Genene bestemmer vekten din

I fremtiden kan genene forutsi vektutviklingen din og om du klarer å slanke deg.

DNA: Genene påvirker kroppsvekten
DNA: Genene påvirker kroppsvekten Foto: Corbis, iStockphoto
Publisert Oppdatert
NUTRIGENETICS: Vi reagerer ulik på maten vi spiser
NUTRIGENETICS: Vi reagerer ulik på maten vi spiser Foto: Corbis

Arvestoffet ditt har betydning for kroppsvekten

Genene finner vi i kroppens kromosomer. Disse koder for hårfarge, høyde, gehør og andre talenter. De koder også for kroppsvekten din. I dag kjenner forskerne et knippe gener som koder for overvekt og fedme. Disse kan komme til uttrykk hos ekstremt overvektige barn. Foruten barn med Prader Willi syndrom som har uvanlig sterk matlyst, finnes det overvektige barn med mangel på hormonet leptin. Disse barna blir ekstremt overvektige før de når fem årsalder, men dette er en svært sjelden tilstand. Når vi ser bort fra de ekstreme tilfellene, er vi alle utstyrt med et sett med gener som påvirker kroppsvekten vår. Disse genene har betydning for om vi holder oss tynne eller om vi har lett for å legge på oss. Mest tydelig er dette i familier hvor man ser enten en lav eller høy forekomst av fedme. Dette forteller oss at arv er en disponerende faktor for vektutvikling.

Et nytt forskningsområde

Vi har forskjellige gener som reagerer ulikt på maten. Men hvordan de ulike kroppsvektgenene spiller inn ved slanking vet vi fremdeles ikke nok om. Heller ikke hvilke gener som passer til ulike dietter eller medikamenter. Vi vet bare at det er en sammenheng. Hvordan genene reagerer på maten og omgivelsene er et forskningsområde som kalles nutrigenetics.

Passer du til dietten?

DNA-DIETTEN: Hvilken diett som passer for deg kan kanskje genene fortelle.
DNA-DIETTEN: Hvilken diett som passer for deg kan kanskje genene fortelle. Foto: iStockphoto

Du har sikkert hørt om noen som endelig har funnet den rette dietten og som begynner å gå ned i vekt etter utallige forsøk på andre dietter. Dette ser vi også i studier hvor man har sett på effekten av slankedietter hos ulike personer. Blant deltagerne i slike undersøkelser er det noe som responderer godt på dietten og går betydelig ned i vekt, moderate respondere som går moderat ned i vekt og tilslutt de vi kaller ikke-respondere som dessverre ikke går ned i vekt. Så selv om noen går godt ned i vekt på en diett eller et medikament så betyr ikke dette at denne dietten passer for en annen. Svaret kan ligge i genene våre.

Virker - virker ikke?

Hvordan vet du om du responderer på en diett eller medisin som skal hjelpe deg ned i vekt? Dersom du ikke går ned i vekt etter to måneder på et vektreduksjonsmedikament så vil du sannsynligvis ikke vil gå ned i vekt de neste månedene heller. Dette kan bety at du ikke responderer på behandlingen, ifølge professor Bjørn Richelsen ved Århus universitetssykehus. på Den nordiske ernæringskonferansen i København, 1. juni. Virker ikke behandlingen er det kanskje mer gunstig å avbryte eller prøve noe annet, selvfølgelig i samråd med legen din. Det kan vi tenke oss også gjelder ulike slankedietter. Går du ikke ned i vekt etter å ha fulgt en diett noen uker, er dette høyst sannsynlig ikke dietten for deg.

Håp i fremtiden

I fremtiden kan vi håpe på at et genetisk fingeravtrykk kan fortelle oss hvilken diett eller medisin som passer for hver enkelt av oss som har behov for å gå ned i vekt. Enda bedre hvordan skal vi spise for å ikke gå opp i vekt. Svaret ligger forhåpentligvis i genene våre. Kanskje er vi ikke like inni - likevel?

Kilde: Professor Bjørn Richelsen. How many actually lost weight with the help ot obesity genetics? Foredrag på den Den nordiske ernæringskonferansen 2. juni 2008.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning