Kosthold ved type 1 diabetes

Type 1 diabetikere vinner mye helsemessig på kort og lang sikt ved å spise hjertevennlig og holde vekten.

GRØNNSAKER: Sunn mat er viktig ved diabetes
GRØNNSAKER: Sunn mat er viktig ved diabetes Foto: Foto: Monkey Business Images, Crestock
Publisert Oppdatert

Diabetespasienter lever med en økt risiko for å få hjertesykdom, samt å dø av hjertesykdom, enn andre på samme alder. Hjertesykdom henger ofte sammen med overvekt. Derfor er det viktig å tenke på disse faktorene når et diabetesvennlig kosthold settes sammen. Det er i tillegg lettere å forebygge overvekt, enn å slanke seg i etterkant.

Med dette i bakhodet blir dagens diabetespasienter anbefalt å følge de generelle retningslinjene for et sunt kosthold som gis av Sosial- og helsedirektoratet. Det betyr å spise mer fisk, grønnsaker og grovt brød, å skjære ned på fettet i kostholdet og overveiende bruke myke eller flytende plantemargariner og oljer i matlagingen.

Frukt

Det varierer fra person til person hvor mye blodsukkeret reagerer på inntak av frukt, men som en hovedregel gjelder at frukt bør inntas i et måltid sammen med proteiner, fett og komplekse karbohydrater.

Drikke

Alle typer melk inneholder melkesukker og bør derfor brukes til måltidene, ikke som tørstedrikk utenom måltidene. Dette gjelder også en del melkebaserte kaffedrikker. Juice, nektar, iste, vanlig søt saft og brus med sukker inneholder mye og lett absorberbart sukker, og bør derfor unngås. Yoghurt naturell inneholder litt mer karbohydrater enn melk, og må brukes med måte. Fruktyoghurt inneholder mye sukker og karbohydrater og bør brukes svært forsiktig. Se etter lettyoghurter med kunstig søtstoff.

Søtstoff

Bruk av kunstig søtede produkter som saft og brus er ikke til å unngå for en diabetiker. Aspartam, Acesulfam-K og sukralose er søtstoff som hyppig brukes i drikker. Disse påvirker ikke blodsukkeret. Myndighetene overvåker forbruket av søtstoff nøye, og selv om voksne diabetikere bruker mye av disse produktene, er de fortsatt et stykke unna maksgrensen for inntak per dag. Barn under tre år skal ideelt sett ikke ha kunstig søtstoff i det hele tatt, fordi de har en så liten kroppsvekt å fordele søtstoffene på. Her må hver enkelt bruke sunn fornuft.

Sukkerfri tyggegummi, pastiller og annet godteri inneholder gjerne sukkeralkoholer som sorbitol, xylitol, maltitol og mannitol. Disse gir nesten like stor blodsukkerstigning som vanlig sukker, og bør derfor brukes med like stor forsiktighet som vanlig godteri. Et høyt inntak av disse stoffene kan også medføre luftsmerter og løs avføring.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning