellige vitaminer, fytokjemikalier og antioksidanter - bare i potetskallet! Mange av disse stoffene senker kolesterolet og beskytter mot hjertelidelser.

Samtidig har forskere ved Institute of Food Research funnet ut at poteter inneholder blodtrykksdempende molekyler .

Smartere av sjokolade?

Sjokolade er kjent for sin evne til å påvirke humøret i positiv retning, ved å gi et puff til de riktige endorfinene. Nå har også forskere gjennom eksperimenter funnet at testpersoner som spiser mørk sjokolade lettere løser matematikkoppgaver enn andre personer. Forklaringen kan være at mørk sjokolade er rik på flavonoider som øker blodgjennomstrømmingen og dermed oksygentilførselen til hjernen.

LYKKELIG: Sjokolade inneholder stoffer som gir lykkefølelse.
LYKKELIG: Sjokolade inneholder stoffer som gir lykkefølelse. Foto: Foto: Crestock

Nå finnes det også en kolesterol- og sukkerfri sjokolade som skal lure hjernen din til å føle metthet, slik at du spiser mindre og dermed lettere kan gå ned i vekt.

Kaffe = doping light

Koffein utvider blodårene og gjør at blod og oksygen lettere når frem til musklene. En espresso kan derfor booste fettforbrenningen når du trener. En americano etter trening kan også gjøre musklene mindre ømme .

Kaffe stimulerer også frigjøringen av et hormon som motvirker kolesterol i galleblæra. Koffein er også kjent for å booste virkningen av pseudoefedrin, som fra 2010 er forbudt for idrettsutøvere.

Rødvin mot hjertetrøbbel

For mye alkohol øker sjansen for kreft, leverskader, ulykker og mentale lidelser, men et glass rødvin om dagen kan beskytte mot hjerteproblemer. Dette tilsvarer 30 gram alkohol, men det er kun i rødvin man har funnet disse forskningsresultatene. Andre alkoholholdige drikker har ikke den samme virkningen.

Les også:

Mat mot fyllesyke

Baconpoteter

SUNT: Ett glass rødvin om dagen er godt for hjertet.
SUNT: Ett glass rødvin om dagen er godt for hjertet. Foto: Foto: Colourbox

Slik får du barna til å spise

Her avlives slankemytene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning