Vektreduksjon

30 spørsmål om slanking

Vi blir fetere og fetere. Her er svar på en del vanlige og litt mer uvanlige spørsmål om det evige temaet slanking.

SPIS DET DU LIKER: Velger du en diett full av matvarer du ikke egentlig er så glad i, blir det vanskeligere å følge dietten. Og er det egentlig helt forbudt å spise kake hvis man skal holde seg slank?
SPIS DET DU LIKER: Velger du en diett full av matvarer du ikke egentlig er så glad i, blir det vanskeligere å følge dietten. Og er det egentlig helt forbudt å spise kake hvis man skal holde seg slank? Foto: Petter Berg/HM Byrå
Publisert Oppdatert

1. Blir jeg slankere jo færre kalorier jeg spiser?

Nei, ikke hvis du kommer altfor lavt. Da går forbrenningen på sparebluss, og du vil legge på deg enda mer når du spiser normalt igjen. Hos Grete Roede finnes flere slankemenyer, den med lavest kaloriinnhold er på 1300 kalorier daglig.

2. Er matoljer mindre fetende enn smør?

Nei, det kan ofte være omvendt. Men det er sunnere kalorier. Kokosfett er litt spesielt; det inneholder litt andre typer fettsyrer enn andre oljer og skal virke slankende ved at det øker forbrenningen. Finnes i både kaldpresset versjon (til kald mat) og i stekeversjon i helsekostbutikker.

3. Kan mat øke forbrennigen?

Ja, sterkt krydder, for eksempel chili, har denne virkningen.

4. Kan jeg TENKE meg ned i vekt?

Ja, absolutt! Innstillingen er alfa og omega for slanking, som det er for så mye annet også. Du må virkelig VILLE gå ned i vekt.

5. Kan jeg styrke den mentale innstillingen?

Ja, det finnes bøker om selvhjelp som kan brukes til mye - blant annet slanking. Du kan få hjelp hos en hypnotisør eller hos en psykolog som jobber med kognitiv terapi, dette er en kortvarig terapi som kan være veldig effektiv.

6. Mindre mat og mer mosjon - gjelder det alltid?

Nei, overvekt kan skyldes et forstyrret stoffskifte, eller det kan skyldes at du spiser lite, men feil mat.

7. Er det riktig at jeg kan legge på meg av stress?

Ja, det kan du. Stress fører til økt produksjon av stresshormonet kortisol, som «leder» fettlagringen til magen. Derfor kan du få tykk mage av stress. Mange har også lett for å trøstespise når de er stresset, spesielt søtsaker, som har en form for «lykkeeffekt» på hjernen.

8. Forbrenner jeg mer ved å løpe enn ved å gå?

Ikke nødvendigvis. Går du raskt i fem kilometer, forbrenner du omtrent like mange kalorier som om du jogger samme distanse.

RASK GANGE: Du må ikke nødvendigvis jogge. Det viktigste er at distansen er den samme.
RASK GANGE: Du må ikke nødvendigvis jogge. Det viktigste er at distansen er den samme. Foto: Foto: Rockport

9. Vil jeg gå ned hvis jeg bare spiser fettfattig mat?

I en del såkalte lettprodukter har man ofte erstattet fettet med sukker(!) eller annet usunt. Du kanrisikere å spise mer av disse, fordide ikke metter så godt. Kroppen må faktisk ha fett for å forbrenne fett, hvis ikke skrur den bare på spareknappen og tviholder på det fettet den har.

10. Får jeg flatere mage av å trene situps?

Det er dessverre svært vanskelig å slanke ett punkt på kroppen. Såkalt shapemassasje hevdes å skulle kunne gjøre dette, men det smarteste er nok å trene generelt for å få mindre magefett.

11. Tar maten kiloene og trening grammene?

Både - og. Hvis du spiser altfor mye og/eller altfor feil mat, er det svært vanskelig å trene bort fettet - da skal du i tilfelle trene veldig, veldig hardt. Men trening er ypperlig for å forsterke effekten av et sunt og slankende kosthold. Treningen gir deg mer energi og sterkere muskler, som igjen gir økt forbrenning - og ikke minst er trening kjempefint for å få en fin kroppsfasong.

12. Hvis jeg MÅ skeie ut, hva er best da?

Noen biter mørk sjokolade (minst 70 prosent kakaoinnhold), en kokosbolle, en LITEN pose fettfattige chips eller popkorn, en hjemmebakt bolle med fruktose eller stevia i stedet for sukker. Lettbrus eller kalorifattig øl.

Forbrenningen blir mer effektiv hvis den får noe ekstra å bryne seg på iblant

13. Hvordan unngå å sprekke?

Spis regelmessig, så blodsukkeret holder seg stabilt. Prøv også å gi deg selv et kvarter før du spiser det du fyser på. Spis gjerne en frukt mens du venter, eller gå en tur. Ring en venn, se på etbilde av deg som slank - eller noe annet som viser målet ditt. Kanskje du klarer å motstå suget på denne måten.

14. Hvorfor bør jeg spise ofte og lite?

Fordi blodsukkeret på denne måten holder seg stabilt, så du blant annet unngår søthunger. Dessuten er det vanskelig å overspise når du vet at du skal spise neste måltid tre timer senere.

15. Bør jeg telle kalorier eller karbohydrater?

SØT TRØST: En kokosbolle er ikke det verste hvis du MÅ skeie ut.
SØT TRØST: En kokosbolle er ikke det verste hvis du MÅ skeie ut. Foto: Petter Berg/HM Foto

Derom strides ekspertene! Har du anlegg for diabetes, eller mye diabetes i familien, kan det være best å telle karbohydrater. Men du må sannsynligvis bare finne ut hva som passer best for deg.

"Jeg er ikke flink til å spise mange ganger om dagen, som oftest blir det bare to måltider (frokost og middag), og jeg synes det er så vanskelig å snu det." Se hva ernæringsfysiologen svarer Jente (21)

16. Hva er farligst - fett eller sukker?

Sukker. Kroppen trenger ikke søtsaker, men den trenger fett for å opprettholde fettforbrenningen.

17. Bør jeg skeie ut en gang i uken?

Ja, både fordi du har noe å glede deg til, og fordi det sies at forbrenningen blir mer effektiv hvis den får noe ekstra å bryne seg på iblant. Men det bør bare være en gang ukentlig, til ett måltid, og i rimelige mengder. Du bør ikke meske deg med konfekt eller gjærbakst fra morgen til kveld på kosedagen!

18. Når bør man begynne å slanke seg?

Mange synes det er lettest om våren og sommeren, da det er lett å fråtse i frukt og grønt. For kvinner kan det også være lurt å starte like etter at en menstruasjon er over, for mange opplever å få søtsug like før mensen kommer.

19. Når jeg fyser på noe, betyr det at kroppen trenger dette?

HYPPIGE MÅLTIDER: Tre hovedmåltider og to små mellommåltider pr. dag er bra.
HYPPIGE MÅLTIDER: Tre hovedmåltider og to små mellommåltider pr. dag er bra. Foto: Foto: Petter Berg/HM Byrå

Ingen kropp har ernæringsmessig behov for karameller, brus, potetgull eller boller.

20. Hvordan holde idealvekten?

Først og fremst må du bli bevisst på at dette faktisk kan være vanskeligere enn å gå ned! Er du med i en form for vektklubb, kan du få oppfølging her. Er du alene, må du bare fortsette med de gode vanene og være veldig bevisst på at det ikke blir for mange utskeielser. Det finnes dessverre ingen annen lettvint måte å gjøre dette på.

21. Kan søvn påvirke vekten?

Ja, undersøkelser har vist at kvinner som sover veldig lett og/eller få timer pr. natt, også har lettere for å legge på seg. Det finnes flere teorier om hvorfor det er slik, men ingen kan si noe helt sikkert om grunnen - foreløpig.

