Hvor sunt er egentlig juicing?
Professor bekymret over norsk mattrend.

(SIDE2): - Jeg bekymrer meg over at juicing har blitt så populært, sier Wenche Frölich, professor i mat- og ernæringvitenskap ved Universitet i Stavanger til Side2.
Hun er biokjemiker med doktorgrad i industriell ernæring og matvarekjemi og mener folk bør tenke seg om to ganger før de kjøper en svindyr juice-maskin.
Maskinene, som mange nå har stående på kjøkkenbenken, kan koste over 2000 kroner og uttrykket «å juice» er allerede velkjent blant mange nordmenn.
- Når du juicer frukt og grønnsaker så får du ikke i deg de sunneste komponentene. Når du kaster skallet og fruktkjøttet kaster du rett og slett mye av det sunneste, mener professoren.
JUCER DU? DEL GJERNE DINE ERFARINGER UNDER
Professoren kan fortelle at de bioaktive stoffene, populært kalt antioksidanter, i stor grad er bundet til kostfiberkomponentene.

- Når du presser ut juicen av frukten eller grønnsakene så mister du både de viktige kostfibrene, mineraler, vitaminer og en del av antioksidantene. Kostfibrene i den intakte frukten har blant annet vist seg å gi en lavere blodsukkerstigning. Dessuten holder du deg lenger mett . Selv bare ved å mose frukt og grønnsaker, slik at du ødelegger strukturen på kostfibrene, vil gi høyere blodsukkerstigning enn den inntakt frukten.
- Du bør få i deg kostfiber fra frukt og grønt
- Det er bekyringsfullt at mange kaster nødvendige næringsstoffer som for eksempel kostfiber, særlig med tanke på at de aller fleste trenger betydelig mer fiber i kosten, forteller hun.
- Ved å kun bruke juicen fra frukt og grønt kaster du også mange andre nyttige næringsstoffer, som blant annet vitaminer, mineraler og bioaktive stoffer som er i hovedsakelig grad er bundet til kostfibrene
Selv om brød og kornvarer er de beste kildene til kostfiber bør vi også få i oss kostfiber via frukt og grønt.
- Brød og kornvarer, og da vil jeg undstreke fullkornsvariantene, er de beste kildene for kostfiber. Frukt og grønnsaker inneholder andre typer av kostfiber som har andre positive effekter på helsen vår.

Påvirker tarmfloraen
Kostfiber har en rekke postive effekter på helsen vår.
- Dette gjelder i stor grad påvirkning av tarmfloraen som igjen er svært viktig for at vi skal holde oss friske. Det kommer stadig mer forskning på dette området, påpeker Frölich.
- Ødelegges ved varmebehandling
Frölich mener vi generelt bør ha større fokus på tilberedning av maten vår fordi det er faktisk slik at du kan redusere svært mye av nyttige næringsstoffene.
- Ved at de ødelegges ved varmebehandlig, det gjelder i stor grad folinsyre som er et B-vitamin og som det blant annet finnes mye av i brokkoli. Koketiden for denne grønnsaken bør være ganske kort, og det beste er å dampkoke, det gjelder også de fleste grønnsaker.
- Enkel måte å få i seg «5 om dagen»
Forfatter av boka SUPERJUICY, Carina Dahlmann, er utdannet personlig trener og ernæringsrådgiver ved Universitetet i Agder. Hun er Norges første naturlige juiceterapeut og driver firmaet Juicydrops.

Hun har på sin side mange gode argumenter for at du bør fortsette eller begynne med å juice.
- Du oppnår lett «5 om dagen» ved å juice, du forbedrer fordøyelsen, det forebygger mot kreft, hjerte- og karlidelser, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.
Hun forteller også at næringsinnholdet heller blir konsentrert ved å juice.
- Det er bare ufordøyelig fiberstoffer som blir liggende igjen. Juicing «frigjør» heller mer av næringsstoffene som sitter fast inn under skallet og i fibrene. Det blir lettere for kroppen å absorbere og fordøye.
Hennes to juice-favoritter er Rett fra Hjertet og Lets Rocket fra boken Superjuicy.
LETS ROCKET:
1 håndfull ruccola
1 eple av søt type
1/3 sitron
1/5 grønn squash
1/5 agurk
RETT RA HJERTET:
1 stk hjertesalat
1 eple
1/2 lime uten skall
3 cm ingefær
1 stor gulrot
1/3 grønn squash
Andre fordeler med juicing ifølge Carina Dahlmann:
- Færre problemer med halsbrann og sure oppstøt
- Forbedring av allergier og pustebesvær
- Anti-aldrende på grunn av det høye antioksidant- og enzyminntaket.
- Energigivende
- Det fyller cellene med livsviktige vitaminer, mineraler og enzymer
- Sunn måte å redusere vekten
- Sterkt rensende, basedannende og betennelsesdempende