Kan mat fungere som medisin?
Noen mattyper gir ekstra god helsegevinst.

(SIDE2): De fleste vet jo at sunn mat er bra for helsa, noen mattyper kan virke betennelsesdempende, noen mattyper kan være godt for kolesterolet og noen mattyper kan bidra til å redusere risiko for diabetes. Som andre igjen kan bidra til å øke denne risikoen.
Men kan mat virkelig gjøre oss friskere?
Lege og spesialist i laparaskopi-kirurgi Sally Norton skriver på helsesidene til den britiske avisen Daily Mail at mat er den sterkeste medisinen vi har, der mange naturlige mattyper beviser å være gunstige i håndtering av visse sykdommer, tilstander og plager, som moderne medisin.
Kan ikke stole på bare enkeltstudier
Hun skriver også at enkeltstudier som gjøres på ulike matvarer må tas med en klype salt, for selv om en gruppe mennesker som for eksempel spiser en gitt mengde rå kål går ned i vekt, så er det en rekke parametere som må tas hensyn til. Kanskje trener de mer? Har et sunnere kosthold fra før av?
Du har ikke noe å tape
Men, som hun skriver.
- Du har ikke mye å tape på å spise mer naturlig mat, mer grønnsaker og droppe prosessert mat, mat som har et høyt innhold av mettet fett eller sukker.
Her er noen av mattypene som Sally Norton mener kan gi bedre helse:

Avocado for kolesterolet
Ifølge en ny studie viser det seg at å spise en avocado om dagen, som en del av et kosthold med et moderat fettinnhold kan hjelpe til med å redusere kolesterolet.
Avocado inneholder som vi vet mye fett, men for det meste det sunne fettet som har vist seg å bidra til å gi oss lavere kolesterolverdier, redusere hjerteanfall og bedre hjertehelsen generelt.
Studien som viser dette, er publisert i Journal of the American Heart Association.

Fet fisk mot gikt
En porsjon med fet fisk kan redusere risiko for gikt.
Revmatoid artritt er en sykdom som forårsaker hevelse, betennelse og stivhet i ledd, og er mest vanlig for mennesker over 50 år.
De gode nyhetene er at risikoen for sykdommen kan reduseres bare ved å spise en porsjon med fet fisk i uka, ifølge en studie i Annals of Rheumatoid Disease. Studien så på helse og spisevanene til kvinner over en tidsperiode på 15 år og fant at en porsjon med fet fisk i uka, ga hele 52 prosent lavere risiko for å utvikle artritt sammenlignet med de som spiste mindre enn en porsjon i uka.

Rødbetejuice mot høyt blodtrykk
Ifølge en ny studie skal ett glass rødbetejuice om dagen kunne hjelpe til med å redusere høyt blodtrykk. Forskningen ble gjort ved Universitete i London og ble fundet av British Heart Foundation.
Forskerne fant at det høye nivået av nitrater i rødbetejuicen hjalp til med å utvide blodårene, og som et resultat, reduserte blodtrykket hos mennesker med hypertensjon.
Andre gode grunner for å få i seg rødbeter er betenes høye innhold av næringsstoffer og mineraler, som folat, mangan, zink og vitamin B-6.

Mandler mot hjertesykdom
En håndfull mandler er en god kilde for gode fettsyrer og kan hjelpe med å redusere blodtrykket.
De fleste vet at nøtter er en fin proteinkilde og det gode fettet, men noen styrer unna fordi de har et høyt kaloriinnhold.
Mandler har faktisk det laveste kaloriinnholdet blant de fleste nøtter, og ifølge en studie fra Aston University, Birmingham, kan det å spise bare 50 gram med mandler om dagen redusere blodtrykket, bedre blodstrømmen, og som et resultat redusere risiko for hjertesykdom også.