Kilder til vitamin K

Sjekk om du får i deg nok K-vitamin

Du trenger fett for å ta opp K-vitamin fra maten.

FETTLØSELIG: Det er viktig med oljebasert dressing eller annet fett i maten, for å kunne oppta vitamin K fra salater og grønnsaker.
FETTLØSELIG: Det er viktig med oljebasert dressing eller annet fett i maten, for å kunne oppta vitamin K fra salater og grønnsaker. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
EKSPERTENE: Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen og doktor Fedon Lindberg.
EKSPERTENE: Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen og doktor Fedon Lindberg. Foto: FOTO: Privat/Petter Berg

Dette gjør vitamin K i kroppen

- Er viktig for at blodet skal kunne levre seg, koagulere, ved en åreskade.

- Beskytter mot aldersrelatert tap av benmasse.

Spiser du for lite grønnsaker, kan du ha behov for tilskudd av vitamin K.

- Alle trenger ikke tilskudd av vitamin K, men i Norge er det mange som gjør det fordi de spiser for lite grønnsaker. Dette gjelder særlig unge og syke eldre, sier Dr. Fedon Lindberg.

Kraftig grønnfarge

Ønsker du å få i deg K-vitamin gjennom kosten, er det lurt å fylle handlekurven med kraftig grønne grønnsaker, som brokkoli, kål, spinat, salat og persille, i tillegg til andre grønnsaker.

- Andre gode vitamin K-kilder er meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt og frukt. Du finner også vitaminet naturlig i avokado, vindruer og noen kaldpressede planteoljer, sier Lindberg.

Produseres av tarmbakterier

Egentlig er ikke vitamin K et enkelt vitamin.

I maten finner du det i form av vitamin K1 eller fyllokinon, mens vitamin K2, menakinon, produseres av bakteriene i tykktarmen din.

Disse bidrar med opptil halvparten av den nødvendige mengden K-vitamin.

- Dette vitaminet lages av våre egne tykktarmsbakterier som lever i symbiose med oss, og i fermenterte bønneprodukter, forteller ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen og viser til den tradisjonelle japanske matretten natto, som lages av gjærede soyabønner.

Husk oljedressingen!

Flere K-vitaminer

-Vitamin K er en del av de fettløselige vitaminene (A, D, E og K).

-Vitamin K1 (fyllokinon) er avgjørende for blodkoaguleringsprosessen. Finnes i grønne planter.

-Vitamin K2 (menakinon) er avgjørende for kalsiumstoffskiftet og dermed viktig for skjelettet. K2 finnes i fermenterte (gjærede) matvareprodukter og produseres også av bakterier i tarmen vår.

Kilde: Fedon Lindberg

Vitamin K2 selges for øvrig også som tilskudd, men husk at det ikke er likegyldig hva du spiser sammen med tilskuddet dersom du ønsker at kroppen skal ta opp vitaminet.

- Som alle fettløslige vitaminer trenger også K-vitamin fett, gallesalter og fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen, for å bli tatt opp. Det betyr at det er viktig med oljebasert dressing eller annet fett i maten, for å kunne oppta vitamin K fra salater og grønnsaker, sier Fedon Lindberg.

Utsatt for mangel

Voksne har behov for en daglig tilførsel på ett mikrogram K-vitamin pr. kilo kroppsvekt. Det vil si at for en person som veier 80 kilo, er det trolig optimalt å få i seg ca. 80 mikrogram vitamin K om dagen.

Vitamin K er viktig for alle, men det er noen grupper i befolkningen som er mer utsatt for mangel enn andre.

- Dette gjelder personer med ensidig og mangelfull kost, personer med økt risiko for hjerte- og karsykdom, kronisk syke og eldre, samt for tidlig fødte spedbarn, sier Lindberg.

Lengre tids bruk av ulike legemidler, kan også gi mangel. For eksempel vil antibiotikabehandling over tid forstyrre tarmfloraen, som forsyner kroppen med vitamin K2.

- Du bør også være oppmerksom på K-vitamin-nivået ditt hvis du bruker syrenøytraliserende medisiner, acetylsalicylsyre-preparater, parafinolje mot forstoppelse eller blodfortynnende preparater med warfarin, sier Lindberg.

Kvinnevitaminet

Du har kanskje hørt at vitamin K av og til omtales som kvinnevitaminet? Det er ikke uten grunn.

Her i landet topper vi statistikken når det gjelder benskjørhet, og tilskudd av vitamin D og K reduserer risikoen for denne lidelsen.

Kvinner fra overgangsalderen som vet at de har økt risiko for beinskjørhet, bør derfor være litt ekstra på vakt. Studier viser nemlig at dagens inntak av vitamin K i Norge er tilstrekkelig for å sikre normal koagulasjonsaktivitet i blodet. Men vi får ikke i oss nok vitamin K i forhold til hva benvevet har behov for - i hvert fall ikke kvinner.

- Man ser at kvinner med lavt inntak av vitamin K i kosten, har større forekomst av beinskjørhet og hoftebrudd. Interessant nok ser man ikke det samme hos menn. Dette understreker at det er betydelige kjønnsforskjeller bak årsaken til utvikling av beinskjørhet, noe som kan ha med hormoner å gjøre, sier Lindberg.

Unngå hoftebrudd

En stor norsk undersøkelse, HUSK (Helseundersøkelsen i Hordaland) antyder at vitamin K1 kan redusere risiko for hoftebrudd.

K-VITAMINKILDER: Rosenkål, bladsalat, korn, brokkoli og avokado er gode kilder til vitamin K.
K-VITAMINKILDER: Rosenkål, bladsalat, korn, brokkoli og avokado er gode kilder til vitamin K. Foto: FOTO: Colourbox

Årsaken skal være at vitaminet virker inn på beintettheten.

2807 personer, med en gjennomsnittsalder på 72 år, ble fulgt over ti år, og inntaket deres av vitamin K baserte seg kun på inntak fra kosten.

Blodfortynnende medisin og vitamin K

Tar du blodfortynnende medisiner som inneholder wafarin, som Marevan, bør du være forsiktig med å innta vitamin K.

- Effekten av inntak av K-vitaminrik mat eller K-vitamintilskudd, og effekten av blodfortynnende medikamenter, bør da måles gjennom blodprøven INR, sier Dr. Fedon Lindberg.

Vitaminet reduserer nemlig virkningen av medisinene. Men Lindberg understreker at det er viktig å ha et stabilt inntak av vitamin K, og så justere medisindosen deretter.

- Man skal ikke unngå vitamin K-rik mat for ikke å påvirke effekten. Dette er en vanlig misforståelse, sier han.

Vitamin K til nyfødte

- Alle nyfødte får tilbud om vitamin K-sprøyte ved fødselen. Intensjonen er å forebygge alvorlige blødninger, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen.

Blødningsrisikoen er størst i dagene etter fødselen hos premature barn, barn som ikke får melk, som ikke kan nyttiggjøre seg ernæringen fra tarmen, som har hatt en komplisert fødsel eller hvis mor har fått medisiner som medfører økt risiko for blødning hos barnet.

Hos barn med leversykdommer som manifesterer seg med langvarig gulsott og andre kroniske sykdommer, kan blødninger oppstå senere.

Gode kilder til vitamin K

Mengdene er angitt i mikrogram vitamin K, pr. 100 gram matvare.

Spinat: 440

Grønn salat: 380

Brokkoli: 180

Rosenkål: 177

Kål: 145

Asparges: 60

Olivenolje: 55

Grønne bønner: 33

Linser: 22

Hvor mye trenger du?

Voksne har behov for en daglig tilførsel på ett mikrogram K-vitamin pr. kilo kroppsvekt. Det vil si at for en person som veier 80 kilo, er det trolig optimalt å få i seg ca. 80 mikrogram vitamin K om dagen.

Et nødvendig tilskudd for mange

Det norske firmaet Kappa Bioscience produserer vitamintilskuddet K2VITAL som selges i en rekke land.

- Når vi produserer vitamin K2, bruker vi tilsvarende metode som benyttes for de aller fleste kommersielt tilgjengelige vitaminer på markedet i dag. Det er en kjemisk syntese med utgangspunkt i naturlige startingredienser, sier daglig leder Egil Greve.

Med utgangspunkt i de samme produksjonsprosessene som blir benyttet til andre fettløselige vitaminer, har firmaet fremstilt et vitamin K2-molekyl som skal være 100 prosent identisk med det som finnes i naturen.

- Mens kilden til vitamin K1 er brokkoli og andre bladgrønnsaker, som vi normalt får tilstrekkelig i oss gjennom maten, er kilden til vitamin K2 fermenterte matprodukter, som de fleste ikke får nok av. Flere studier i den vestlige verden viser at inntaket av vitamin K2 er for lavt til å aktivere det proteinet i kroppen som binder kalsium, sier Greve.

Vitamin K2 kan i denne sammenheng sammenlignes med en katalysator som gjør at kalsium fester seg til bensubstansen.

Flere kilder til denne artikkelen: bramat.no, tidsskriftet.no, nettdoktor.no, apotek1.no, www.siv.no

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik får du i deg nok vitaminer

Bær er like bra som slankepiller

Dette bør du ha i kjøleskapet

Fem sunne middager på under 30 minutter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning