hund som terapi

Derfor er det sunt for helsa å ha hund

Val­pen Sel­ma gir Maya Lind­holm ube­tin­get kjær­lig­het, men også bedre fy­sisk og psy­kisk hel­se.

<b>GODT FOR HEL­SEN:</b> Fle­re stu­di­er vi­ser at å bo med en hund gjør godt for hel­sen. 
GODT FOR HEL­SEN: Fle­re stu­di­er vi­ser at å bo med en hund gjør godt for hel­sen.  Foto: Børre Eskedahl
Sist oppdatert

To ny­de­li­ge øyne kik­ker for­vent­nings­fullt opp. Krop­pen trip­per og ha­len går som en hjul­visp.

I nes­te øye­blikk er det full fart gjen­nom det lil­le skog­hol­tet. Så en rask tur ned­om sand­stran­den for å dyppe snu­ten nys­gjer­rig i salt­van­net.

Maya ro­per blidt, og vips er Sel­ma til­ba­ke og får mas­se­vis av ros og opp­merk­som­het.

– Så bra, Sel­ma, ro­ser mat­mor Maya Lindholm, og gir den lod­ne val­pen en god­bit.

Les også: Lær barna ansvar for hunden

Det går man­ge av dem for ti­den, for­di det er mye som skal læ­res og be­løn­nes når en bare er 16 uker og helt ny i ver­den.

Valper lærer fort

– Val­pe­ti­den er tra­vel, men helt fan­tas­tisk. Det er fa­sci­ne­ren­de hvor fort hun tar til seg ny lær­dom så len­ge jeg er kon­se­kvent og po­si­tiv og kjær­lig, sier Maya.

Som når hun skal lære seg å tisse ute og ikke inne, for eks­em­pel.

– Vi job­ber med det, og det har fak­tisk ikke vært så man­ge uhell. Trik­set er å ta henne ut ofte, og all­tid gjen­nom sam­me dø­ren.

Nært sam­spill mellom hund og menneske

– Gle­den og sam­spil­let mel­lom hund og eier er van­ske­lig å be­skri­ve, og det er en ube­tin­get kjær­lig­het som var­mer langt inni hjer­te­ro­ten, fort­set­ter 45-år­in­gen.

For hvem and­re blir fra seg av be­geist­ring når en står opp om mor­ge­nen el­ler kom­mer hjem fra en tur på bu­tik­ken?

– Den hen­gi­ven­he­ten gjør at en blir vel­dig knyt­tet til hun­den sin. Jeg mer­ket i alle fall et enormt tom­rom da min nes­ten åtte år gam­le dverg­schnau­ze­re ble syk og døde i fjor som­mer.

BES­TE­VENN: Sel­ma er bes­te­ven­nen min, sier Maya Lindholm.
BES­TE­VENN: Sel­ma er bes­te­ven­nen min, sier Maya Lindholm. Foto: Børre Eskedahl

Men det gikk hel­dig­vis ikke så man­ge må­ne­de­ne før den ita­li­ens­ke vann­hun­den Sel­ma kom i hus.

– Hun er en enorm be­ri­kel­se i li­vet mitt. Barna er voks­ne og det er bare Sel­ma og meg hjem­me, og nå kan jeg kan ikke se for meg et liv uten hund.

Økt hundeinteresse

Hunde­in­ter­es­sen har skutt i væ­ret det siste året, og et­ter­spør­se­len et­ter val­per er enorm.

Opp­dret­te­re mel­der om re­kord­lan­ge ven­te­lis­ter, hun­de­ne sel­ges for mang­fol­di­ge ti­tu­se­ner av kro­ner, og for­sik­rings­sel­ska­per for­tel­ler også om økt på­gang.

Les også: Derfor biter hunden

Si­den det ikke fin­nes krav om å re­gist­re­re hun­den sin, fin­nes det in­gen nøy­ak­tig over­sikt over hvor man­ge som fin­nes her i lan­det. Men Norsk Ken­nel Klub (NKK) an­tar at det er om­lagt 560.000 hun­der og at 1,2 mil­li­o­ner nord­menn har hund i hus­stan­den, og an­tal­let sti­ger.

– Det er sta­dig fle­re som opp­da­ger hvor mye gle­de det er med hund, og fle­re har nok også blitt be­visst på både den fy­sis­ke og psy­kis­ke hel­se­gevins­ten, sier Kje­til Johansen i NKK.

Han sier at man­ge hun­de­eie­re er langt mer fy­sisk ak­ti­ve enn de ville være uten hund, og si­den de må ut med hun­den fle­re gan­ger om da­gen, sti­mu­le­rer det også til so­si­al om­gang med and­re men­nes­ker.

Hund er bra for helsa

At hun­den er en be­ri­kel­se for både den fy­sis­ke og men­ta­le hel­sen støt­tes også av bred forsk­ning. Svenske fors­ke­re ved Upp­sa­la Universitet, med ve­te­ri­nær Tove Fall i spis­sen, har av­dek­ket at hun­de­ei­e­re har la­ve­re ri­si­ko for å dø av hjer­te- og kar­syk­dom­mer enn and­re.

Hun­den på­vir­ker ei­e­rens livs­stil og ge­ne­rel­le vel­be­hag i en po­si­tiv ret­ning, og får der­med di­rek­te inn­virk­ning på hel­sen.

En an­nen fors­ker, psy­ko­log De­bo­rah Wells, har stu­dert en rek­ke forsk­nings­rap­por­ter om for­de­ler ved å ha kjæ­le­dyr.

Hun skri­ver i bri­tis­ke Journal of Health Psy­chol­o­gy at hunde­ei­er­ne har la­ve­re blod­trykk og ko­le­ste­rol­ni­vå og ge­ne­relt fær­re li­del­ser av både mind­re al­vor­li­ge og mer al­vor­lig art, enn dem uten hund.

Godt for kropp og hode

Maya er ikke over­ras­ket over forsk­nin­gen. Hun har selv er­fart hvor god inn­virk­nin­gen hun­de­ne har på henne. Både fy­sisk og men­talt.

– Jeg har slitt en del med hel­se­ut­ford­rin­ger og dags­for­men svin­ger vel­dig. På de ver­ste da­ge­ne har jeg mye smer­ter og det er van­ske­lig å kom­me opp av sen­gen, men si­den jeg har hund så er jeg jo helt nødt til det.

Hun me­ner det er hundenes fortjeneste at hun ikke har be­høvd å be­las­te hel­se­­vese­net mer enn høyst nød­ven­dig, til tross for kro­nis­ke mus­kel­pla­ger.

– Jeg mer­ker ty­de­lig at krop­pen fun­ge­rer best når jeg er fy­sisk ak­tiv. En må selv­sagt ikke ha hund for å være ute i na­tu­ren, men jeg had­de i alle fall ikke klart å være så­pass ak­tiv om ikke det had­de vært for Sel­ma.

I til­legg hjel­per hun­den på det men­ta­le plan, kan­skje mer enn en tror, fort­set­ter hun.

– Det er jo da­ger hvor jeg ikke er opp­lagt, men da hjel­per det å ha en hund som vi­ser gle­de og som for­ven­ter at jeg tar henne med ut. Og uan­sett hvor tungt det er på for­hånd, får jeg det all­tid bedre med meg selv et­ter at jeg har vært ute med henne.

Ansvar for hund

Selv om Maya er over­be­vist om at hun hol­der seg fris­ke­re tak­ket være hun­den, ad­va­rer hun sam­ti­dig mot å skaf­fe seg hund bare for hel­sens skyld. Hun min­ner om ar­bei­det og an­sva­ret som føl­ger med.

– Tenk godt gjen­nom li­vet ditt nå, men ikke minst hvor­dan du for­ven­ter at det blir frem­over. Det er en stort an­svar å ha hund, og ikke minst vel­dig mye jobb, spe­si­elt i star­ten. Men for meg er det verdt det. Hunden er et full­­ver­dig fa­mi­lie­med­lem som er med nes­ten over alt. Sel­ma er en lyk­ke­pil­le på fire ben.

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2021, og sist oppdatert 14/09 2021.

Les også