Underlivshelse

Derfor bør damer droppe trusen

Ikke bare fordi det er herlig forbudt. Sjekk dette.

TRUSEPAUSE: - For meg er det innlysende at trange, syntetiske truser vil være uheldig for miljøet i skrittet. Så enten ingen truse, tynn ull, silke eller bomull?, sier gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer Peer Høvik.
TRUSEPAUSE: - For meg er det innlysende at trange, syntetiske truser vil være uheldig for miljøet i skrittet. Så enten ingen truse, tynn ull, silke eller bomull?, sier gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer Peer Høvik. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

img Del på FacebookMange kvinner, inkludert meg selv, kan oppleve å bli irriterte nedentil som følge av trange eller kanskje særlig syntetiske truser.

Heldigvis er det mye som tyder på at man kan få det mer bekvemt med enkle grep, som å gi underlivet en trusepause.

Et «truseeksperiment»

Journalisten erfarte dette selv gjennom et delvis ufrivillig truseeksperiment. En vaskemaskin som stod og et anfall av latskap førte til at jeg gikk truseløs i to dager gjennom hovedstadens gater.

I starten var det både uvant og litt ubehagelig. Underlivet syntes å reagere litt på omstillingen ved og oppleves både uvanlig fuktig og irritert.

I tillegg føltes det mildt sagt litt forbudt å gå uten truse, og det attpå til i sommerskjørt.

Men så, etter noen timer i det fri, begynte det å skje noe der nede. Rettere sagt, jeg innså plutselig at jeg ikke «kjente» kjønnsorganet mitt lenger. Som om en fuktig, lett sitrende blomst hadde lukket seg og falt til ro.

Uheldig for miljøet i skrittet

Dette måtte tas videre til noen av landets fremste gynekologer, for kanskje er det så enkelt noen ganger, som å gi underlivet sitt en real trusepause?

- Du har jo selv erfart fasiten! For meg er det innlysende at trange, syntetiske truser vil være uheldig for miljøet i skrittet. Så enten ingen truse, tynn ull, silke eller bomull, sier gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer Peer Høvik.

Sov uten truser

- Jeg er helt enig! Unngå tette truser av syntetisk materiale, gjerne i hvert fall ligge uten truse om natten, om ikke gå uten på dagtid, sier gynekolog og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Pia Sillanpää ved Moelv spesialistsenter.

- Jeg skjønner ikke hvorfor noen i det hele tatt går i truser de får plager av. Folk er rare, kommenterer professor i gynekologi, Britt-Ingjerd Nesheim ved Universitetet i Oslo.

Har du mensen, må du selvsagt vurdere trusebruken litt annerledes. Hvis du vet hvor lang din menstruasjonssyklus er og hvor lenge din menstruasjon varer, kan du ved å bruke menstruasjonskalkulatoren finne ut når du kommer til å få mensen hver måned fremover.

Balanserte bakterier

Gynekologene råder gjerne kvinner til å tenke litt på undertøyet, men påpeker også at det ikke er gjort noen vitenskapelige undersøkelser som kan gi belegg for noe som helst når det gjelder trusematerialer.

- Men det som imidlertid er godt studert, er at vi omgir oss med myriader av bakterier - på huden, i munnen, i tarmen, i skjeden, dvs. overalt, og at sammensetningen av disse bakteriene kan variere fra tid til annen og fra person til person, sier Nesheim.

Hun forteller videre at det å stå i balanse med bakteriene er helt nødvendig for at vi skal overleve.

- Ubalanse kan gi uhelse og da kan det selvsagt tenkes at materialet i en tett truse kan bety noe for bakteriefloraen i underlivet, sier hun.

«Fuktskader» og sopp

Både varme, fukt og svette bidrar til et annet miljø i skrittet, og det er nok fuktigheten som er en viktig kilde til irritasjon av huden i denne sammenhengen, tror Nesheim.

