Glemsk med ølmage

Får du ølmage midt i livet øker risikoen for Alzheimers.

UT AV SOFAEN: Ølmage kan være farlig for helsen.
UT AV SOFAEN: Ølmage kan være farlig for helsen. Foto: FOTO: ISTOCKPHOTO
Publisert Oppdatert

Leger har oppdaget at det å utvikle en ølmage midt i livet øker risikoen dramatisk for Alzheimers sykdom.

Menn med solid vom i 40-årene er tre ganger så utsatt for alvorlig mental nedgang når de havner i pensjonistenes rekker. Spesialister er usikre på hvordan og hvorfor økt midjemål påvirker hjernen, men man vet at fett pakket rundt underlivet er "metabolsk aktivt" i motsetning til fett rundt hoftene.

Det frigir mer av syrene som øker risikoen for hjerteproblemer som økt blodtrykk og blodsukker. Annen forskning har allerede linket fedme til svekkede (forkalkede) blodårer som spiller en rolle for demens.

I den siste studien målte amerikanske forskere nivået av fett rundt magen blant snaut 7000 forsøkskaniner (flest menn) mellom 40 og 45 år i California på 1960- og 70-tallet. Etter 36 år hadde 16 prosent av de frivillige fått diagnosen demens. De med størst ølmage etter passerte 40 hadde tredoblet risiko for å ha utviklet hukommelsessvikt sammenlignet med dem som hadde lavest fettmengde.

Visst er det kjent at fedme er forbundet med diverse plager (sukkersyke, slag og hjertesykdommer), men det har også betydning hvor på kroppen den befinner seg. Obduksjoner har vist at endringer i hjernen forbundet med Alzheimers sykdom kan begynne allerede hos unge, så mye tyder på at bivirkninger av store ølmager på sikt er farlig.

Kanskje noe å ta alvorlig, for en av tre over 65 år vil dø av demens. Et slående faktum som burde få noen hver til å utfordre glemsomheten ved å redusere på bilringene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning