sammen om drømmen

Ingen skjønte hva som gjorde Roger syk. Så tok han testen som endret livet hans

Karen-Margrethe og Roger har vært sammen siden han sjekket henne opp på en spinningtime for 17 år siden. Nå har de to barn – og har nettopp startet eget treningsfirma i garasjen. På veien dit har de lært mye om hverandre – og seg selv.

<b>SAMMEN OM ALT:</b> – De viktigste verdiene våre er glede, kjærlighet og omsorg, sier Roger og Karen-Margrethe.
SAMMEN OM ALT: – De viktigste verdiene våre er glede, kjærlighet og omsorg, sier Roger og Karen-Margrethe. Foto: Gry Traaen
Publisert

– Vi føler at kundene er vennene våre, ja, de blir nesten som en del av familien når de trener her, sier Roger Nyvoll (44) entusiastisk.

Han og kjæresten Karen-Margrethe Fjeldberg (45) har startet eget firma der de tilbyr personlig trening, yoga, coaching og ernæringsveiledning hjemme i huset sitt i Vollen i Asker.

I garasjen har de innredet treningsstudio, og i kjelleren viser Karen-Margrethe stolt fram yogarommet.

Paret er opptatt av at vi må slutte å mene så mye om hverandre. Det er en grunn til at folk er som de er og lever slik de gjør, mener Karen-Margrethe. De fleste kommer til dem for å trene. Kosthold og livsstil blir først et tema hvis kunden ønsker det selv, forklarer de.

– Vi formidler noe som er viktig for oss, samtidig har vi stor respekt for kundene våre og den veien de vil gå. Vi antar ingenting om folk og dømmer ingen, sier Roger.

Legg bort egoet: Paret tror at man kommer lenger om man ikke gjør det man gjør bare for sin egen del. Å legge bort egoet, og gjøre noe for fellesskapet i en eller annen form, er en fordel. Hvis du kjenner at du har noe du vil formidle, og at du treffer noen med budskapet ditt, er du sannsynligvis inne på noe riktig. 

Lytt innover: Om du har et yrke eller en jobb du ikke trives så godt i, og samtidig har noe annet du elsker, noe du har dyp lidenskap for, kan det lønne seg å gjøre en vurdering med tanke på veien videre. Dersom du jobber med noe du elsker å drive med, kan du nå langt.

Ikke sats hus og hjem: Knytt til deg gode folk. Ikke gjør alt selv. Omgi deg med folk som vil deg vel og gjerne noen som kan litt andre ting enn du selv kan. Finn riktig tempo for å utvikle businessen din. 

Positiv energi: Navigér etter det som motiverer deg og fyller deg med positiv energi. Les mer på movingas.no. 

Se mer

Firmaet «Moving»

Pandemien gav samboerparet et spark bak. Firmaet deres Moving er likevel ikke et resultat av koronaen, men en gammel drøm som har gått i oppfyllelse. I drøyt ti år har Roger mast på Karen-Margrethe om å starte noe sammen.

– Jeg er risikovillig, noe Karen-Margrethe ikke er. Hun vil ha stabilitet og faste rammer, sier Roger og sender samboeren et ertende blikk.

KORT VEI TIL JOBB: Med treningsstudio i garasjen og yogarom i kjelleren har ikke Karen-Margrethe og Roger langt å gå til jobben. De to stortrives som kjærester og forretningspartnere!
KORT VEI TIL JOBB: Med treningsstudio i garasjen og yogarom i kjelleren har ikke Karen-Margrethe og Roger langt å gå til jobben. De to stortrives som kjærester og forretningspartnere! Foto: Gry Traaen

Karen-Margrethe ler. Selv om hun har holdt igjen, er hun like opptatt av å utvikle seg og ikke stagnere. Hun viser fram ringfingeren, der hun har tatovert en pil. Den symboliserer det å bevege seg framover – noe også firmanavnet deres er inspirert av.

– Vi er sånn, begge to. Vi vil ikke stresse eller rushe noe, men vi er opptatt av å utnytte den tiden vi har her på jorda ved å lære noe nytt på flere ulike områder, sier Karen-Margrethe, som blant annet er utdannet ved Norges Idrettshøgskole.

Roger nikker. Han er utdannet ingeniør i bunnen.

– Vi er nysgjerrige på hva vi kan få til. Og det vi selv gjør, har inspirert oss til å jobbe med å få andre til å se sitt eget potensial med tanke på trening, kosthold og hvordan man velger å leve livet sitt, sier han.

Les også: (+) Advarer mot klassisk treningsfelle: – Det blir helt galt

Flyttet til LA

Historien starter allerede i 2005. Karen-Margrethe var spinninginstruktør på Colosseum Park treningssenter i Oslo. Roger gikk på timene hennes og klarte å fange Karen-Margrethes oppmerksomhet.

– Det var der showet startet, sier Roger og gliser.

De to ble et par og levde lykkelig sammen, men etter tre år ble Roger syk. Han fikk utfordringer med pusten, som igjen kom av problemer med magen. Han var hos mange spesialister, inkludert en lungespesialist ved Ullevål sykehus, men ingen skjønte hva som lå bak. Da foreslo Karen-Margrethe en intoleransetest. Den viste at Roger burde kutte ut hvetemel, melk, ost og sukker. Karen-Margrethe smiler.

– Roger elsket brød. Og gulost! Du spiste en stor ost i uken, du! sier hun til sin kjære.

Roger bestemte seg for å legge om kostholdet sitt for alvor – og ønsket samtidig å lære mer. Han valgte en ernæringsutdannelse i Los Angeles, og Karen-Margrethe ble med og tok selv en internasjonalt sertifisert yoga-utdanning hos den kjente yogalæreren Saul David Raye.

– Vi reiste med én koffert hver, kjøpte noen gamle sykler og rollerblades, satt på stranda, så på solnedgangen, pustet ut og roet ned, sier Karen-Margrethe.

– Vi levde nærmest som veganere, begge to, men spiste litt fisk, supplerer Roger, som ble friskere og følte at han fikk energien tilbake i løpet av oppholdet.

Les også: Linn Stokke 60 år: Har spist plantebasert halve livet

<b>RO I SJELEN:</b> – Når du er tilstede i kroppen, kjenner du hva som er godt for deg, mener paret. Karen-Margrethe tar gjerne yoga-økten sin på stranda.
RO I SJELEN: – Når du er tilstede i kroppen, kjenner du hva som er godt for deg, mener paret. Karen-Margrethe tar gjerne yoga-økten sin på stranda. Foto: Gry Traaen

Følte seg annerledes

Energien og vibbene fra LA har fulgt paret siden. Roger minnes at de kom hjem og ville redde verden. De ser på hverandre og ler.

– Det gikk ikke helt sånn. Men vi hadde erfart så mye, og ville dele det, sier Roger.

Da de to kom hjem i 2009, følte de seg annerledes. Her hjemme var det ikke så vanlig å leve livet slik som paret hadde erfart i LA. De opplevde at det ble mye snakk om hva de spiste og ikke spiste – og hvorfor.

– Vi hadde lært mye om tilstedeværelse i egen kropp, også når det kommer til mat. Når du spiser en råvare, erfarer du noe. Når du er til stede i kroppen, kjenner du hva som er godt for deg, forklarer Roger.

Selv har han ikke tatt én middagslur etter at han la om kostholdet.

– Jeg sover seks til åtte timer om natta og har fullt kjør gjennom dagen. Energien er jevn og god, noe jeg har tatt med meg inn i treningen, sier Roger.

Paret har også prøvd det ekstreme, men har funnet sin måte å leve på – og å leve av. De mener det er en stor utfordring at vi i vår tid har fjernet oss fra naturen og spiser altfor mye prosessert mat. Selv spiser de gjerne både kjøtt og fisk, men foretrekker vilt.

– Den menneskelige evolusjonen går tregt, selv om den digitale utviklingen går i racerfart, sier Roger.

Karen-Margrethe er enig.

– Den beste måten å lade seg selv på, er å være ute i naturen. Om vinteren er vi på ski nesten hver eneste helg, og om våren finner vi fram teltet og bruker mye tid sammen med de to døtrene våre på tur. Det er avkobling for oss, sier hun med et varmt smil.

Les også: (+) Britt hadde prøvd «alt» – så fant hun endelig metoden som sendte henne ned i vekt

<b>INGEN SNARVEIER:</b> – For meg er det viktig å leve i en god kropp uten å måtte kjenne på vondter, sier Karen-Margrethe. Hun og Roger trener ofte sammen.
INGEN SNARVEIER: – For meg er det viktig å leve i en god kropp uten å måtte kjenne på vondter, sier Karen-Margrethe. Hun og Roger trener ofte sammen. Foto: Gry Traaen

Kombinerer yoga og styrke

Paret har mye kunnskap og erfaring i bagasjen – og gjennom Moving tilbyr de livsstilsendring til dem som vil. For en stund siden tok en dame på 60 år kontakt med Karen-Margrethe. Hun hadde forsøkt yoga uten å like det, men ville så gjerne prøve igjen.

– Etter mange timer med ulik tilnærming, har hun endt opp med å digge yoga! Jeg har tatt henne med ut i garasjen for å gjøre styrke, og hun tar til og med box jump! Jeg blir rørt av å snakke om det. Måten hun bruker pusten og bærer kroppen sin ... Ikke minst viljen til å utfordre seg selv. Jeg skulle ønske jeg hadde filmet utviklingen, sier Karen-Margrethe og blir blank i øynene.

– Det er derfor jeg driver med dette!

En annen kunde, en sanger, mistet trykket og sang ikke som før. Sammen med Karen-Margrethe fant kunden tilbake til kraften i stemmen gjennom å trene yoga.

Karen-Margrethe og Roger samarbeider om å kombinere fleksibiliteten fra yoga med effekten fra styrketreningen.

– Det blir veldig bra når du tar det beste fra de to verdenene, sier Karen-Margrethe.

I en alder av 42 år fant Roger ut at han ville utdanne seg til personlig trener, og for under et år siden begynte han med crossfit.

– Det er vel ikke akkurat tradisjonelt, men det bare kom til meg. Karen-Margrethe og jeg vil gjerne gå foran som gode eksempler når det gjelder det vi er opptatt av, og vi brenner for å hjelpe andre, sier han.

Etter PT-utdanningen jobbet han halvannet år på et treningssenter.

– Den eldste kunden min, en mann på 90 – han var inspirerende, han! Mannen hadde aldri satt sine bein på et treningssenter før. Men han syntes det var så gøy og fikk etter hvert med seg kona på 82 også. Det var litt trist å forlate dem da jeg begynte med Moving i garasjen på fulltid, sier Roger.

Les også: – Det har skjedd en endring i måten vi puster på

Is på en torsdag

Karen-Margrethe og Roger er opptatt av at det ikke finnes noen snarveier til god helse.

– Du kan bruker mange penger på å tilrettelegge, på en god hev-senk-pult for eksempel, men ingenting slår trening. Vi må bevege oss, sier Roger.

Eldstedatteren har kommet hjem fra skolen og spør om hun kan ta en is. Karen-Margrethe svarer at det kan hun.

– Vi er ikke alltid konsekvente. Is på en torsdag må være lov. Vi befinner oss på en gyllen middelvei. Jeg tenker at det er godt nok, men at det er viktig å være tro mot seg selv og gjøre den jobben som skal til for å få det slik man vil. For meg er det viktig å leve i en god kropp uten å måtte kjenne på vondter, sier hun.

Roger mener at det har blitt litt for vanlig å leve med vondter, og at det er mye man kan gjøre for å ha en velfungerende kropp hvis man vil.

Karen-Margrethe nikker.

– Jeg vil ikke gå imot naturen, men jeg skal gjøre mitt beste for å eldes med stil og verdighet. Jeg synes det er så kult at Roger nylig startet med crossfit og driver med det flere ganger i uken. Det er aldri for sent.

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2022.

Les også