- Mange syntetiske materialer er lite «pustende». Syntetisk undertøy medfører gjerne kroppslukt og svette etter kort tids bruk. Ull, silke og bomull derimot, slipper fuktighet lettere gjennom, noe som gjør at huden under tøyet også blir kvitt fuktigheten, sier Høvik.

- Skjer ikke dette, vil det bli et annet «klima» i skrittet. Dette kan medføre infeksjoner, for eksempel av mikrober som bakterier og sopp som - eller ikke - vil gi betennelse eller andre hudreaksjoner, forklarer han.

Soppinfeksjoner uten årsak

Når det gjelder soppinfeksjoner er disse svært vanlige hos kvinner i alle aldre, men det vanligste er at sopp ikke har noen spesiell årsak.

- Det man likevel vet, er at infeksjonene som oftest oppstår hvis likevekten i den vanlige bakteriefloraen i skjeden forstyrres. Da får sopporganismen gode vekstbetingelser, sier Høvik.

Andre årsaker

I tillegg til fuktighet i skrittet som ved svette (tettsittende plagg, trening) eller det å gå lenge med vått badetøy, nevner han årsaker som pågående eller nylig gjennomgått kur med antibiotika, svangerskap, sukkersyke, overvekt eller nedsatt infeksjonsforsvar eller immunitet i forbindelse med soppinfeksjoner.

SVETT: Både varme, fukt og svette bidrar til et annet miljø i skrittet. Trangt, tett undertøy er en av flere ting som kan bidra til dette.
SVETT: Både varme, fukt og svette bidrar til et annet miljø i skrittet. Trangt, tett undertøy er en av flere ting som kan bidra til dette. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Ikke overdriv rensligheten

Apotekets tips for å forebygge irritasjon, ubalanse og kløe i underlivet:

  • Unngå å vaske underlivet mer enn én gang daglig, og vask aldri opp i skjeden. Bruk gjerne underlivsvask med lav pH eller bare rent vann.
  • Melkesyreprodukter (Lactal vaginalgel, Lactal Balance vagitorier eller Vivag vaginalkapsler) kan bidra til å gjenopprette bakteriebalansen i underlivet, og kan forsøkes.
  • Det er uklart hvorvidt bind eller tampong er å foretrekke under menstruasjon hvis man er plaget av gjentatte soppinfeksjoner. Det kan derfor være lurt å prøve seg fram. Tamponger med melkesyrebakterier (Ellen) kan bidra til å gjenopprette bakteriebalansen i underlivet.
  • Bruk glidekrem hvis samleie medfører såre slimhinner.
  • Unngå tettsittende undertøy av syntetisk materiale, stringtruser og trange bukser. Bruk bomullsundertøy som du kokvasker.

Kilde: Apotek 1

Siden sopp er en del av normalfloraen, behandles infeksjonen ved symptomer.

De viktigste forebyggende rådene er å unngå overdreven renslighet og underklær som gir et dårlig underlivsklima, blir vi fortalt.

Skjedens klima og flora

Men, det er ikke bare soppinfeksjoner som kan oppstå heller når «likevekten i den vanlige bakteriefloraen i skjeden forstyrres».

- Jeg mener at også forskjellige hudbakterier vil kunne påvirke klimaet og floraen i skjeden, men uten at jeg kan nevne noen spesielle. Det er fordi det finnes så mange mikrober, som normalt finnes på og i huden, sier Høvik.

Legen sjekker mikrober

Det er derfor viktig å oppsøke lege, som med enkle prøver kan fastslå type av infeksjon.

- Legen kan i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse ta prøve fra utfloden og se etter sopp med mikroskop. Han vil også kunne undersøke om plagene skyldes andre mikrober ved å sende prøve av utfloden til dyrkning, sier Høvik.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Tabuene vi må til legen med

Slik blir du kvitt hemoroider

Slik holder du underlivsmuskulaturen i god form

Norske kvinner bruker for lite glidemiddel

img Del på FacebookNyttige tjenester

FORUM

Underholdning