Detox og matintoleranse

Magekur kan gi hjerneskade

Les dette før du kjøper kostbare detox-dietter.

Sammen med tid, er vann den beste kuren mot fyllesyke.
Sammen med tid, er vann den beste kuren mot fyllesyke. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Lider du av matintoleranse eller «lekk tarm», anbefales ofte rensende kur eller diett for å gjøre kroppen og særlig tarmsystemet «ren» innvending.

Detox betyr avgiftning eller utrensing, og bygger på prinsippet om å rense kroppen for avfalls- og giftstoffer. Både helsekostbutikker og spa-sentre tilbyr former for detox.

Men hvor bra er egentlig detox for kroppen?

Indre rengjøring

Sunniva Borge, homeopat og akupunktør, anbefaler detox som en «indre rengjøring» .

- Våren er en gunstig tid for indre rengjøring, fordi det ikke er for varmt eller for kaldt. Ta en detox-kur og bli kvitt gifter og avfallsstoffer. Om vinteren er kroppen litt i dvale, og det er derfor ikke optimalt å sette den i gang med store oppgaver da, lyder Borges anbefaling overfor Norsk Ukeblad.

Irritabel tykktarm, matvareintoleranse og forstoppelse er blant de vanligste mage- og tarmlidelsene. Her er årsaker og tips til hvordan du forebygger de åtte vanligste lidelsene.

En av fire reagerer på mat

Detox-kurer eller -dietter anbefales etter høytider med inntak av alkohol og usunn mat. Andre anbefaler detox for å fikse opp i noe som er alvorlig galt med kroppen, eller for å rense ut stoffer man har intoleranse for.

Ifølge en artikkel på DoktorOnline.no regner vi med at 1-2 prosent av totalbefolkningen har matvarereaksjoner, men at mer enn 10 ganger så mange selv mener de har reaksjoner på maten.

At så mange som 20-25 prosent av befolkningen mener de har overfølsomhetsreaksjoner på mat, er en stor utfordring for fagmiljøene.

Ingen er født med allergi mot noe spesielt, men det å være disponert for allergi, er arvelig.

Ikke vitenskapelig bevis for matintoleranse

TOALETTVANER: - Spør deg selv; hvordan er dine toalettvaner, hvor ofte er du «ordentlig» på do? Med ordentlig menes fullstendig tømning av tarmen med et stort volum avføring (feces), sier ernæringsfysiolog Randi Norheim, ekspert på Doktor Online.
TOALETTVANER: - Spør deg selv; hvordan er dine toalettvaner, hvor ofte er du «ordentlig» på do? Med ordentlig menes fullstendig tømning av tarmen med et stort volum avføring (feces), sier ernæringsfysiolog Randi Norheim, ekspert på Doktor Online. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Matintoleranse eller ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner på mat ytrer seg som oftest som mage-tarmplager, andre symptomer som hodepine, leddsmerter, uro etc. settes ofte i forbindelse med matreaksjoner. Det er ikke vitenskapelig bevist at en slik sammenheng forekommer.

Det er mange forskjellige årsaksfaktorer ved de ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjonene. Felles for dem er at det er noe i maten som enkelte ikke tåler, uten at derved maten er skadelig for de fleste.

De best kjente ikke-allergiske matvarereaksjonene er laktoseintoleranse og glutenintoleranse, eller cøliaki.

Ved laktoseintoleranse er det melkesukkeret som ikke kan spaltes i tarmen pga mangel på et enzym, laktase. Resultatet er at melkesukkeret går uspaltet gjennom tarmen og fører til luftdannelse, magesmerter og diaré.

Knallhard kritikk av detox

Kritikerne av detox er ikke nådige.

Mange har problemer med gjærsopp eller plakk som hemmer næringsopptaket i tarmen

Martin Wiseman, professor i ernæring ved University of Southampton sier til Times Online at «detox-trendene er et eksempel på folks evne til å tro på og betale for magi.»

- Det finnes ingen bevis for at det virker, sier Wiseman.

Ekspert på miljøgifter, John Hoskins, sier til Times:

Så fort alt det gamle slaggstoffet blir borte vil tarmen lege seg selv fortere

- Det eneste som går ned i vekt på en detox-diett, er lommeboka di.

Andre ledende akademikere innenfor kjemi, patologi og ernæring sier følgende til The Times :

- «Detox» er et markedsføringsbegrep som ikke har noe med fysiologi å gjøre.

- Kroppene våre har en naturlig evne til selv å eliminere uønskede stoffer.

- Til og med en nesten dødelig dose alkohol er ute av kroppen etter 36 timer, uten hjelp fra detox-preparater.

Hjerneskadet på grunn av detox

For to år siden ble engelske Dawn Page ifølge BBC tilkjent hele 800.000 pund i erstatning, etter at hun ble påført permanente hjerneskader som følge av en detox-diett.

Ifølge legene som tok imot henne på sykehuset i Swindon etter at hun fikk epileptiske anfall og oppkast, led hun av såkalt «vann-forgiftning», det vil si at hun hadde alt for lite salt i kroppen. Rensingen hadde vasket vekk selv livsviktige salter fra kroppen hennes.

Dawn Page gikk på en detox-diett kalt «The Amazing Hydration Diet», der kostholdsrådgiver Barbara Nash ba henne drikke store mengder vann og kutte ned saltinntaket.

Da Page begynte å kaste opp, sa rådgiveren at det var en helt normal del av renselsesprosessen. Etter mindre enn én uke på dietten, ble Page sendt til sykehus med epileptisk anfall så kraftig at det påførte henne varig nedsatt hukommelse, taleevne og konsentrasjonsevne. Dawn Page måtte slutte i jobben som følge av hjerneskaden.

Forsikringsselskapet til kostholdsrådgiver Barbara Nash har utbetalt erstatningssummen, men nekter for at det var rådene Nash ga som førte til Pages skader.

På nettsiden der BBC forteller om denne hendelsen, har flere lesere brukt kommentarfeltet til å fortelle om sine opplevelser med detox. Både Pauline Major fra Looe, UK, Kim fra Lichfield, Staffordshire og Lys Bonome fra Paris forteller om alvorlige bivirkninger etter å ha prøvd detox med store mengder vann.

I fjor meldte kjendisnettstedet C! om at skuespilleren Katie Holmes var nær et sammenbrudd på grunn av en detox-kur hennes eks-mann, scientolog og skuespiller Tom Cruise, presset henne til å gjennomføre.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Derfor får du diaré

Det eneste som går ned i vekt på en detox-diett, er lommeboka di

Slik får du perfekt avføring

Avføringen avslører deg

Slik unngår du magetrøbbel

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også