Blomster og ugress

Bruk blomster i salaten

Lag nabolagets mest spenstige salat ved å bytt ut salatdressingen med spiselige og sunne blomster.

MATGLEDE: En liten stemorsblomst i salaten frisker opp måltidet.
MATGLEDE: En liten stemorsblomst i salaten frisker opp måltidet. Foto: Foto: @N02 på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert
LAVENDEL: Mat for både seks- og tobeinte.
LAVENDEL: Mat for både seks- og tobeinte. Foto: Wikipedia

Mange topper salaten med pepper og olje. Det er ganske sunt, i alle fall sunnere enn mange ferdiglagde dressinger, men det finnes et enda sunnere og flottere alternativ:

Blomster!

Share

Den nye trenden

Ifølge bloggen What'scookingAmerica.net er blomster i maten årets aller største trend, noe det engelske mai-nummeret av Top Sante allerede hadde slått fast.

Både bloggen og helsebladet (papirversjonen) lister opp blomster som er spiselige og fine som dekorasjon i salaten, men flere av blomstene kan være vanskelige å finne i Norge.

* Spis blomster du er sikker på at er spiselige. Er du usikker, sjekk med en god bok om emnet for veiledning.

BLOMKARSE: Velkent hageblomst, som kan spises i salater og annen mat.
BLOMKARSE: Velkent hageblomst, som kan spises i salater og annen mat. Foto: Wikipedia

* Hvis du må bruke plantevernmidler, må du kun bruke de som er beregnet på mat- og nyttevekster. Spis kun planter som er organisk dyrket

HESTEMYNTE: Bruk kronbladene i salater, grønnsaksretter, pasta, fiskeretter, olje eller eddig. Du kan kutte blomstene med en gang de har åpnet seg, men de kan også brukes tørket da kronbladene beholder farge og form lenge.
HESTEMYNTE: Bruk kronbladene i salater, grønnsaksretter, pasta, fiskeretter, olje eller eddig. Du kan kutte blomstene med en gang de har åpnet seg, men de kan også brukes tørket da kronbladene beholder farge og form lenge. Foto: Wikipedia

* Vask alle blomster godt før bruk

* Bruk blomster gradvis i kostholdet, og bare en sort av gangen. For mye av det gode kan gi fordøelsesbesvær.

* Fjern griffelen og stilken. Plukk av kronbladene rett før du skal bruke dem i retten, så visner de ikke så fort. På de fleste blomster er det bare kronbladene som er spiselige. Unntakene er fioler, natt og dag og stemorsblomst, der blomsterhodet bidrar med smak.

* Vær forsiktig om du er allergisk mot pollen eller andre matvarer. Noen blomster kan intensivere allergisymptomene.

* Ikke spis blomster fra blomsterbutikker eller gartnerier. Disse er ofte sprøytet med midler som ikke er godkjent for matvarer.

* Ikke spis blomster fra veikanten. Disse kan også ha blitt sprøytet.

* At du får dem servert på restaurant, betyr ikke at de er sikre. Stol på din egen kunnskap - ikke alle kokker kan nok.

* Ikke bruk utrygge eller giftige blomster som dekorasjon. Noen tror alt de får servert er spiselig, andre kan bli usikre og ikke tørre å spørre.

Kilde: What'scookingAmerica.net

For mer informasjon, bør du investere i en bok om emnet eller lete fram informasjon på nettet. Det finnes mange opplyste hage- og matbloggere der ute.

Spis opp ugresset

Mye av det mest gjenstridige ugresset kan også puttes i salaten eller du kan lage supper og stuinger av det, skriver Matportalen.no. Ugress du kan spise, er:

1. Løvetann

Skal du bruke løvetann i mat, kan man plukke unge blader til salater, sammen med sjalottløk og gressløk, men de gir en bitter smak. Den er ikke så ulik salatplanten ruccola både i utseende og smak. Det kan lages vin på blomstene.

2. Stornesle

Stornesle har tidligere blitt utnyttet som fôr til dyr og i folkemedisinen som te mot nyresjukdom, gikt og te laget på rota mot kikhoste. Dagens bruk er helst unge blad som kan kokes til neslesuppe eller brukes i neslestuing.

Les mer: Oppskrift på brenneslesuppe

3. Skvallerkål

For å kunne bruke skvallerkål til mat må den plukkes når bladene er unge om våren. Bladene kan brukes til stuing og i supper.

4. Meldestokk

Meldestokk ble mye brukt i suppe eller stuing under krigen, men den ble også tidligere brukt som fôr, særlig til griser. Bruk unge blad og unngå stengler og bladstilker.

Blomster i is

Blomster blir også fine i isbiter. Men for at blomsten skal synes ordentlig godt, må du få ut all luften som finnes naturlig i vannet, og som lager små bobler og urenheter i isen, skriver What'scookingAmerica.net.

Slik lager du perfekte blomsterisbiter:

Vask blomstene forsiktig

Kok vann i minst to minutter slik at all luften kommer ut. La vannet avkjøle seg til romtemperatur. Det er denne prosessen som får luften ut a vannet.

Putt en blomst i hver fordypning i isbit-brettet. Fyll halvveis opp med vann. Sett det i kjøleskapet til det er gjennomfrosset.

Når de halve isbitene er frosset, tar du ut brettet og fyller resten av fordypningen med vann. Frys isbitene helt, og de er klare til bruk.

Se bilder av prosessen her.

Les også:

Den store salatguiden

Fire grunner til å spise salat

Maten som ikke skal i kjøleskapet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning