Har du hørt om «grove» grønnsaker?

Derfor bør du spise mer av dette.

FIBERRIKE GRØNNSAKER: Løk, erter og gulrot er en god kilde til kostfiber.
Publisert

(SIDE2): Disse grønnsakene kan bidra til at du spiser mindre og føler deg mett lengre. 

Sunt med fiber

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise minst «5 om dagen» som en del av et sunt og variert kosthold. I tillegg er det lurt å spise matvarer som inneholder kostfiber som kan bidra til å gi deg en mer langvarig metthetsfølelse.

At man er lengre mett kan føre til at man spiser mindre, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt på sine hjemmesider.

En god kilde til kostfiber er frukt og grønnsaker.

Norsk helseinformatikk skriver at fiber er en del av planten som ikke brytes ned i magesekken. Dette fortsetter til tykktarmen og kan hjelpe fordøyelsen til å bli mer effektiv.

GRØNT: Rotgrønnsaker som for eksempel gulrot er grønnsaker som setter fart på fordøyelsen.

Fiber har foruten den gunstige virkningen på tarmen også andre gunstige helseeffekter. Det kan for eksempel bidra til å senke kolesterolet og dermed redusere risikoen for hjerteproblemer. I tillegg er det vist at mye fiber kan være gunstig i forhold til visse typer kreft.

Fiber i frukt og grønnsaker

Det er mer fiber i grove grønnsaker, ifølge frukt.no. Dette er for eksempel rotgrønnsaker som blant annet kålrot, gulrot, sellerirot, rødbeter og jordskokk.

I tillegg blir løk, spinat, bønner og erter i ulike varianter sett på som grove grønnsaker. Kålgrønnsaker som for eksempel hodekål og grønnkål tilhører også denne gruppen.

Både varmt og kaldt

Mange av de grove grønnsakene krever litt mer tilberedningstid på kjøkkenet enn frukt og fine grønnsaker fordi de ofte skal dampes eller kokes.

Men husk også at de fleste grove grønnsaker også kan rives til råkost som kan spises som både snacks og tilbehør.