Brucella i ubehandlet melk

Vær på vakt når du drikker melk i utlandet! Upasteurisert melk kan inneholde bakterien brucella, som gir matinfeksjon.

ISKREM: Is laget av upasteurisert melk inneholde brucella
ISKREM: Is laget av upasteurisert melk inneholde brucella Foto: Foto: Istock
Publisert Oppdatert

Skal du på ferie til Midtøsten, Afrika, Asia, Sør-Amerika eller et søreuropeisk land, bør du ta visse forhåndsregler for å unngå å bli syk av brucella-bakterien. Sykdommen brucellose overføres fra dyr til mennesker via upasteurisert melk. Det er i perioden 1975-2006 meldt inn 18 tilfeller av brucellose i Norge, hvor alle, med unntak av ett tilfelle, hadde blitt smittet i utlandet.

Brucellose ble erklært utryddet hos norsk storfe i 1953 og sykdommen har aldri vært å finne hos verken sau, geit eller gris.

Hva er brucellose?

Brucellose er også kalt kalvekasting, og er en sykdom som kan gi redusert fruktbarhet eller unormale aborttall hos dyr. Mennesker kan bli smittet ved direkte kontakt med dyr eller produkter fra dyr som er forurenset med bakterien. Hos mennesker kan en brucella-infeksjon gi influensaliknende symptomer som feber, dårlig matlyst, hodepine, leddsmerter og nedsatt allmenntilstand.

Vær obs her!

På risikolisten er land rundt Middelhavet som Portugal, Spania, Sør-Frankrike, Italia, Hellas, Tyrkia og landene i Nord-Afrika. Andre områder inkluderer Øst-Europa, Sør-Amerika, Vest-Asia og deler av Afrika. Et godt råd er derfor å unngå å spise eller drikke upasteurisert melk, ost eller iskrem når du er ute og reiser!

Oppdatert av GH Arsky november 2008

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning