Er det farlig å være overvektig?

Overvekt øker risikoen for flere kroniske sykdommer.

OVERVEKT: Stor mage øker risiko for sykdom
OVERVEKT: Stor mage øker risiko for sykdom Foto: Foto: Veronika Sussmannova/Crestock
Publisert Oppdatert

Mange som slanker seg gjør det på grunn av utseende, ikke for å få bedre helse. Litt rundere former er i seg selv ingen grunn til å redusere vekten. Man kan være ganske lubben og likevel komme innenfor det som kalles normalvektig. Det er først når du kommer over en viss vekt at det kan ha negativ innvirkning på helsen. Nedenfor finner du en liste over flere sykdommer og tilstander som kan utløses eller forverres ved overvekt.

Overvekt kan øke risikoen for:

  • Diabetes type II (også kalt alderdoms-diabetes)
  • Belastningslidelser (for eksempel i rygg, knær, hofter)
  • Høyt blodtrykk
  • Høye kolesterolverdier (og andre fettstoffer i blod)
  • Hjerte- og karsykdommer
  • Flere typer kreft (blant annet tykktarm-, prostata-, og brystkreft)
  • Galle- og nyrestein

Man kan selvsagt utvikle disse tilstandene uten at man er overvektig. Risikoen for å utvikle en eller flere av de nevnte sykdommene, kan imidlertid mer enn dobles ved kraftig overvekt. Spesielt utsatt er man dersom det samtidig finnes en økende tendens til noen av de aktuelle sykdommene i familien. Da bør man være ekstra nøye med vekten, og vurdere behovet for vektreduksjon.

Hvor mye er for mye?

Hvor stor overvekten skal være for at helserisikoen øker finnes det ingen entydig svar på. Dette vil variere fra person til person. Man vet imidlertid at fettets plassering på kroppen samt vår genetiske disposisjon (arv) spiller en vesentlig rolle. Fett rundt midjen har vist seg å være mye farligere enn fett plassert ellers på kroppen.

Forklaringen ligger trolig i hva slags type fett som sirkulerer i blodet. Personer som har mye fett rundt midjen har nemlig et høyere innhold av uheldig fett i blodet, enn de som er smalere om midjen. Det mest uheldige blodfettet er det såkalte oksiderte LDL-fettet, som særlig dannes hos personer som har mye magefett, selv om de ikke nødvendigvis er overvektige.

Grensene går ved 102 cm for menn og 88 cm kvinner. Av helsemessige grunner der det derfor kanskje viktigere å måle seg rundt midjen enn å gå på vekten hver uke.

Kilde: T Weinbrenner, H Schröder, V Escurriol, M Fito, R Elosua, J Vila, J Marrugat and M-I Covas: Circulating oxidized LDL is associated with increased waist circumference independent of body mass index in men and women. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 83, No. 1, 2006

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning