Melk og helse

- Hell ut melka

Familien Mauritson har skapt furore ved å gå til angrep på melka.

DROPPET MELKA: Nina, Morten, Bertram og Melvin har kuttet ut melk og gluten, og tror det har ført til et bedre liv.
DROPPET MELKA: Nina, Morten, Bertram og Melvin har kuttet ut melk og gluten, og tror det har ført til et bedre liv.
Publisert Oppdatert
Nå funker magen, huden har blitt penere, vi sover bedre og parforholdet har blitt bedre

Ninka (38), Morten (33) og sønnene Bertram (9) og Melvin (6) la om kostholdet, sluttet å stresse og innførte trening hver dag.

- Vi var overvektige, forstoppet, hadde astma og allergi, sov dårlig, hadde hyperaktive barn, var stresset og hadde en sønn med autisme som skrek og slo, forteller Ninka Mauritson til klikk.no.

Var desperate

- Tilfeldigvis leste vi på internett at det kan være lurt å kutte ut melk og gluten i kosten til autistiske barn. Vi var helt desperate, og vi fant ut at alle i familien skulle prøve denne dietten.

Ninka og Morten ble overrasket over virkningen av dietten.

- Ikke bare ble vår autistiske gutt bedre, vi ble bedre også. Nå funker magen, huden har blitt penere, vi sover bedre og parforholdet har blitt bedre. Vi følte at vi gikk inn i en ny drakt, og det er dette vi vil fortelle andre om i bøkene våre.

Les også:

Lettere å gå ned i vekt

Sinnene i kok

Boka Kjernesunn familie er nå utgitt i Norge, og førsteopplaget på 4000 bøker er allerede utsolgt.

Familien har fokusert på en rekke andre ting i boka, som å kutte ut sukker, junkfood og unngå kjemikalier. Men det at familien kuttet ut melk og gluten, og råder andre til å gjøre det samme, har satt sinnene i kok hos flere leger, ernæringseksperter og hos meierinæringen i både Danmark og Norge.

SINN I KOK: Ninka og Mortens ernæringsråd har satt sinnene i kok hos mange. - Men vi sier bare at folk kan prøve dette, ikke at de skal, sier ekteparet.
SINN I KOK: Ninka og Mortens ernæringsråd har satt sinnene i kok hos mange. - Men vi sier bare at folk kan prøve dette, ikke at de skal, sier ekteparet.

- 95-98 prosent av oss tåler melk godt. Derfor er det uheldig å få folk til å tro at dette er en diett som passer for alle. Hvis man ikke har melkeallergi, er det ingen vits i å kutte ut melk og meieriprodukter, sier ernæringsfysiolog Hanne Hennig Rustad ved opplysningskontoret for Meieriprodukter.

VIKTIGE NÆRINGSSTOFFER: Ernæringfysiolog ved opplysningskontoret for Meieriprodukter sier det ikke er noen vits i å kutte ut melk hvis man ikke har melkeallergi.
VIKTIGE NÆRINGSSTOFFER: Ernæringfysiolog ved opplysningskontoret for Meieriprodukter sier det ikke er noen vits i å kutte ut melk hvis man ikke har melkeallergi. Foto: Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Hvis man skulle trekke en årsakssammenheng måtte det være at boken har stimulert melkesalget

Viktige næringsstoffer

- Det er vanskelig å erstatte alle næringsstoffene man får i melk. Man må være svært bevisst for å få i seg viktige proteiner, kalsium, B-vitaminer, jod, fosfor og magnesium, som alle finnes i melk, sier Hanne Hennig Rustad.

Ninka Mauritson hevder at melkesalget i Danmark har gått drastisk ned etter at boka deres ble gitt ut, noe den danske Mejeriforeningen tilbakeviser.

Melkesalget opp

- Hvis man mente at man kunne trekke en årsakssammenheng ut av dette, måtte det i så fall være at boka har stimulert melkesalget, sier sjefsrådgiver i Mejeriforeningen, Susan Rønholt Hansen.