22. Opp i vekt av å spise om kvelden?

Noen eksperter sier ja, og noen sier nei. Det beste er nok å legge store måltider til tidligere på dagen og heller satse på et lett kveldsmåltid.

23. Hvorfor går jojoslankere opp i vekt?

Fordi jojoslanking ødelegger forbrenningen. Går du raskt ned mange kilo, tror kroppen at det er sultkatastrofe og senker forbrenningen, som en ren livredning. Når du begynner å spise mer igjen, vil du forbrenne de nye kiloene dårligere.

24. Hva er lurt å huske på restaurant?

Spis salat i stedet for brød før maten. Be om å få sauser eller dressinger ved siden av maten, så du selv kan bestemme mengden. Drikk minst like mye vann som vin, hvis det serveres alkohol. Vil du ha dessert, kan det være lurt å velge litt sorbet eller bare frisk frukt eller bær.

25. Hvordan unngår jeg overspising?

Ved å spise ofte og lite. Tre hovedmåltider og to små mellommåltider er bra. Hvis du vet at du skal spise igjen etter tre timer, blir du nødt til å ta hensyn til dette og ikke spise deg overmett.

ENERGIKICK: Søtsaker gir et kortvarig energikick. Så synker blodsukkeret til et altfor lavt nivå.
ENERGIKICK: Søtsaker gir et kortvarig energikick. Så synker blodsukkeret til et altfor lavt nivå. Foto: Foto: Petter Berg/HM Byrå

26. Hvordan få motivasjon til trening?

Tren gjerne rett etter jobben, nærmest på vei hjem. Det kan nemlig, som du kanskje har erfart, være vanskelig å komme seg opp av sofaen etter middag. Kan du ikke dette, går det kanskje an å trene om morgenen før jobb; en fin trening kan jo være å gå hele eller deler av veien til eller fra jobben! Du kan også prøve å få med en venn på et treningsopplegg, da blir det vanskeligere å avlyse.

27. Får jeg energikick av sukker?

Ja, men det varer veldig kort. Og etterpå synker blodsukkeret til et altfor lavt nivå igjen, slik at du må ha enda mer for å fylle på. Et ustabilt blodsukker kan gi vektøkning.

28. Kan jeg legge på meg av mye salt?

Ja, men vektoppgangen skyldes først og fremst vann i kroppen. Salt binder vannet i kroppen. Det finnes mange gode og spennende krydder å erstatte salt med; urtesalt og Seltin. LO-salt skal være gunstigere enn vanlig bordsalt.

29. Hva er best å erstatte sukker med?

Fruktose er søtere enn vanlig sukker, og du trenger mindre av det. Det skal dessuten virke sunnere på blodsukkeret. Stevia og agavesirup er søtningsprodukter som fås i en del helsekostbutikker. Kanel virker stabiliserende på blodsukkeret og gir god søtsmak i mange retter.

30. Hvordan kombinere tidsklemme og sunn slankemat?

Lag flere porsjoner om gangen når du lager gode slankeretter, og frys ned i porsjoner. Lettmelk eller soyamelk med müsli (av typen med lite sukker) og bær er rask frokost. Smoothies kan lages for et par dager om gangen. Har du termokopp med lokk, kan du ta det med på jobben hvis det er kjøleskap der.

"Jeg er 175 cm høy, og har de femten siste åra lagt på meg mange, mange kg. Veier nå 150 kg og er helt fortvila." Kvinne (41) spør ernæringsfysiologen om råd i Doktor Online.

RASKT OG ENKELT: Smoothies kan lages for et par dager om gangen.
RASKT OG ENKELT: Smoothies kan lages for et par dager om gangen. Foto: Foto: Håkon Messel

Les også: Overvekt og slanking - hvordan lykkes?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning