Kaffe kan beskytte mot DNA-skade

Enda en gladmelding til kaffetørste.

En ny enkeltstudie viser at kaffe kan beskytte mot DNA-skade.
Publisert

(SIDE2): Det smaker ikke bare godt, lukter nydelig og får deg til å våkne på et blunk. Kaffe assosieres også med en rekke helsefordeler, som å redusere risiko for Diabetes type 2, Parkinsons sykdom og for nordmenn er kaffe den viktigste kilden til antioksidanter.

Nå har forskere også funnet at å drikke kaffe regelmessig kan beskytte vårt DNA, skriverLifescience.

HVA ER DNA?

Deoksyribonukleinsyre ( DNA) er den viktigste kjemiske bestanddelen i arvematerialet til levende organismer.

Foreldre kopierer og overfører sitt DNA til avkommet under reproduksjonen, og viderefører dermed sine genetiske egenskaper. DNA består av deoksyribose, en fosfatgruppe og fire nitrogenbaser. Rekkefølgen på basene er den genetiske koden.

Det er kjent at DNA kan opptre i mange former, for eksempel ha en åpen ende eller være sirkulær, enkelt eller dobbeltrådet. Den mest vanlige som blir bestrevet er dobbeltrådet.

Færre brudd på DNA

For de som drakk en kaffeblanding som er rik på aktive stoffer, opplevde man færre brudd på DNA-strengene i hvite blodlegemer da dette ble sammenlignet med en kontrollgruppe.

Studien ble gjort med 84 friske menn, der halvparten ble gitt 750 ml av en spesialbrent blanding av Arabica-kaffe daglig i 4 uker. Den andre halvdelen fikk samme mengde med vann.

De frivillige ble spurt om å opprettholde de samme kostvanene som før, gjennom studien og unngå andre koffeinholdige produkter. Det ble tatt blodprøver gjennom studien, to timer etter inntak av kaffe eller vann.

Understøttes av tidligere studier

Ved studiens start hadde begge grupper like nivåer av spontane DNA-brudd, men under intervensjonsfasen økte bruddene i kontrollgruppen mens den ble redusert i gruppen som drakk kaffe, med en gjennomsnittlig forskjell på hele 27 prosent.

Selv om enkeltstudien var liten, og kun involverte menn så understøttes studien av tidligere studier som er gjort der kaffekonsum ble assosiert med reduksjon i en type ødeleggelse i de samme cellene, kalt oksidativ ødeleggelse, som kan skade vårt DNA. Denne studien ble publisert i European Journal of Nutrition.

Rik på bioaktive stoffer

Hovedgrunnen til at kaffe har fått så mye oppmerksomhet de siste årene er fordi kaffen er rik på bioaktive stoffer, mange av dem er tilstede i den grønne kaffebønnen, men noen blir også til under kaffebrenningen.

Tidligere studier har funnet at regelmessig kaffeinntak reduserer oksidativ skade i hvite blodceller. Disse tilhører immunsystemet vårt og hjelper til med å beskytte oss mot sykdom og infeksjon. Forskere hadde allikevel til gode å vise hvorvidt det å drikke kaffe kan redusere spontan ødeleggelse av DNA-strenger på mennesker, en etablert markør for helserisiko som kan gi en slik ødeleggelse.