Slik blir barn og hund bestevenner

Barn + hund = sant

Triksene når du får et nytt familiemedlem – uansett hvem som kom først.

HA KONTROLL: Når barnet og hunden møtes for første gang er det viktig at du har kontroll på situasjonen og følger med.
HA KONTROLL: Når barnet og hunden møtes for første gang er det viktig at du har kontroll på situasjonen og følger med. Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Å få barn er en stor avgjørelse det ofte ligger mye tid og planlegging bak. Men om familien vurderer å kjøpe hund bør avgjørelsen være like gjennomtenkt. En hund krever mye mosjon, trening og oppmerksomhet for å ha et lykkelig liv, og det er din jobb å sørge for at alle hundens behov blir møtt på en riktig og positiv måte.

Har du hunden fra før og planlegger å få barn, eller er allerede gravid må du også huske på hundens behov når den lille kommer i hus. Da kan både barn og hund få en flott oppvekst sammen.

Se hvor herlig det kan være når barn og hunder går godt sammen.

Hvis hunden kom først

Graviditet

Venter du baby og har hund i huset gjelder det å sette klare, men forståelige grenser for hunden i tiden som kommer.

Nå vil hverdagen forandre seg veldig for hele familien, og allerede i graviditeten vil du merke at hunden oppfører seg annerledes. Han eller hun vil merke at du lukter, oppfører deg og beveger deg annerledes. Kanskje vil du oppleve at hunden blir mer klengete eller at den plutselig ikke er like lydig. Graviditeten din påvirker nemlig hele familien, men om du passer på å gi hunden mye oppmerksomhet og bekreftelse på at dette nye ikke er farlig, vil ting etter hvert normalisere seg og hunden venner seg til den nye hverdagen.

I denne perioden kan det også være lurt å myke opp rutinene. Kanskje gå tur på et uventet tidspunkt, eller gi hunden mat når det ikke forventes. Når babyen kommer i hus vil rutinene kjapt bli endret, og det er fint om hunden blir vant til dette. Da slipper du en hund som desperat maser etter neste måltid akkurat når babyen er i ferd med å sovne.

Trend å ha babyen i dobbeltsenga

Babyen kommer hjem

Når babyen kommer hjem til hunden er det viktig at den får lukte og bli kjent, men at det skjer i kontrollerte former. Ofte kan det være lurt at noen som har besøkt babyen tar med seg noe hjem som lukter av det nye familiemedlemmet før babyen flytter inn. Da kan hunden bli kjent med babylukten på forhånd.

- Det er viktig å ikke tvinge hunden til å møte babyen, men at det skjer på en rolig måte, sier atferdskonsulent Line Skaugerud i Dyrevernalliansen.

Inviter gjerne hunden bort for å snuse, og la ham hilse forsiktig på babyen, for eksempel ved å snuse på en fot, men la ham komme av seg selv, ikke stikk den nyfødte nær hunden hvis han virker usikker. Husk at dette er en helt ny situasjon det kan ta litt tid å bli vant med. Belønn gjerne med godbiter.

Gi hunden frisoner

START FORBEREDELSENE TIDLIG: Er du gravid og har hund bør du la hunden bli kjent med det nye som skal skje.
START FORBEREDELSENE TIDLIG: Er du gravid og har hund bør du la hunden bli kjent med det nye som skal skje. Foto: Thinkstock

Det er naturlig at babyen får mye oppmerksomhet i starten. Du har endelig fått en liten sønn eller datter, og barnet vil kreve mye av deg. Men ikke glem hunden. Når du ammer eller tilbringer tid med babyen er det fint om hunden kan være i samme rom, slik at den kan følge med og se hva som skjer. Kast litt godbiter på gulvet når hunden er rolig, slik at han skjønner at det skjer positive ting rundt babyen.

Om han blir for innpåsliten og for eksempel prøver å hoppe opp i fanget ditt mens du ammer, kan du enten binde ham til et møbel nær deg, slik at han ser dere uten å kunne hoppe opp, eller sette opp grinder i rommet, som gir samme resultat. Grindene kan også fungere som et fristed for hunden.

- Dette er spesielt viktig når barnet blir eldre og mer mobilt. Sett opp grinder for å skille barn og hund, men ikke isoler hunden fra familien, sier Skaugerud.

Aldri alene

Etter hvert som barnet blir eldre vil du få nye utfordringer, og det er viktig at du følger godt med slik at både barnet og hunden hele tiden føler seg trygge på hverandre.

Det er essensielt at små barn og hunder aldri får være alene i samme rom uten at noen følger med. Dette gjelder også om du er til stede. Ikke la babyen krabbe på gulvet mens hunden er der og du har øynene på mobilen. Hunden kan gi mange signaler som barna ikke er klar over, og farlige situasjoner kan oppstå om du ikke følger med for å avverge det. I tillegg må du holde babyen unna hundens leker og mat, slik at ikke hunden føler den må forsvare dette.

- Barna skal aldri klemme, dra i halen, sitte/ligge oppå hunden eller legge seg i sengen til hunden, sier Skaugerud.

Pass også på at du ikke kjefter på hunden hvis den bare viser nysgjerrighet. Gi den heller belønning for rolig oppførsel, for eksempel ved å få den til å sitte før den får hilse.

Mobbing i barnehagen

Kjenn signalene

Tidligere har vi beskrevet hvor viktig det er at hele familien kjenner til hundens måte å kommunisere på. Gjennom en rekke signaler gir hunden tegn til at den trenger avstand, er usikker eller prøver å roe ned situasjonen.

Når du har baby og småbarn er det viktig å selv følge med på disse signalene og ta dem på alvor, slik at du er i forkant og kan passe på at barnet holder avstand. Barn lager også mye lyd, som kan virke skremmende for en hund. Det er viktig å gi den firbeinte mulighet til å trekke seg tilbake.

Hvis barna kom først

GODT FORHOLD: Barn og hund kan bli gode venner.
GODT FORHOLD: Barn og hund kan bli gode venner. Foto: Thinkstock

Du har ansvaret

TRENGER ROM: Denne hunden blir holdt for hardt fast, pass på at barna forstår at hunden kan trenge litt plass rundt seg.
TRENGER ROM: Denne hunden blir holdt for hardt fast, pass på at barna forstår at hunden kan trenge litt plass rundt seg. Foto: Thinkstock

11 grunner til at det er bra for barn å vokse opp med hund

1. Mindre sykdom

Babyer som bor sammen med hunder gjennom sitt første leveår er mindre disponert for luftveissykdommer og infeksjoner enn barn som ikke gjør det. Dette er fordi en hund gjør at de oftere blir eksponert for bakterier, noe som øker babyens immunsystem.

2. Hjelper leseferdighetene

Barn som skal lære seg å lese blir ofte veldig bevisste på seg selv når de skal lese høyt foran andre mennesker. Denne nervøsiteten er mye mindre når de leser sammen med dyr. Å lese for hunden er en perfekt måte for å øke barns selvtillit.

3. Mindre astma

Barn som vokser opp rundt hunder har hele femti prosents mindre sjanse for å utvikle astma og allergier, enn de som vokser opp uten hund.

4. Bra for hjertet

Å tilbringe tid sammen med hunder kan minimere stressnivået, gi lavere blodtrykk og hjerterytmen blir roligere.

5. Mer aktive

Å eie en hund fører til at du tilbringer mer tid utendørs. Hunder bidrar til fysisk aktivitet, fordi de krever at du går tur med dem. Det fører til sunnere barn med aktiv livsstil.

6. Autister stresser mindre

Stresshormonene hos barn med autisme blir dramatisk redusert når de bor sammen med en trent servicehund. Atferdsproblemer som følge av autisme skal også være lavere.

7. Bedre søskenkontakt

Med en hund i huset kan søsken komme nærmere hverandre grunnet deres felles kjærlighet for kjæledyret, samt at de deler ansvaret og leker sammen med hunden utendørs.

8. Mindre utsatt for eksem

Barn som er allergiske mot hund, men likevel bor sammen med dem, mindre utsatt for eksem. Sjansen for å utvikle eksem sammen med et firbeint familiemedlem er fire ganger mindre enn hvis familien ikke hadde hatt hund.

9. Lærer sosiale egenskaper

Å vokse opp med hund er bevist å gi barna bedre sosiale egenskaper. De får også en bedre impulskontroll og selvtilliten øker betraktelig.

10. Er alltid der

Hunder er alltid glade for å se deg når du kommer hjem og kjærligheten deres er ubetinget. De er alltid der når du trenger dem, og de vil alltid leke. Det finnes ingen bedre venn for barnet ditt enn en hund.

11. Lærer ansvar

Det daglige ansvaret i å ta vare på et dyr er en flott måte å lære barna om viktigheten rundt pålitelighet og ansvar. Det å bidra med å ta seg av en hund krever mye tålmodighet og arbeid.

- distractify.com

Å skaffe hund er mange familiers store drøm, og kanskje har barna mast i noen år om å få en hund. De lover til og med å gå tur med den helt selv og gjøre alt arbeidet.

Hvis dere bestemmer dere for en firbeint familieforøkelse er det imidlertid viktig å huske at det er du som har hovedansvaret. Likevel er det en stor fordel at barna involvers å ta vare på hunden, spesielt hvis du har litt eldre barn.

- På vår hundeskole anbefaler vi hele familien å være med på kursene. Det er viktig at hunden hører på alle i familien, og det at hele familien lærer hvordan de skal trene, slik at det blir mest mulig konsekvent for hunden i hverdagen, sier Espen Gudim i Din Beste Venn, en hundeskole som baserer seg på positiv trening, det vil si hundetrening uten noen bruk av negative hjelpemidler, som rykking i båndet, kjefting eller fysisk makt.

Velg riktig rase

En annen viktig ting er at du velger en hunderase som passer din familie. Er dere mye ute på tur og veldig aktive kan det lønne seg med en hund som tåler mange lange turer, men er dere mer avslappede er det ikke så lurt å velge en som krever denne typen turer, og som blir frustrert og stresset av å ikke få beveget seg. Husk imidlertid at også små hunder trenger mosjon, og ikke å bli båret rundt hele tiden.

Tenk på hvilket aktivitetsnivå familien ligger på, og om du ønsker å bruke hunden til noe annet enn å bare være familiehund, for eksempel lydighet, agility eller utstilling. Les deg opp på om rasen du ønsker deg er kjent for å bjeffe mye, for å være usikker eller for å ha et sterkt instinkt for jakt.

Ta også hensyn til hvilket kjønn du skal velge, om du ønsker å bruke tid på pelsstell og hva slags temperament de ulike rasene er kjent for å ha.

Tenk på bositasjonen dere og hvilke praktiske utfordringer dere for eksempel vil møte med hund i blokkleilighet. Husk at en nydelig rase eller rasen du selv har vokst opp med ikke nødvendigvis er den ideelle rasen for din familie. Bruk god tid, og du vil få en rase som passer best mulig for familien din.

Dyreallergi kan være svært alvorlig

Alle må samarbeide

La hunden få et fristed, for eksempel en hundeseng eller den et hjørnet i stua. Lær barna at når hunden går dit må den få være i fred. Pass også på at barna aldri presser hunden opp i et hjørne, men at det alltid finnes retrettmuligheter om hunden oppfatter situasjonen som ubehagelig.

Den viktigste nøkkelen til suksess for en hundefamilie er at alle oppdrar hunden på samme måte, og at både hund og barn kan kommunisere.

Da er de dempende signalene viktige å legge merke til, men også treningen er essensiell. En valp krever mye, og den må lære alt. Ta barna med på kurs, og hjelp dem å aktivt delta i hundetreningen.

Hovedprinsippet i positiv trening er å gi godbiter når hunden gjør noe riktig, og å avlede oppmerksomheten eller gi fravær av oppmerksomhet når hunden gjør noe galt.

Husk for eksempel at valper biter, og de biter hardt. Pass derfor på at ikke barna er alene med valpen, og at du heller ikke straffer valpen når den biter. Lær barna at de kan hyle som en valp eller bare gå vekk når hunden biter, og så kan de heller leke mer etterpå.

Positiv trening kan du lære mer om ved å for eksempel sjekke Victoria Stilwells nettside. Hun har også en egen youtube-kanal. Her er det massevis av morsomme og lærerike videoer med tips til hvordan du og barna kan oppdra hunden.

Gå pent i bånd

Vær også forsiktig med å la barna gå tur alene til hunden kan gå pent i bånd. En hund som for eksempel elsker andre hunder, eller er agressiv mot dem, vil være en fare for barnet og andre mennesker om den løper av gårde med barnet i den ene enden av båndet.

Treningen på å gå pent kan innarbeides når valpen er bitteliten. Med det samme valpen drar i båndet stopper du opp. Når valpen snur seg mot deg og lurer på hvorfor du bruker så lang tid, blir båndet slakt, og da går du framover. Neste gang det strammes stopper du igjen. I begynnelsen vil du kanskje stoppe femti ganger på en tur, men treningen gjør at du får en voksen hund som ikke drar i båndet.

Legger du det rette grunnlaget vil alle familiemedlemmene få en verdifull oppvekst sammen, både to- og firbeinte.

Les også:

Hunden kan smitte barna med sykdommer

Foreldres mobilbruk: Barna skader seg uten tilsyn

Her er lekene alle foreldre hater

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning