Ølets hemmeligheter

Derfor skal du drikke øl

Øl er godt. Og når vi drikker øl er vi gjerne glade og sosiale, og drikker litt for mange øl på en gang. Men det finnes også helsemessige årsaker til å drikke øl.

SKÅL FOR HELSA: Under Oktoberfest i München skåler jentene med énliters ølmugger. Om du er ute etter helseeffekten av øl, skal du ikke drikke mer enn to vanlige glass om dagen.

SKÅL FOR HELSA: Under Oktoberfest i München skåler jentene med énliters ølmugger. Om du er ute etter helseeffekten av øl, skal du ikke drikke mer enn to vanlige glass om dagen. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Øl har sine fordeler og sine ulemper. Ulempene er de fleste av oss smertelig klar over. Tømmermenn er så sin sak, men drikker du for mye øl gjennom livet generelt, risikerer du å pådra deg både skrumplever og overvekt.

Share

Forskerstanden har de siste årene studert helsefordelene ved øl. Her er de mest positive resultatene så langt:

1) Øl mot benskjørhet

Forskere ved University of California mener det er fytoøstrogener i øl brygget på byggmalt som har den forebyggende effekten. Derfor er det øl brygget på dette, og på humle, som hjelper mot benskjørhet.

Professor Kaare Gautvik ved Institutt for medisinsk biokjemi ved Universitetet i Oslo har tidligere forklart til Klikk.no at fytoøstrogener er vegetabilske østrogenlignende stoffer.

- Jeg gjetter at konsentrasjonen av fytoøstrogener i øl er langt under medisinsk effektiv dose, kommenterer Gautvik, som mener det er langt viktigere for toksikologisk forskning å kartlegge effekten av østrogenhermere som finnes i industriavfall og påvirker fiskens kjønnsmodning.

2) Øl mot senilitet

To glass øl eller vin om dagen forebygger senilitet og minsker risikoen for demens med 40 prosent.

Det er en studie lagt fram under Alzheimer' s Associations internasjonale konferanse i Wien som viser dette.

- Det stemmer at det kan hjelpe med moderate mengder alkohol for å forbygge demens, siden dette er gunstig for blodårene, bekrefter Geir Selbæk, psykiater og forskningsleder ved alderpsykiatrisk kompetansesenter ved Sykehus Innlandet til Klikk.no.

3) Øl er sunt!

En litt hard påstand kanskje, men øl er absolutt ikke den mest usunne drikkevaren du kan få i deg. Ser man på innholdet av karbohydrater er øl sunnere enn brus.

I tillegg inneholder øl en rekke vitaminer og mineraler du ikke får i brus. Likevel skal du være forsiktig med inntaket, for alkohol reduserer også forbrenningen.

Større pupper?

Det finnes ifølge Vi Menn andre, mer sexy, grunner til å velge å drikke øl. De mener at øl er langt bedre enn vagina.

Og Det Nye skriver om det bulgarske ølet Boza som visstnok gir jenter større pupper.

- Jeg kjøpte en kasse til kona mi. Jeg håper å se en forbedring, sier Constatin Barbu fra Romania.

Er du blitt inspirert til å ta deg en øl i dag, men opplever at de dessverre er flokkdyr og sjelden kommer alene, kan linkene under redde dagen.

Les mer:

Det hjelper å spy

Tømmermenn: Ni bakrustips

Slik tar du knekken på bakrusen

Dette må du vite om fylleangst

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning