Kvinnehelse

Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg

Sjekk hva plagene kan bety.

UNDERLIVSPLAGER trenger ikke å være farlig, men er ofte ubehagelig.
UNDERLIVSPLAGER trenger ikke å være farlig, men er ofte ubehagelig. Foto: Photographer: Artem Furman (Colourbox)
Sist oppdatert

(SIDE2): Underlivsplager og kjønnssykdommer er noe de fleste mener er privat og er kanskje ikke det mest populære temaet å ta opp.

Mange synes det kan være flaut når man opplever at «det er noe som ikke stemmer der nede», men å lukke øynene for underlivsplager kan gi alvorlige konsekvenser.

Selv om du skulle oppleve svie, kløe, hudforandringer eller dårlig lukt så er det viktig å påpeke at det ikke trenger å bety at noe er alvorlig galt.

- I de aller fleste tilfeller så er det ingenting eller ufarlige ting, sier Tone Lunde, spesialist i kvinnesykdommer og gynekolog ved Madlagynekologene til Side2.

INTERNETT: Mange gir seg selv en diagnose ved å «google» seg frem til informasjon, men det er ikke alltid at dette svaret er det riktige.
INTERNETT: Mange gir seg selv en diagnose ved å «google» seg frem til informasjon, men det er ikke alltid at dette svaret er det riktige. Foto: (Colourbox)

Hun forteller at både unge og eldre kvinner kan ha underlivsplager, og at vanlige spørsmål til gynekologen handler ofte om smerter og plager ved samleie, eller man ønsker å teste seg for klamydia eller mykoplasma.

Men Lunde påpeker også at det ofte kan være mange som «googler» seg frem til en diagnose, fremfor å oppsøke profesjonell hjelp.

- Det er mange som ønsker å få en diagnose og googler seg til en forklaring, og finner informasjon på blogger og forum. Internett kan være en bra ting det, men ikke alltid når det gjelder det faget jeg jobber med, sier hun.

Les også: Dette er stedene i Norge hvor flest har klamydia

Bakteriell vaginose (skjedekatarr)

Mye utflod eller utflod som lukter er en av de vanligste underlivsplagene hos kvinner.

- Dette trenger ikke å bety at noe er galt. Utflod som lukter skyldes ofte bakteriell vaginose. Dette er ikke en farlig tilstand og kan gå over av seg selv, sier gynekolog Lunde.

Tilstanden skyldes en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden og kjennetegnes ved unormal utflod som er tyntflytende, og i blant skummende, samt grålig i fargen. Bakteriell vaginose kjennetegnes også ved en karakteristisk, fiskeaktig lukt. Tilstanden behandles med medisiner, men kan også gå over uten behandling.

Ett tips fra gynekologen er å droppe truseinnlegg hvis man plages med mye utflod. Ifølge Lunde kan dette faktisk bidra til å gjøre vondt verre.

- Mange synes det er ubehagelig med utflod og begynner derfor å bruke truseinnlegg for å ikke gå med våt truse. Men truseinnlegg gjør at det blir tett og skaper et miljø som øker veksten av bakterier som bidrar til økt utflod. Det blir en ond sirkel og økt utflod kan også bidra til for eksempel bakteriell vaginose.

Les også: «Mensen er brun og klumpete. Hva er dette?»

Se Sex og samfunn svare på spørsmål om kjønnssykdommer under:

Vestibulitt

Dette er en forholdsvis ny sykdom som gir smerter ved inngangen til skjeden, ifølge Senter for ung seksualitet. Plagene blir beskrevet som sviende, kløende og brennende. Det gir følelsen av å ha en «stram og trang skjede» ved penetrering, for eksempel når penis, tampong eller fingre skal inn i skjeden, og det er nervene i skjedeområdet som blir mer følsomme for berøring og temperatur.

Vestibulitt rammer ofte «flinke jenter» i alderen 18-32 år med høye prestasjonskrav til seg selv. Behandlingen er tverrfaglig og kan for eksempel bestå av lokalbedøvende salve, antidepressiva, treningsprogram fra fysioterapeut og/eller sexologisk rådgivning.

Gynekolog Lunde mener vestibulitt egentlig er en sjelden sykdom, men er enig i at mye bekymring hos unge jenter kan føre til anspenthet som bidrar til dårlige opplevelser i forbindelse med samleie.

- Det er selvfølgelig reelt at man opplever smerte og plager, men det er egentlig veldig få som har denne diagnosen. Mange unge jenter lever under et enormt press, også seksuelt. Dette kan føre til at man strammer muskulaturen, både bevisst og ubevisst, man får lite fuktighet i skjeden og det gjør vondt. Dette kan for eksempel skyldes partnerbytte og dårlige opplevelser, så da må man ta hensyn og identifisere årsaken til plagene, sier hun.

Les også: En av åtte unge kvinner har vurdert intimkirurgi

Sopp

Soppinfeksjon i underlivet er noe svært mange kvinner opplever og kjennetegnes ved svie og kløe i skjeden. Utfloden er ofte tykk og litt klumpete som mange beskriver som «cottage cheese»-lignende. Man får kjøpt reseptfrie soppmidler på apoteket.

Klamydia

Dette er den hyppigste seksuelt overførbare sykdommen i Norge og rammer særlig mange unge. Ved ubehandlet klamydia kan dette røre til redusert fruktbarhet hos kvinner samt økt risiko for graviditet utenfor livmoren, skriver Folkehelseinstituttet. Mange kan gå rundt med klamydia uten å ha symptomer. Kvinner kan oppleve å få utflod og småblødninger mellom menstruasjonene. Menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlating og betennelse i bitestikkelen. Klamydia behandles med antibiotika.

Gynekolog Lunde anbefaler at man tester seg for kjønnssykdommer ved partnerbytte. Samtidig minner hun om at kvinner over 25 år bør ta celleprøver hvert tredje år.

Herpes

Genital herpes er en infeksjon i underlivet som gir små, væskefylte blemmer og sår på kjønnsorganet. Tilstanden kan gi en sviende og kløende følelse i underlivet. Blemmene vil etter hvert sprekke og blir til små sår som gror i løpet av 2-3 uker. Det første utbruddet av herpes starter 4-7 dager etter at man har blitt smittet, ifølge Folkehelseinstituttet. Da er det vanlig å oppleve en ubehagelig prikkende følelse på stedet hvor utbruddet kommer.

Har man først blitt smittet av herpesviruset vil man kunne få utbrudd flere ganger senere. Behandling kan lindre og forebygge plager, men det finnes ingen medikamenter som permanent fjerner viruset.

Les også: Så ofte mener sexterapeutene at du bør ha sex

Urinveisinfeksjon

De fleste som får urinveisinfeksjon eller blærekatarr opplever svie og varmefølelse i underlivet under og etter vannlating. Det å tisse kan være svært så smertefullt. Kvinner rammes hyppigere enn menn. Urinveisinfeksjon behandles med antibiotika, men kan også gå over av seg selv. Vær likevel obs på at ubehandlet urinveisinfeksjon kan føre til nyrebekkenbetennelse som er en alvorlig tilstand.

Endometriose

Endometriose er en tilstand der vev som kommer fra slimhinnen inne i livmoren, finnes utenfor livmoren, for eksempel i bukhinnen, eggeleder eller på eggstokker. Her kan det dannes blemmer, cyster og sammenvoksninger. Tilstanden kan føre til sterke kroniske smerter og barnløshet.

Det vanligste symptomet på endometriose er sterke menstruasjonssmerter. Samleiesmerter, kul i magen, blødninger før menstruasjon og følelsen av å være «tung» i underlivet kan også være symptomer på denne tilstanden.

Ved endometriose i tarm eller urinleder kan man oppleve smerter i disse organene. Vær likevel oppmerksom på at det er cirka 20 prosent av kvinnene med endometriose som ikke opplever noen plager ved tilstanden, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Vaginisme

For noen kvinner kan sex være vondt eller nærmest umulig, og noe så enkelt som å sette inn en tampong eller føre inn en finger i underlivet kan bli en liten kamp i seg selv. Vaginisme kan være svaret.

I følge NHI rammes 0,51 prosent av befolkningen av denne tilstanden. Kvinner i 20-årene er de som blir rammet oftest. Tilstanden kan også ramme eldre kvinner, særlig etter overgangsalderen.

Tilstanden kjennetegnes av ufrivillige sammentrekninger rundt inngangen av skjeden som følge av en psykisk reaksjon hvor man forbinder seksuell aktivitet med enten frykt eller smerte.

Les også: Vaginisme: Når sex gjør vondt

Ifølge forskning.no har man ikke klart å finne den eksakte årsaken til vaginisme. Heldigvis finnes det mange muligheter for å bli bedre, og stadig flere behandles for tilstanden hos gynekologer og sexologer.

Uregelmessige blødninger

Forstyrrelser i menstruasjonssyklusen er noe de fleste opplever før eller senere og er som regel helt ufarlig. Hvis du derimot stadig opplever uregelmessige blødninger kan dette skyldes hormonforstyrrelser eller være et tegn på at noe er galt, og du bør oppsøke lege.

Andre tilstander som kan gi blødninger er godartede svulster som for eksempel polypper i livmorhalsen og muskelknuter i livmoren. Blødningsforstyrrelser kan i verste fall være et symptom på kreft i livmorhalsen, livmorhulen, i eggstokker eller i binyrer. Her kan det dannes blemmer, cyster og sammenvoksninger.

Tørrhet i skjeden

At man er tørr og sår i skjeden er en vanlig tilstand som kvinner i alle aldre kan oppleve. Noen av de vanligste årsakene er nedsatt østrogennivå, enkelte medikamenter, Sjøgrens syndrom, bakterieinfeksjon i skjeden eller kronisk soppinfeksjon. For å få riktig behandling er det selvfølgelig viktig å finne ut årsaken til tørrheten og da kan det ofte være nødvendig med et legebesøk.

HPV-virus

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er den mest vanlige seksuelt overførbare infeksjonen vår, og er et virus som gir infeksjon i hud og slimhinner. Det finnes rundt 200 forskjellige typer HPV. 12 av dem kan knyttes til utvikling av kreft.

Minst 70 prosent av alle som er seksuelt aktive vil bli smittet med HPV i løpet av livet.

Les også: Sånn får du gratis HPV-vaksine

- HPV smitter ved kontakt mellom hud og/eller slimhinner. De HPV-typene som forårsaker kreft, smitter ved seksuell kontakt. Kondom gir bare delvis beskyttelse mot HPV-infeksjon fordi viruset også kan sitte på hud og slimhinner som ikke dekkes av kondomet. HPV-infeksjon er vår vanligste seksuelt overførbare infeksjon, har Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet, tidligere uttalt til Side2.

Noen av HPV-typene er altså helt ufarlige, mens andre kan forårsake celleforandringer og kreft.

Les også: Kan man få HPV hvis man har en fast partner?

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter er en kjønnssykdom som skyldes et virus. For å få kjønnsvorter må du ha blitt smittet av et vortevirus i en virusgruppe som kalles humant papillomavirus, forkortet til HPV, skriver Sex og samfunn.

Store medisinske leksikon forklarer at vortene med litt ruglete overflate vokser i og rundt skjedeåpningen, endetarmsåpningen, på livmorhalsen og på penis. Vortene kan vokse enkeltstående eller i klaser. Kløe og ubehag i underlivet eller blødninger i forbindelse med samleie kan også være tegn på kjønnsvorter.

Avhengig av hvor lenge man har hatt kjønnsvortene, hvordan de ser ut og hvor vortene sitter, kan legen skrive ut reseptpliktig behandling.

Artikkelen er oppdatert i oktober 2019.

Les også: «Slik skal det egentlig lukte nedi der»

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2018, og sist oppdatert 29/10 2019.

Les også