Boka til famlien Mauritson kom ut i Danmark i 2007. I 2007 og 2008 har danskene drukket mer melk enn før.

Ufarlig diett

- Noen fremstiller denne dietten som farlig, men en glutenfri diett er totalt ufarlig, sier lege Geir Flatabø, som er tilknyttet Autism Research Institute (ARI) i San Diego. Der forskes det på sammenhengen mellom autisme kosthold, blant annet med melk og gluten.

- Det finnes også studier som viser at et kosthold med gluten og melk kan gjøre plagene verre for mennesker med schizofreni, ADHD, astma og enkelte andre autoimmune sykdommer, hevder Flatabø.

- Smertefri uten gluten

Geir Flatabø innrømmer at det ikke påvist at kostholdet familien Mauritson bruker virker positivt for alle.

UFARLIG DIETT: Lege Geir Flatabø sier at en diett uten gluten og melk ikke er farlig, og at du mister muligheten til å oppdage hva dietten kan gjøre for deg, hvis du ikke prøver.
UFARLIG DIETT: Lege Geir Flatabø sier at en diett uten gluten og melk ikke er farlig, og at du mister muligheten til å oppdage hva dietten kan gjøre for deg, hvis du ikke prøver.

- Men hvis man ikke prøver mister man muligheten til å oppdage hva dietten kan gjøre for deg. La meg ta et lignende eksempel. Mange som kommer til legen med mageplager får ikke påvist cøliaki eller glutenallergi, men når de prøver et kosthold uten gluten, blir noen av plagene, for eksempel smertene, borte, sier Geir Flatabø ved Medisinsk Helsesenter.

- Farlig

Spesialist på allergi og matintoleranse, Ragnhild Halvorsen, tror det er farlig å gi råd om å kutte ut melk og gluten i kosten.

- Sammenhengen mellom et slikt kosthold og autisme er ikke bevist, og det er ikke gjort så gode og store studier at man kan anbefale alle å kutte ut melk og gluten, sier Halvorsen.

- Denne familien har lært seg mye om kosthold, men det er ikke uproblematisk å legge om kosten hvis man ikke har nok kunnskap. Man trenger veiledning for å få erstattet de viktige næringsstoffene.

Les mer om melk og helse i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Les også:

Melk etter trening

Slik lager du et sunt påskeegg

Applauderer sukkerkutt

Ved å gjøre alle andre endringene familien har gjort, uten å droppe melk og gluten, kan helsegenvinsten kan bli like stor, mener Halvorsen.

- Jeg applauderer mange av endringene familien har gjort. De har kuttet ut sukkeret, stresser mindre, trener, spiser sunnere og har faste rammer.

Vi er bekymret for sukkerinntaket til barn i dag. Hvis barn får i seg for mye sukker kan de få magesmerter, kvalme, store svingninger i blodsukkeret og reaksjoner som ligner på «føling

Les om treningsvanene til famlien: - Tren sammen med barna

Legen tror særlig sukkerkutt kan hjelpe mange familier til å få mye bedre helse.

- Vi er bekymret for sukkerinntaket til barn i dag. Hvis barn får i seg for mye sukker kan de få magesmerter, kvalme, store svingninger i blodsukkeret og reaksjoner som ligner på «føling» som diabetikere får, sier Halvorsen.

Les også:

Spiser 15 kilo godteri i året

Du er ekspert på din kropp

Ninka og Morten Mauritson sier at bare du er ekspert på din egen kropp.

- Vi sier ikke at man skal prøve denne dietten, men at man kan. Hvis du prøver selv kan du se om du blir kvitt kløe, forstoppelse, eksem, astma og vondt i leddene. Hvis ikke går du tilbake til det gamle kostholdet, sier Ninka og Morten.

- Og til tross for at mange tror det er vanskelig, umulig og dyrt å ha et kosthold uten melk og gluten, sier vi at det lar seg gjøre. Og selv om det kanskje koster mer i dag, sparer det deg for legeutgifter og dyre medisiner i fremtiden, sier paret, som nå lever av å snakke om livsstilsendringen sin.

Les mer:

Klikk Kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning