Hobbyfiske:

Gutta skriver nekrologer når fiskene dør

Sportfiske for myke menn? Sjekk dette.

KJENT, STOR FISK: Fiskeren Benjamin Spaniel med fisken Dougie på over 30 kilo. Bildet er tatt i Rainbow Lake i Frankrike. FOTO: Northern Baits Krillers Boilies
KJENT, STOR FISK: Fiskeren Benjamin Spaniel med fisken Dougie på over 30 kilo. Bildet er tatt i Rainbow Lake i Frankrike. FOTO: Northern Baits Krillers Boilies
Publisert Oppdatert

VM i karpefiske – Bolsena, Italia:

 • Cirka 150 lag påmeldt fra hele verden
 • Foregår over 5 dager
 • Premier for mest fisk, størst fisk, seksjonspremier etc.
 • Live streaming (video) fra både over og under vann
 • Hovedpremie: 1 stk Ferrari (eventuelt to Land Rovere)

Har du hørt om karpefiske før?

Det finnes bare rundt 100 karpefiskere i Norge, og ingen deler informasjon om hvor de får napp.

Denne fiskemetoden krever interesse, planlegging og tålmodighet.

Fiskerne Sturla Fjellvang, Kenneth Nordhus og Henrik Hansen har utviklet sitt eget agn og skal delta i verdens største karpefiskemesterskap i Italia hvor premien er en splitter ny Ferrari.

- Jeg kan godt kalle meg selv for en skikkelig karpefiske-nerd, sier Sturla Fjellvang.

Norges største ferskvannsfisk

Karpene er blant Norges største ferskvannsfisk.

- Karpefiske er en av de mest populære formene for sportsfiske i Europa og det er millioner aktive karpefiskere, sier Sturla Fjellvang, styreleder i Northern Baits AS.

I England er det flere aktive karpefiskere enn det er aktive fotballspillere.

Det nærmer seg også sesong for isfiske, som er en annen spesiell form for sportsfiske.

Deltar i karpefiskemesterskap

World Carp Classic er verdens største karpefiskemesterskap med 300-400 deltakere fra hele verden.

- En av oss har tidligere deltatt i en del meitekonkurranser men vi har ingen erfaring med konkurranser av denne typen vi nå skal delta på.

- Northern Baits sponser en seksjon og stiller med tre lag, et norsk, et dansk og et engelsk, sier Fjellvang.

DELTAR I VM I KARPEFISKE: Fiskerne Sturla Fjellvang, Kenneth Nordhus og Henrik Hansen. FOTO: Privat
DELTAR I VM I KARPEFISKE: Fiskerne Sturla Fjellvang, Kenneth Nordhus og Henrik Hansen. FOTO: Privat Foto: Kenneth

Kan vinne en Ferrari

Agn:

 • Det desidert mest populære agnet til karpefiske er boilies.
 • Dette er kokte deigkuler som kan bestå av forskjellige melsorter, fiskemel, skalldyrmel, melkeproteiner, ulike attraktanter og smakstoffer.
 • Det finnes en mengde ulike varianter, disse kan variere veldig, noen er kulørte agnkuler uten reell næringsverdi mens andre er laget som "kraftfôr" til karper og inneholder en balansert blanding basert på karpenes behov.
 • Kulene er runde for at de lettest mulig skal kunne kastes langt ut til fisken, dette foregår som regel med spretterter og såkalte kasterør.
 • Fiskeren er avhengig av et agn som kan ligge flere døgn i vannet uten å løse seg opp eller bli spist av småfisk. Han er derfor avhengig av at agnet har en viss minimumsstørrelse (som regel 14-30 mm) og en viss hardhet.
 • Disse kulene kokes i et par minutter for å få en passelig konsistens. Boiliene kan tilsettes konserveringsmidler eller selges frosne. Konserverte boilies er det vanligste, disse kan holde seg i månedsvis.

Kilde: Åse Tveit Samdal, daglig leder og forretningsutvikler i Ipark Haugesundregionen AS

Det vil være premier i flere klasser og man har muligheten til å vinne en Ferrari, som eventuelt kan byttes i to Landrovere.

- Du får jo ikke noe særlig fiskeutstyr inn i en Ferrari, og de ser teite ut med takboks, spøker Fjellvang.

Det finnes forresten mange smarte pakketips for deg som liker friluftslivet.

Har utviklet eget agn

De tre fiskerne lager boilies, en type fiskeagn de har utviklet selv.

- Boilies er det desidert vanligste karpeagnet og består av ulike typer mel, fiskemel, hydrolysater og attraktanter, forklarer Fjellvang.

Disse formes til kuler på 14-24 milimeter og kokes for å oppnå et hardt agn som ikke småfisken kan spise.

- I Norge forskes det mye på fôr til oppdrettsfisk, som for eksempel laks, og det er utrolig mye kunnskap om fiskeernæring og attraktanter, og stimulanter som får fisken til å spise, sier Fjellvang.

Denne kunnskapen har fiskerne brukt for å lage agn. De har fått gode tilbakemeldinger fra kunder som har fanget langt mer fisk på deres agn enn de har gjort på agn fra store, etablerte firmaer.

- Våre agn er basert på vitenskapelig forskning og vi tror dette er grunnen til at våre agn ofte er overlegne, sier Fjellvang.

Sjekk hvilke agn som anbefales for sjøfiske.

Grundig planlegging

- Karpefiske foregår som regel ved at du bruker en hel del tid på å finne ut hvor i vannet du mener det er sannsynlig at karpene oppholder seg, sier Fjellvang.

Fiskerne ser etter bobler der karpene roter i bunnen, karper som beveger seg i overglaten eller bevegelser i vannplantene.

- Noen klatrer opp i trærne og sitter der i timevis med polaroidbriller for å avsløre hvor karpene oppholder seg, sier Fjellvang.

Deretter kaster fiskerne ut lokkemat for å lokke karpene til å spise.

Sjekk også hvorfor det er anbefalt å fiske om kvelden.

Fisker flere døgn i strekk

Mange fiskere kan fôre samme plass i ukevis for å lokke karpene til plassen.

- Det fiskes som regel med to-fire stenger på en gang. Agnene ligger på bunnen og stengene står i et stativ, en såkalt "rod pod", forklarer Fjellvang.

Elektriske nappvarslere gir fiskeren beskjed når det er napp.

- Ofte fisker du i flere døgn i strekk, 24 timer i døgnet, og du sover ved siden av stengene slik at du kan stå opp hvis du får napp om natta, sier Fjellvang.

Et telt kan være lurt om du planlegger å sove ute. Et liggeunderlag er også nyttig.

Krever godt utstyr og erfaring

NEKROLOGER TIL KJENTE KARPER: Store fisk kan være ganske berømte og noen har til og med fått nekrologer i britisk presse. FOTO: Northern Baits Killers Boilies
NEKROLOGER TIL KJENTE KARPER: Store fisk kan være ganske berømte og noen har til og med fått nekrologer i britisk presse. FOTO: Northern Baits Killers Boilies

Karpefiske kan være utstyrskrevende og komplisert.

Kilder:

Sturla Fjellvang, nordsjøarbeider, Kenneth Nordhus IKT-konsulent og Henrik Hansen, selvstendig næringsdrivende innen sveis og montasje.

De er lidenskapelige karpefiskere, driver selskapet Northern Baits (www.northernbaits.com) der de utvikler agn til sportsfiske, og de er snart på vei til VM i karpefiske i Italia.

- Derfor bør du ha en del erfaring fra annet fiske før du begynner med denne type fisking, sier Fjellvang.

Det er lurt å sette seg grundig inn i fisket før du begynner.

- Men det er en utrolig spennende og samtidig avslappende måte å fiske på som fort blir en altoppslukende hobby, sier Fjellvang.

- Du kan starte med en kraftig slukstang eller to. Deretter kan du oppgradere utstyret etter hvert, men de fleste ser at de får mest glede av fisket med skikkelig utstyr, sier Fjellvang.

Et par greie karpestenger behøver ikke koste så mye, hevder fiskeren.

- Det viktigste er at du har utstyr som ikke skader fisken, en skikkelig knutefri håv, en avkrokingsmatte og et veienett, sier Fjellvang.

Slipper ut fisken igjen

Karpene slippes omtrent alltid ut igjen, og fiskerne er veldig forsiktige med fiskene så de ikke blir skadet.

- Karpene vokser langsomt og blir svært gamle, sier Fjellvang.

Det svømmer karper i norske vann som er minst 50 år.

- Fiskeren slipper fisken tilbake etter fotografering og veiing, sier Åse Tveit Samdal, daglig leder og forretningsutvikler i Ipark Haugesundregionen AS.

- Du skal heller ikke stå oppreist når du tar karpe-bilde, men i knestående positur, med en egen matte under, slik at karpen ikke skal ta skade hvis du mister den, sier Samdal.

Det er mye å lære om å ta bilder av fisk.

Skriver nekrologer til karpene som dør

I populære vann kan en fisk fanges flere ganger i løpet av en sesong og de største får ofte kallenavn.

SLIPPES UT IGJEN: Fiskeren slipper alltid fisken tilbake etter fotografering og veiing. FOTO: Northern Baits Killers Boilies
SLIPPES UT IGJEN: Fiskeren slipper alltid fisken tilbake etter fotografering og veiing. FOTO: Northern Baits Killers Boilies

- Disse store fiskene er av stor verdi for både fiskerne og de som eier vannene og de tas svært godt vare på den korte stunden de er på land før de slippes tilbake, sier Samdal.

Misforstått fisk

 • Mange tror karper er en ufisk som gjør skade på vann og som spiser opp maten til ørreten. Det er mye kunnskapsløshet og mange uvitende sjeler som har spredd mye feilinformasjon om karpene.
 • Karper må ikke forveksles med andre fisk i karpefamilien som sørv, ørekyte, mort med mer. Dette er små fisk som formerer seg veldig og kan påvirke vann negativt.
 • Disse fiskerne fisker karpe (Cyprinus carpio), som blir opp til 50 kilo.
 • Det er ikke påvist at de noensinne har hatt negativ påvirkning på noen vann i Skandinavia eller i Nord-Europa forøvrig.
 • De har vært i Norge siden 1600-tallet og er dermed regnet som en "innfødt" art.

Kilde: Karpefisker Sturla Fjellvang

- Det er mange hundre kommersielle karpevann i Europa, særlig i Frankrike, Italia og England, og man må gjerne betale flere tusen kroner i uken for å fiske i et populært vann, sier Samdal.

- De mest kjente karpene i England får til og med nekrologer i avisene når de dør, sier Fjellvang.

Enda få fiskere i Norge

- Norge henger ofte litt etter resten av Europa. Selv om det ikke er mange karpefiskere her enda, så vil det helt sikkert bli mange flere i årene som kommer, tror Fjellvang.

I Norge har det tradisjonelt vært mest populært å fiske etter laks og ørret.

- Men stadig flere oppdager at det er mye morsommere å fange en karpe på 10 kilo enn en ørret på 200 gram, sier Fjellvang.

Fjellvang hevder at det er få fiskere som fisker for maten.

- Sportsfiskere med sans for strategi og utfordringer bør absolutt vurdere karpefiske, sier Fjellvang.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Du kan gå ned ett kilo i uka

Treningsfella som gir deg nakkeplager

Derfor bør damer droppe trusen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning