Halvparten av oss liker ikke ferdigmat
En ny undersøkelse viser at nordmenn er skeptiske til ferdigmat.

(SIDE2): Over halvparten av de som ble spurt i en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Fjordland, sier de ikke liker ferdigmat.
Tar undersøkelsen på alvor
- Undersøkelsen forteller oss at vi fortsatt slåss mot en del fordommer, sier kommunikasjonssjef i Fjordland AS, Anne Marit Rødland til Side2.
Tallene fra undersøkelsen viser også at over halvparten tror at ferdigmat er mindre næringsrikt enn hjemmelaget mat og her er det de unge respondentene som er mest skeptiske.
- Vi har en kommunikasjonsjobb å gjøre her og den tar vi på alvor. Leverandørene tar jobben med ernæring på alvor og det har skjedd mye blant annet hva gjelder saltinnhold i en rekke produker, den siste tiden sier Rødland.

Det er ikke bare næringsinnholdet som får hard medfart i undersøkelsen. Seks av ti mener nemlig også at ferdigmat smaker dårligere enn hjemmelaget mat.
Mye salt?
Et landsrepresentativt utvalg med 1000 deltakere har deltatt i undersøkelsen.
Fjordlands ernæringsfysiolog, Torill Emblem Nysted, mener matindustrien må bli enda flinkere til å kommunisere og fortelle forbruker om hvordan de jobber, og hva de gjør i forhold til blant annet sunnhet og ernæring.
- Vi må fortsette å holde fokus på grønnsaker, salt, og fett. Og vi må fortsette å gjøre merkingen tydelig og riktig slik at det er enkelt for forbruker å gjøre gode og informerte valg, sier ernæringsfysiologen til Side2.
7 av 10 mener ferdigmaten inneholder unødvendig mye salt. Stemmer dette?
- Det er stor forskjell på ferdigmat akkurat som det er på hjemmelaget mat. Ferdigmat er et vidt begrep, og mange produktgrupper av ulike kvaliteter hører innunder ferdigmat, mener Nysted.
- Oppslutningen rundt Saltpartnerskapet, som myndighetene har opprettet, viser også at industrien er på banen, og mange av oss har allerede jobbet i flere år med å redusere saltet i matvarene. Vi er del av dette saltpartnerskapet, legger hun til.

I tillegg forklarer Fjordlands ernæringsfysiolog at deres hverdagsretter i dag ligger innenfor de nye, strengere nøkkelhullskravene som kom tidligere i år.
- Kravene er 0,8 prosent salt og totalt 3,5 gram salt i retten. I snitt inneholder våre hverdagsretter 0,77 prosent salt og 3,4 gram i snitt. Til sammenligning utgjør en teskje salt cirka 7 gram salt.
- For noen retter er det ikke naturlig med mye grønnsaker
Hvorfor inneholder ikke ferdigmaten MER grønnsaker?
- Vi har fokus på å ha så mye grønnsaker vi kan i de ulike rettene. Mange faktorer spiller inn her, som for eksmepel type rett, sammensetning og størrelse. Noen retter kan ha mye grønnsaker, mens det for andre ikke er naturlig å ha mye grønnsaker i. I snitt inneholder hverdagsrettene våre 27 prosent grønnsaker, sier Nysted.
- Slik er det også med maten du lager hjemme. Pasta Carbonara blir ikke det samme med 30 prosent grønnsaker i. Det er kun fire av våre 40 retter som inneholder så og si ingen grønnsaker og det er fordi det ikke er naturlig å ha det i.
Hvordan kommer Fjordland til å jobbe med disse tilbakemeldingene fra forbrukerne?
- Ett av tiltakene vi har gjort er å tydelig merke med mengde grønnsaker. I første omgang er skålretter som inneholder mye grønnsaker merket med prosentandel grønnsaker. Vi oppgir også totalmengde for salt og kaloriinnhold i alle rettene våre. Dette er, som nevnt, viktig for å gjøre det lettere for forbruker å ta gode og informerte valg, sier Nysted.
LES OGSÅ: Forskning: - Ferdigmat har like mye næring som hjemmelaget