Test av 13 lette skalljakker:

Disse fortjener seks prikker på terningen

To skalljakker deler førsteplassen. Sjekk hvilke.

SKALLJAKKER: DinKropp og Villmarksliv har testet 13 lette skalljakker.
SKALLJAKKER: DinKropp og Villmarksliv har testet 13 lette skalljakker. Foto: FOTO: Anders Kristiansen
Sist oppdatert

To- eller trelags?

Alle jakkene i testen har en form for membran som skal sørge for å holde vann ute samtidig som det slipper igjennom svette i dampform fra innsiden.

Membranen er limt/laminert på baksiden av ytterstoffet.

På jakkene som er sydd i trelags stoff er det i tillegg limt et tynt «nett» innenfor membranen.

Dette sørger for en viss beskyttelse og at stoffet føles mer behagelig mot bar hud. Dessuten oppleves ofte jakka som tørrere fordi fuktighet som skal ut absorberes i det innerste laget før den passerer ut igjennom membranen.

Slik ble testen gjennomført:

De fleste jakkene er brukt over en periode på ca. tre måneder. Foruten vanlig turbruk, skiturer og padling, er jakkene også brukt til løping, for å gi et best mulig bilde av pusteegenskapene. Siden testen har omfattet ganske mange jakker over en relativt kort periode, har vi ikke fått testet slitestyrken i nevneverdig grad. I testperioden har det vært minimalt med regn, vanntettheten er derfor kontrollert under en dusjstråle innendørs.

Dusjtesten avdekket i første rekke lekkasjer i glidelåser, lommer osv. Erfaringsvis vil membranplagg bli mindre vanntette over tid - dette gjelder spesielt på slitasjeutsatte partier som skuldre og knær. På helt nye plagg preller vannet vanligvis av på grunn av impregneringen i ytterstoffet. Derfor ble samtlige jakker vasket en gang før vanntettheten ble testet. Jakkene ble vasket etter produsentens anvisning og det ble brukt et vaskemiddel beregnet på membranplagg.

Dette er lagt vekt på:

Beskyttelse: Dette punktet omfatter beskyttelsen plagget gir under våte og kalde forhold. Her har de litt kraftigere modellene med god lengde og noe romsligere snitt scoret bedre enn de aller letteste. Vi har også tatt hensyn til hetteløsningen. Vektlagt med 20 %.

Vekt og pakkevolum: Alle jakkene er veid av oss. I tillegg har vi vurdert pakkvolumet. Vektlagt med 20 %.

Konstruksjon/snitt: En totalvurdering av hvordan jakka oppleves i bruk. Bevegelighet er tillagt mye vekt. De beste jakkene på dette området hindrer ikke armbevegelser, samtidig som de ikke er alt for romslige rundt armer og skuldre. Hette, lommer og glidelåser er også blant faktorene som er vurdert. Vektlagt med 35 %.

Pusteegenskaper: En totalvurdering av jakkenes pusteegenskaper, det vil si kombinasjonen av stoffet som er brukt og de tekniske løsningene. Eksempelvis lufting under armene og gjennom lommene. Vektlagt med 25 %.

SJEKK også vår 2018-test av skalljakker for barn.

Denne gangen har vi tatt for oss tretten lette skalljakker. Lav vekt, lite pakkevolum og god pusteevne er egenskaper vi har lagt stor vekt på i denne testen.

Til vanlig friluftsbruk kan selv de lette alternativene holde i mange år, selv ved hyppig bruk, så lenge sømarbeid, glidelåser og andre komponenter er av god kvalitet.

Vekt og pakkevolum

Vekt og pakkevolum kan reduseres ved å bruke lette materialer og redusere antall lommer, glidelåser og andre detaljer. Færre lommer betyr også færre lag med stoff og bedre pusteegenskaper.

Lettere/tynnere materialer betyr som regel redusert slitestyrke sammenlignet med plagg i kraftigere materialer. Dette merkes først og fremst i forhold til mekanisk slitasje, som plaggene utsettes for ved klatring og lignende aktiviteter. Det å bære tung ryggsekk sliter også mye på skulderpartiet og vil over tid føre til redusert vanntetthet.

Visste du forresten at også brystholdere kan gi skulderplager?

Bruksområder

Typiske bruksområder for jakkene i testen er vanlig friluftsliv samt «raskere» aktiviteter som terrengløp og sykling.

På grunn av den lave vekten passer jakkene også fint å ha liggende i sekken i tilfelle dårlig vær. I testperioden ble flere av jakkene også brukt på teltturer i vinterfjellet. Siden det kan bli trangt med en tjukk ullgenser eller fleecejakke under en del av jakkene i testen, er det anbefalt å bruke en dunjakke eller vest som trekkes utenpå.

Den største betenkeligheten med å bruke denne type jakker på kalde turer over flere dager er faren for at en glidelås kan ryke. Siden de mangler brede klaffer med knapper eller borrelås foran glidelåsen har man ingen reserveløsning.

Vanntetthet og pusteegenskaper

Vanntetheten til et materiale oppgis i mm vannsøyle, som er et mål på hvor høyt vanntrykk materialet tåler.

Pusteegenskapene måles i gram per kvadratmeter per døgn som kan passere i dampform. Mange av produsentene oppgir disse verdiene, men for deg som forbruker har de imidlertid begrenset verdi.

For det første sier de ikke noe om vanntettheten etter en tids slitasje, dessuten gjelder verdiene for stoffet som er brukt, ikke selve plagget.

De forskjellige løsningene som produsenten velger (lommer, glidelåser etc) har også stor betydning både for pusteegenskaper og vanntetthet, men dette vises ikke i tallene.

Kjøpetips

Ved anskaffelse av nytt utstyr bør man alltid tenke igjennom bruksområdet.

Er man i markedet for en lettvektsjakke er det etter vår erfaring avveiningen mellom «vanlig» friluftsliv og mer intense aktiviteter som er mest sentral.

Noen av jakkene i testen ligner en del på rene treningsjakker og er temmelig minimalistiske, mens andre har mer til felles med tradisjonelle fjelljakker, men i tynnere materialer og lettere komponenter.

Handler du på nett bør du forsikre deg om at det er problemfritt å bytte til en annen størrelse eller modell i tilfelle du bommer på første forsøk.

Sjekk også hvilket treningsverktøy som gir økt effekt av treningen.

Ulike egenskaper

Selv om alle jakkene i testen er lettvektere, er det tydelig at produsentene har vektlagt forskjellige egenskaper.

Hagløfs Gram, Rab Momentum og Norrøna Bitihorn har ganske kroppsnært snitt og fungerer like godt til løping og andre intense aktiviteter som til generelt friluftsliv.

Bergans Glittertind og Stormberg Hardanger er mer romslige og gir plass til litt mer klær under. Dessuten har de flere og større lommer.

Membran som holder vann ute

Alle jakkene i testen har en form for membran som skal sørge for å holde vann ute samtidig som det slipper igjennom svette i dampform fra innsiden.

Membranen er limt/laminert på baksiden av ytterstoffet.

På jakkene som er sydd i trelags stoff er det i tillegg limt et tynt «nett» innenfor membranen.

Dette sørger for en viss beskyttelse og at stoffet føles mer behagelig mot bar hud. Dessuten oppleves ofte jakka som tørrere fordi fuktighet som skal ut absorberes i det innerste laget før den passerer ut igjennom membranen.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vi har testet løpejakker

Stor test av løpesko

Test av dagstursekker

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner

Denne saken ble første gang publisert 18/09 2013, og sist oppdatert 05/06 2018.

Les også