Kalorier i drikkevarer

- Drikk heller øl enn brus

– La alkoholfritt øl bli førstevalget i sommer, råder ernæringsfysiolog.

KALORIER: Hvis du koser deg med et par halvlitere med pils får du i deg 400 kalorier. Tilsvarende mengde brus inneholder 420 kalorier, ifølge ernæringsekspert.
KALORIER: Hvis du koser deg med et par halvlitere med pils får du i deg 400 kalorier. Tilsvarende mengde brus inneholder 420 kalorier, ifølge ernæringsekspert. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Publisert Oppdatert

- Det er mer enn dobbelt så mange kalorier i brus som i alkoholfritt øl. Pils belaster kroppen med færre kalorier enn sukkerdrikkene, sier Camilla Andersen, som driver betaltjenesten Somebody.no.

Hun har sjekket kaloriinnholdet både opp mot produsentenes egne opplysninger og mot matvaretabellen.

Sukkerbrus og pils med 4,7 prosent alkohol inneholder 40 kalorier (kcal) per 100 gram, ifølge Matportalens matvaretabell. Lettøl og alkoholfritt øl inneholder 25 kcal per 100 gram.

Del på Facebook Share

- Jo sterkere alkoholinnhold, desto flere kalorier. Hvis du koser deg med et par halvlitere med pils til grillmaten en sommerkveld, får du i deg 400 kalorier. Drikker du tilsvarende mengde brus, svelger du unna 420 kalorier, sier hun.

Se fjorårets kåring av det beste sommerølet her .

Færre kalorier

- Alkoholfritt øl bidrar bare med 180 kalorier fordelt på to halvlitere, og lettøl 250 kalorier. Vin kan selvsagt være et alternativ, og da drikker man ofte mindre mengder enn man gjør av øl. Et romslig vinglass inneholder omtrent 1,5 dl, så hvis du tar et par slike til et måltid, vil kaloriinntaket være 210 kalorier.

- Det er ørliten kaloriforskjell per 100 gram på pils og brus med sukker. Mens det ligger på 40-42 på brus, oppgis det mellom 39 og 40 kalorier på pils. Tar vi da 39 mot 42, blir det en liten forskjell. Men du kan jo også tolke det til at pils og brus er det samme, fordi grenseverdiene på henholdsvis maksimum og minimum tangerer hverandre.

- Lettøl har mindre alkohol enn pils, og dermed færre kalorier. Kaloriinnholdet per 100 gram er 25. Alkoholfritt øl ligger på 18 kalorier (kcal) per 100 g, sier Andersen.

Fornuftig valg

Sammenligningsfunksjonen til Somebody.no viser at hvis man tørstedrikker en liter hver dag i tre sommermåneder og erstatter brus med alkoholfritt øl, sparer man kroppen for en vektøkning på 3,1 kilo.

- Et fornuftig valg for å unngå unødvendige kilo.

- Men det er mer å hente for den som vil redusere kaloriinntaket. Hvis man rangerer de drikkevarene som finnes på det norske markedet, er det 122 forskjellige drikker som inneholder enda færre kalorier enn alkoholfritt øl. Og vann er den aller beste tørstedrikken. Men man skal jo kose seg også og trives med livet sitt. Hver enkelt får gjøre sine egne kloke valg, mener Andersen.

Les også: Slik lager du ditt eget øl

Drikk heller lettbrus enn lettøl

- Det som er viktig, er å være bevisst på hva man drikker, sier kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, Stein Rømmerud.

Han mener valg av drikke bør tas i forhold til hvilken situasjon man befinner seg i.

- Hvis du er i en situasjon der det er naturlig for deg å velge brus, kan du jo velge lettbrus dersom du er opptatt av kaloriinnholdet. Lettbrus inneholder ingen kalorier i det hele tatt, sier Rømmerud, og poengterer at Coca Colas sukkerholdige drikker har mellom 35 og 42 kalorier per 100 gram.

Les også: 3 grunner til å drikke øl

Bytt heller ut pilsen enn brusen

Egil Nordlie, overlege ved Borgestadklinikken, anbefaler heller å bytte ut pilsen med alkoholfritt øl, enn å bytte ut sukkerholdig brus med alkoholfritt øl.

- Kalorier er én ting, men alkoholholdighet i drikkevarer er viktigere. For det første er det upraktisk å drikke alkohol med tanke på at du da ikke kan kjøre bil, og at det er adferdsendringer knyttet til alkoholrus. I tillegg skal man kanskje være sammen med barn i sommervarmen, og da er alkohol uheldig, sier Nordlie.

Selv om kalorinnholdet er lavere i pils enn i sukkerholdig brus, synes Nordlie det er et dårlig råd å anbefale pils fremfor brus.

- Dette er et dårlig råd for alle dem som sliter med alkoholproblemer eller tar medisiner som ikke kan kombineres med alkohol.

Tid for alkoholproblemer

Sommeren er en tid da mange utvikler alkoholproblemer.

- Det er påvist at mange med latente rusproblemer utvikler disse problemene når det er sommer eller høytid. Dette har vi statistikk som viser. Vi har en økning i antall henvendelser om høsten og etter høytidene, sier han.

Overlegen er enig med ernæringsfysiolog Andersen i at vann er best som tørstedrikk.

- Tynn saft er vel heller ikke det verste, selv om det inneholder sukker, sier Nordlie.

Les også:

Vent med alkoholen til barna sover

5 tegn på alkoholproblemer

Kjendiser som ikke drikker

Det beste grillølet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning