Jenter føler seg tykke

Kun en av fem 18-årige jenter er overvektige. Likevel ønsker fire av fem at de var tynnere.

SELVERKJENNELSE: Blir du virkelig mer lykkelig av å bli tynnere? - For de fleste er det ikke slik, mener spesialist i psykiatri Marianne Hatle.
SELVERKJENNELSE: Blir du virkelig mer lykkelig av å bli tynnere? - For de fleste er det ikke slik, mener spesialist i psykiatri Marianne Hatle. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert
UNNTAK: En normal KMI ligger på mellom 18,5 og 25. Én av fem norske jenter er overvektig, ifølge en undersøkelse.
UNNTAK: En normal KMI ligger på mellom 18,5 og 25. Én av fem norske jenter er overvektig, ifølge en undersøkelse. Foto: iStockphoto

Tallene kommer fram i en stor helseundersøkelse som er gjennomført i regi av Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo.

4700 ungdommer i alderen 18-19 år svarte på et spørreskjema der de blant annet svarte på spørsmål om sykdommer, plager, livspåkjenninger og levevaner.

Normal KMI

I undersøkelsen oppga også ungdommene høyde og vekt. Ut fra dette ble kroppsmasseindeksen (KMI) deres beregnet.

En normal KMI ligger på mellom 18,5 og 25. Kun én av fem jenter var ifølge disse tallene overvektige.

Likevel svarte fire av fem jenter at de synes de er for tykke.

Syltynne idealer

Spesialist i psykiatri Marianne Hatle tror noe av årsaken kan være at jenter sammenligner seg med feil idealer. Retusjerte bilder av syltynne modeller i motebladene er ikke noe godt sammenligningsgrunnlag for sunne jenter.

- Særlig utenlandske blader og fjernsynsprogrammer fremhever idealer som er uoppnåelig for de fleste. Svært få mennesker ser slik ut fra naturens side. Når man sammenligner med disse idealene, kan selv en person med normal vekt føle seg tykk, mener Hatle.

- Snakk pent om deg selv

Hatle leder behandlingen av pasienter med spiseforstyrrelser ved Volvat, og har lang erfaring med problemstillingen. Hun anbefaler jenter som føler seg tykke å ta seg en tur ut blant vanlige folk for å se hva som er normalt.

Hatle råder også jenter til å tenke gjennom hvordan man omtaler seg selv og kroppen sin.

Dersom man stadig vekk klager over enorm rumpe, valker eller dobbelthake, gjør det noe med selvoppfattelsen.

- Snakk om deg selv slik du snakker om en god venninne! I tillegg bør man tenke gjennom: Blir jeg virkelig mer lykkelig av å bli tynnere? For de aller fleste er det ikke slik - andre ting bidrar mer til lykke, sier Hatle.

Les mer om helseundersøkelsen på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning