Forstyrrer metthetsfølelsen

Feit av tv

Desto mer underholdende et tv-program er, desto mer spiser du.

UHEMMET: Kalori-inntaket skyter fart når all oppmerksomhet er rettet mot tv-skjermen.
UHEMMET: Kalori-inntaket skyter fart når all oppmerksomhet er rettet mot tv-skjermen. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert
Tv-signalene forstyrrer signalene til metthetssenteret i hjernen

En undersøkelse utført av den amerikanske legen Alan Hirsch, viste at deltakerne spiste 42 til 44 prosent mer chips når de så på talkshow enn når de spiste chips uten å se på tv.

Ifølge Hirsch vil du spise mindre nå du kan konsentrere deg om hvordan maten smaker. Er oppmerksomheten rettet mot tv-skjermen, kjenner du verken når du er mett eller lei av smaken.

Merker ikke metthet

For mye tv-titting kan rett og slett føre til overvekt. Mer enn to timer tv-titting daglig ses ofte i sammenheng med overvekt, økt kaloriinntak, et stillesittende liv og utilstrekkelig inntak av frukt og grønt.

Det er kanskje ikke så overraskende at tv-titting og underholdningsprogrammer påvirker kroppsvekten i feil retning. Det skyldes ikke bare at du er mindre fysisk aktiv når du ser på tv, men også at du spiser mer uhemmet av energirik og usunn mat.

Fokuset ditt er på tv-skjermen, og du får ikke med deg om kroppen er mett. Du bare spiser og spiser.

For å sette det litt på spissen: Tv-signalene forstyrrer signalene til metthetssenteret i hjernen.

Mer og fortere

Desto mer energi maten inneholder, desto mer og fortere spiser vi. Velkjent og god mat med høyt fettinnhold og raske karbohydrater går ned på høykant når vi ser på tv.

Rådet er ganske enkelt: Skal du holde vekten ved like, må du skru av tv-en!

En studie viser at pizzakos i tv-kroken øker kaloriinntaket med 36 prosent. Vi inntar bitene både raskere og over lengre tid enn ellers. Den amerikanske retten makaroni med ost (macaroni & cheese) øker kaloriinntaket med hele 71 prosent.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning