Grekere er også overvektige

Det greske kostholdet – sunt men fett!

Det greske, særlig kretisk, kostholdet regnes som et av de sunneste i Europa – ikke fordi de blir slanke av det, men fordi de lever lenge!

GRESK MAT: Kalamata oliven
GRESK MAT: Kalamata oliven Foto: Foto: Alex Kosev/Crestock
Publisert Oppdatert

Statistikk fra Verdens helseorganisasjon og flere andre studier viser at Kreta har den laveste dødeligheten av hjerte- og karsykdommer og den høyeste gjennomsnittlige levealder i Europa. En av forklaringene ligger trolig i deres kosthold, som i stor grad er preget av høyt inntak av fullkornsbrød, et relativt høyt inntak av linser og bønner (selv om det ikke blir så store mengder, så spiser de betydelig mer av denne typen mat enn i andre Europeiske land), et høyt inntak av frukt og grønt, et høyt inntak av fett fra olivenolje og et relativt lavt inntak av kjøtt, fisk og alkohol.

Olivenolje, fullkorn og grønnsaker

Kreterne inntar omtrent tre ganger så mye fett per dag som Amerikanerne og en og en halv gang så mye som i andre Middelhavsland. Det er som er spesielt med det fettet de spiser er imidlertid at det er mest olivenolje - en olje som har vist seg å kunne bidra til å senke kolesterolet i blodet. At oljen stort sett konsumeres kald uten å ha blitt varmet opp kan være en bidragende årsak til den positive effekten.

Kreterne spiser også tre ganger så mye brød som Amerikanerne, men i motsetning til de "over there" så spiser Kreterne tradisjonelt fullkornsbrød, gjerne i form av en slags grov skonrokk og kun loff til fest!

Og så var det frukt og grønt - i de undersøkelsene som er gjort - viser tallene at kreterne spiser mer frukt og grønt enn noen andre i hele middelahvsområdet. På Kreta konsumerer innbyggerne fire ganger så mye frukt og grønt hver dag som innbyggerne i de andre middelhavslandene gjør og seks ganger så mye som Hollenderne gjør!

Flere overvektige

Alt dette bidrar trolig til at Kreterne unngår høyt kolesterol og for tidlig død av hjerte- og karsykdommer. MEN - ser vi på statistikken eller ser vi oss rundt når vi er på besøk, kan vi ikke unngå å legge merke til at den Kretiske befolkningen er bemerkelsesverdig runde over baken eller magen. Hellas som land topper statistikken, både blant kvinner og menn, når det gjelder forekomst av fedme i Europa. Over 30 prosent av kvinnene og over 25 prosent av mennene lider av fedme (det vil si en BMI over 30) - så noe slankekosthold er dette ikke - i alle fall ikke hvis du ikke rører på deg nok. Flertallet av dagens Kretere går mindre enn 2 km per dag - noe som tilsier at den "moderne" stillesittende livsstilen har innhentet øyas innbyggere, i likhet med verden over forøvrig.

Impregner deg gjerne med god olivenolje - men ikke glem mosjon!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning