Gode matvaner:

Sint uten sink

Er du mye sint? Da kan det være at du mangler sink. Gode matvaner øker lykken.

SINNE: Irritert på telefonselgere? Behøver ikke å være selgerens skyld, kanskje du bare mangler sink!
SINNE: Irritert på telefonselgere? Behøver ikke å være selgerens skyld, kanskje du bare mangler sink! Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Hva med deg?

Plages du av depresjonslignende tilstander, kan du først undersøke om årsaken kan være fysisk, som:

* Cøliaki

* Stoffskifteproblemer

* Mat som gir svingninger i blodsukkeret

* Mangel på fettsyrer

* For lavt nivå av vitamin B12, D-vitamin, krom, magnesium eller andre viktige næringsstoffer i kroppen

Visste du at depresjon kan skyldes vitaminmangel? Og at noen psykiske lidelser kan kureres med nye matvaner og kosttilskudd?

Medisiner er ikke alltid løsningen.

Sink øker stresstoleranse

Det er ikke sikkert at du trenger å gå i samtaleterapi i flere år hvis du sliter med psykiske problemer - som et voldsomt sinne. Kanskje du bare har for lite sink i kroppen.

Alvorlige lidelser som schizofreni og bipolar lidelse (tidligere manisk-depressiv lidelse) kan ofte kreve tung medisinering og psykoterapi.

Men psykiater Ella Harkiolakis kan fortelle at det er blitt rapportert en rekke tilfeller der pasientene er blitt symptomfrie ved omlegging av kosten og bruk av kosttilskudd.

- Vi tester nivået av mange forskjellige stoffer, vitaminer og mineraler. For mye eller for lite av noen av disse kan ha stor innvirkning på psyken. For lite sink kan skape irritasjon og sinne. Da nytter det ikke bare med samtaleterapi for å kvitte seg med sinnet, men rett og slett tilførsel av sink. Sink øker også stresstoleransen og er med i produksjonen av signalstoff i hjernen, sier hun.

For behandling av schizofrene

Overskudd av kryptopyrroler i urin kan medføre at pasienten er ømfintlig for lyd og lys, har eksplosivt sinne, raske humørsvingninger, vanskelig for å huske drømmer blant annet.

- Når vi snakker om virkelig alvorlig depresjon eller andre psykiske lidelser, må vi gi til dels langt større doser enn vanlig, sier psykiateren.

De kan få rask bedring av å innta blant annet B6 og sink. Pasientene må vise tålmodighet - mange trenger flere måneder, bortimot ett år for å kunne se bedring. Dårlige pasienter greier ikke alltid å ta sine tilskudd regelmessig eller ha et sunt kosthold, da vil bedringen trenge lengre tid.

RIKTIG KOST: Et fornuftig kosthold hjelper også på psyken.
RIKTIG KOST: Et fornuftig kosthold hjelper også på psyken. Foto: Foto: Colourbox.com

Blir de innlagt på sykehus, får de oftest ingen hjelp til å fortsette med tilskuddene og eventuelt en diett uten gluten og/eller melk.

Sydentur på resept?

Det er en kjent sak blant mange som slanker seg at mineralet krom kan hjelpe mot søtsug. Men det kan hjelpe mot depresjon også.

- En depresjon kan oppstå på grunn av mangel på spesielle vitaminer eller mineraler - som for eksempel krom. Men det kan også skyldes at du har for lite av vitamin B12 i kroppen. Dette kan enkelt tilføres via sprøyter. For oss nordboere er det interessant at også mangel på D-vitamin kan gjøre oss deprimerte.

Behandlingen starter gjerne med kosttilskuddet, for dette er det enkleste å passe på for pasientene. Først når de er kommet i bedre psykisk balanse, kan man gå videre med å se på kostholdet.

Frisk ute, syk hjemme

- Først og fremst er det, selvfølgelig, viktig å spise sunn og variert mat med tilstrekkelig proteiner, frukt og grønt. Men vi er alle forskjellige, og det som er godt for noen, kan andre reagere voldsomt på. Vi tester for eksempel pasientene for gluten- og melkeintoleranse:

Mange reagerer på melkeprodukter og korn - altså det typisk norske, sier Ella Harkiolakis, og kommer med et eksempel:

- Jeg har en pasient som rett som det er reiser til Østen og blir der i perioder. Da er hun helt frisk. Men når hun kommer tilbake til Norge og det norske kostholdet, må hun ta antipsykotiske medisiner.

Naturlige hjelpere:

Kakao skal inneholde flere hundre forskjellige stoffer som virker positivt på hjernen. Sjokolade fører til utskillelse av spesielle signalstoffer, og disse gir en følelse av glede og tilfredshet.

Bananer har en næringssammensetning som skal øke hjernens innhold av serotonin - kroppens egen «lykkepille». I helsekostbutikker får du kjøpt Rosenrot, som skal virke oppkvikkende og dempe depresjon og stress.

Du får også kjøpt Bitterstern, en bitterurt (på flaske) som ved sin gode virkning på fordøyelsen skal heve humøret. Anbefalt dose er 7-10 dråper Bitterstern i 1/4 glass vann som drikkes tre ganger daglig sammen med mat.

Svingninger

- Aller helst bør vi lage maten selv av rene råvarer, ellers kan vi få i oss tilsetningsstoffer som noen kan reagere voldsomt på, sier Harkiolakis.

Kosthold som gir et jevnt blodsukker, slik som lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg anbefaler, kan også ha svært mye å si:

- Har du for lite sink, kan du bli sint. Da blir det ikke bedre når blodsukkeret svinger. Og hvis du har en psykisk diagnose og får kraftige blodsukkersvingninger, vil dette forverre tilstanden. Det ideelle ville vært å Cøliaki (en tarmsykdom som kommer av at man ikke tåler stoffet gluten i korn) kan gi depresjon, det er ikke noe ukjent fenomen, sier lege Richard Knobel ved Balderklinikken i Oslo.

Symptomer og miljø

Han opplever at når han har kurert pasientene sine for det de opprinnelig kom for - for eksempel tarmsykdommer - så kan de fortelle at de samtidig er blitt kvitt depresjoner.

- På Balderklinikken er det vanlig å teste pasienter med depresjon for tre rent fysiske tilstander: Cøliaki, stoffskifteproblemer eller mangel på vitamin B12. En enkel blodprøve kan avsløre dette.

Cøliaki behandles med blant annet glutenfri diett og jerntilskudd, stoffskifteproblemer med medisiner, og den spesielle vitaminmangelen med B12-sprøyter.

Les også:

Gen får deg til å velge usunn mat

Gravid? Dette bør du unngå å spise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning